Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Lehet hogy megállt az erjedés?

Marcipan0q1y kérdése:

Lehet hogy megállt az erjedés?

Figyelt kérdés
Szőlő cefrét csináltam pektinbontó élesztő ahogy kell másnap el is kezdett forrni jó vastag bunda keletkezett a tetején. Aztan jött a hideg es attól félek hogy megállt vagy nemtudom mert tettem kozyogot a tetejére de az nem csinal semmit,azota mar bevittem melegre de semmi es a bunda ugyanugy rajta van egy honapos a cefre

2021. okt. 20. 21:11
 1/7 anonim ***** válasza:

Szőlőszemek össze voltak nyomva? A héjon még a pektinbontó is nehezen jut át kívülről.

Ha most állt le az erjedés, akkor már kiforrhatott. Milyen íze van? Valamennyire még édes?

2021. okt. 20. 21:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:

A hideget nem bírja az élesztő. Fajélesztőt tettél rá vagy vadélesztővel erjesztetted (spontán)?

Erjedési idő fajélesztővel (a főerjedés, amikor jelentős CO képződik) ált. 5-14 nap. Azt nem írtad le mennyi idő telt el a cefrézés és a lehűlés között, pedig abból nagyjából lehetne következtetni, hogy kierjedt-e. 1 hónapos cefre ideális körülmények és jó kezelés mellett simán kierjedhetett! Ezért kell vásárolni egy brix mérőt, azzal megtudod nézni mennyi a bent maradt cukor. Elakadt-e az erjedés, vagy kierjedt. Anélkül találgatni lehet, totál vakon vagy! Ehhez persze tudni kell az induló brixet is, mert némi cukor mindig bent maradhat.

Ha úgy ítéled meg, hogy még biztos nem erjedhetett ki, akkor tégy rá fajélesztőt, és élesztőtápanyagot. Ilyen hidegekben nem lehet fűtetlen helyiségben cefrézni! Egy nagy szar lesz belőle! 10 fokig lehet használni speciális, hidegtűrő élesztőt, pl. Uvaferm CM-et, de azt úgy kell értelmezni, hogy 10 fok alá nem eshet a hőmérséklet éjszaka sem és nagyon nem is mehet 20 fok fölé, mert az már ront a pálinka ízén és a kihozatalon is! 9 fok alatt működő élesztőről nincs tudomásom, még a lager sörélesztőknek is kell 9 fokot biztosítani.

2021. okt. 21. 08:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:
Ugy nez ki mintha leforrt volna de 6 a cukorfoka es nem furdult a bunda ezert nem tudom h mivan..
2021. okt. 21. 16:01
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem feltétlen süllyed le az aljára a szárazanyag! Nem is szükséges azt megvárni! Ha nem csökken a cukorfok 2 nap elteltével, akkor kierjedt! Ha ezt a 6-ot leakarod tornázni 0 közelébe, ahhoz még rengeteg idő kellene, közben a cefréd veszélynek van kitéve, a romlékonysága okán. Az is lehet, hogy annyi volt a kezdő brix, hogy amiatt jelenleg már annyi alkohol van a cefrédben, hogy az élesztő már nem életképes, ezért nem megy 6 alá!

Főzd ki!

2021. okt. 22. 07:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 mindentudó99 ***** válasza:
Főzd ki
2021. okt. 22. 20:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:
köszönöm
2021. okt. 23. 07:26
 7/7 anonim ***** válasza:
A bundát (hívjuk inkább törkölykalapnak szőlő esetében) illene az erjedés ideje alatt napi legalább kétszer belenyomkodni a lébe (csömöszölés). Ezzel az ízanyagok beoldódását, az élesztők szaporodását és a pektinbintó hatásfokát is segíted. Meg kell kóstolni édes-e, ha nem, akkor az erjedés végbement, lehet főzni.
2022. okt. 14. 06:31
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!