Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Honnan tudom eldönteni, hogy...

Honnan tudom eldönteni, hogy melyik bort érlelték?

Figyelt kérdés

Minimális ideig talán minden birt érlelnek, de én a "rendes" érlelésre gonolok, ami több évig is eltarthat. Manapság egyre népszerűbb az acéltartályos érlelés. Meg ugye van a fahordós.

Persze bort nem az üzletben szoktam venni, mert ott nem kapok olyat, amit szeretek. Általában netről rendelem.

Pár dolgot tudok, pl a Tokaji aszúk azok biztosan voltak érlelve.

De pl ha olcsóbb bort rendelek, arról honnan tudom, hogy melyiket érlelték és melyiket nem? Általában egyébként késői szüretelésű Tokaji borokat veszek. A leírásban pedig nem mindig írják az érlelést.

Volt, amiben fel volt tüntetve, hogy fahordóban érlelték 2 évig. Rendeltem is belőle, nagyon finom volt. Általában inkább néhány évvel régebbi évjáratot veszek. Ha nincsen oda írva, hogy x évig érlelték, az azt jelenti, hogy egyáltalán nem érlelték, vagy a késői szüretelésű borokat is minden féle képpen érlelik?

A múltkor vettem a tescoban 2018-as késői szüretelésű sárgamuskotályt, hát a közelébe sem ér ahhoz, amit a netről szoktam rendelni.

De nem mindig tudom ugyan azt rendelni. Ha pedig olyanok közül kell válogatnom amit még nem kóstoltam, akkor honnét tudom, hogy melyiket érleltél, lehetőleg fahordóban?



2021. ápr. 13. 01:44
 1/8 anonim ***** válasza:
72%

Tény, hogy a reduktív eljárás olcsóbb, ez a bor árában is jelentkezik, de ettől még lehet jó a bor, ez nem ettől függ.

A szőlő és a bor fajtáján múlik, mihez mi illik. Egy könnyű fehérbort , ahol többnyire a gyümölcsös ízek, illatok dominálnak, (legyen mondjuk egy Irsai, Cserszegi, Chardonnay, stb, amik tipikus illatos üde friss borok)

nem fognak hordóban érlelni, mert nem illik hozzájuk!

Semmiféle érlelés nem illik hozzájuk, és a fogyasztásukkal se hasznos éveket várni, mert a palackban mennek tönkre!

Nem azért, mert nem hordóban érleltek, hanem mert olyan fajta bor, hogy 1-2 évesen a legjobb.

Az, hogy olcsóbb a reduktív acéltartályos eljárás, csak hasznos mellékhatás, de ezekhez a borokhoz sokkal jobban passzol ez az eljárás, mert a szőlő és a bor friss jellemzői jobban megmaradnak.

Csak régebben nem ismerték ezt az eljárást, és azért mert viszonylag újabb, és olcsóbb eljárás, sokak szemében egyenlő a gagyival, mert manapság ami új, és olcsó, az gagyi. (ebben mondjuk van valami)

De alapvetően a reduktív eljárás egy nagyon hasznos dolog, helye van a bor készítésben, csak jól kell alkalmazni.


Ha hordós érlelésűt akarsz, sajnos a fehérborok 90%-át ki is zárhatod, (aszúból is van már reduktív! - ugyanakkor Chardonnayból is létezik hordós)

mert hordóban inkább a fajsúlyosabb, testes, tanninos vöröseket érlelik, mint pl igényesebb merlot, cabernet sauvignon -franc....

2021. ápr. 13. 04:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Értem, köszi. Kezdő borfogyasztó vagyok, de ezt bizonyára kitaláltad :D
2021. ápr. 13. 14:51
 3/8 A kérdező kommentje:
Amúgy, ha friss, pár éves bor a legjobb, hogy lehet az, hogy a Hold and Hollow 2011-es (édes fehér) bor sokkal de sokkal finomabb, mint amit a tescoban lehet kapni 1600-1800 forintért késői szüretelésű sárgamuskotály (2018-as)?
2021. ápr. 13. 16:02
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

"olyan fajta bor, hogy 1-2 évesen a legjobb"


tehát nem minden borra igaz, hanem tipikusan az ilyen fajtákra.

A hold and hollo válogatás pont nem ilyen, épp ezért fa hordós érlelésű.


De még az se jelenti azt, hogy egy olyan bor, amiből tipikusan reduktív eljárással lehet kihozni a maximumot, jobb lenne egy hordós bornál, fiatalon.

Bőven lehet rosszabb nála, de ha hordóban lenne "érlelve" (inkább tönkretéve) akkor még annál is sokkal rosszabb lenne. Minden üde, fajtára jellemző zamatát elvesztené, és teljesen más karaktert kapna.


A másik tényező az egyéni ízlés.

Ez olyan, mint mondjuk egy cukorborsó főzeléket összehasonlítani egy lencsefőzelékkel. Vagy egy grillcsirkét egy pékné csülökkel.

Másabb az "exakt", a fajsúly...

De attól, hogy egyik fajsúlyosabb, ezért neked egyénileg finomabb, az nem jelenti azt, hogy alapvetően az jobb lenne.

A könnyedebb, "finomabb" (értsd: nem olyan konkrét, tolakodó...) ízvilág lehet ugyanolyan harmonikus, és jó, annak, aki a visszafogottabb ízeket szereti.

2021. ápr. 13. 16:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 Mojjo ***** válasza:
@4: Extrakt. Az extraktum szóból :)
2021. ápr. 13. 17:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
#5, ment a zöld, bocs, és kösz! :)
2021. ápr. 13. 18:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszi!

Ezek alapján milyen borokat tudsz nekem ajánlani?

Eddig ezek jöttek be, rangsorolva a legrosszabtól (ami az is jó :D a legjobbig)

Sárga borház Tokaji késői szüretelésű sárgamuskotály 2017

Simkó Késői Szüret Cuvée 2016

Chateau Dereszla édes Szamorodni 2013

Hold and Hollo Sweet (édes) 2011

Egyszer vettem a vaterán egy 2006-os Pauleczki Tokaji Kincsem cuveé késői szüret-et, eddig az ízlett a legjobban, nagyon finom. Sajnos azóta se tudtam venni, nem láttam sehol sem.

Illetve persze több Tokaji aszút is kóstoltam, jellemzően 6 puttonyosokat 1993-1996-2000-2002-2006-2013 évjáratokból. Nagyjából mindegyik egyformán finom, de ez már nekem túl édes. De maga az aszúszemből áradó íz, az eszméletlenül jó.

Ami eddig a legjobb, az a Pauleczki, abban is érezni lehetett a töppedt szőlőszemből áradó aszú ízt, de még sem volt annyira nagyon édes, mint egy 6 puttonyos.

2021. ápr. 15. 12:01
 8/8 A kérdező kommentje:

Ja, tulajdonképpen szőlőfajtából is sokat kóstoltam, a sárgamuskotály ízlik eddig a legjobban, utána jön a hárslevelű, a legkevésbé meg a furmintot szeretem.

Viszont érdekesek az olyan cuveé-k, amik 70-80% furmint és csak kevés százalékban valami más, azok valamelyike jó.

2021. ápr. 15. 12:04

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!