Hogyan lehet eldönteni egy finomított kristálycukorról, hogy cukorrépából, vagy cukornádból készült-e?
Sehogy, ugyanolyan szacharóz molekulák vannak mindkettőben.
Nem lesz egyszerű, pláne házilag.
Összehasonlító polarimetriával meg tudod állapítani:
A kérdéses anyagból és répacukorból készítesz ugyanolyan töménységű vizes oldatot. Polariméterrel mindkettőnek megméred a polarizációs szögét. Ha egyezik, akkor répacukor, ha különbözik, akkor más cukor. Ha van nádcukrod, akkor azzal is összehasonlíthatod.
Omnifix válasza a helyes.
#5-s: a barna cukor nem az eredete miatt barna. Abban igazad van, hogy a nádcukorgyártáshoz van köze, mert a nádcukorgyártás melléktermékeként keletkező melasz adja a színét. A piacra kerülő barna cukrok jelentős része azonban nem nádcukor benne hagyott melasszal, hanem répacukorból számrazó kristálycukor melasszal színezve. Túl nagy üzlet a legfeljebb állati takarmányozásra használható melasszal duplájára, háromszorosára növelni a répacukor értékét ahhoz, hogy a gyártók kihagyják ezt a ziccert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!