Lett kb 28 liter háztályi szőlőmustunk az üvegballonban, kb. mennyi idő alatt forr ki ez a mennyiség fogyasztható borrá?
Attól függ, hogy mit értesz fogyasztható bor fogalmán! Sokan szeretik a félig - meddig kiforrt mustot (murci), melynek az alkoholtartartalma már jelentős, de még cukrot is tartalmaz. Ez az állapot szüret (préselés) után 7 - 10 nap után van. Zajos erjedés után fokozatos tisztulás veszi kezdetét. Ha igazán tiszta, fényesen átlátszó bort akarsz inni, akkor legalább kétszer fejtesz, és kb. húsvétig vársz! Nagy borászatoknál ez a folyamat gyorsabb, mert különböző derítő anyagokat is használnak.
Értem. Természetes, spontán erjesztéssel érleljük a mustot. Már kicsivel több mint két hete van a ballonban kb. 18-19 napja. Úgy nézem, hogy már jóval a habzás után vagyunk, de még jócskán van habja a mustnak a felszínén. Mostmár úgy hallom, hogy csak szépen csendesen pezseg nem olyan intenzíven mint az elején. Ritka és pici apró gáz buborékok láthatók a ballon falán a mustban.
Kb. mikor lesz esedékes elősször fejtenem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!