Mi a különbség a nádcukorból és a cukorrépából készült cukor között?
Lényegében ugyanaz - régebben CSAK nádcukor volt, és annak helyettesitésére lett a cukorrépa kitenyésztve.
Ma a fö különbség, hogy a nádcukrot nem szokták egészen fehérre finomitani, ellentétben a répacukorral, igy valamennyire más az ize.
Általában bioboltokban kapható valódi nádcukor, ami nem keverendő össze a nagykristályosra szárított, melaszos finomított cukrokkal. Úgy készül, hogy a megtisztított cukornádat kipréselik, és a kapott léből gőzzel készítenek granulátumot. Mivel nem finomítják (mint a répacukrot), említésre méltó mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, valamint a cukornádból származó ásványi anyagokat.
De végeredményben az sem túl egészséges. Most divatban van a stévia.
Fehéren gyakorlatilag semmi, és épp ezért itt nem is nagyon árulnak fehér nádcukrot.
A finomítatlan, azaz barnacukornál van különbség, ugyanis a cukornád íze sokkal finomabb, mint a cukorrépáé. Emiatt a barna nádcukor egyszerűen finomítatlan cukor, a barna répacukor meg olyan, amit először finomítottak, aztán a fehér nádcukor gyártásakor fennmaradt melasszal kenték össze.
Ennek az az értelme, hogy sokkal olcsóbb csak a nádmelaszt ideszállítani (a cukornádtermelő országokból), mint magát a nádcukrot.
Nem kell bioboltba menni, a Koronásnak is van igazi nádcukra, minden hyper- és szupermarketben ott van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!