Mi a különbség a barna cukor és a hagyományos
kristálycukor között?
Figyelt kérdés
2010. dec. 10. 11:12
1/8 anonim válasza:
A barnát melasszal színezik. Amúgy semmi.
A lényeg ott van, hogy finomított vagy finomítatlan.
Élettanilag a finomítatlan nádcukor a jó(bb), mindegy, milyen színű.
A kristálycukor cukorrépából van (asszem).
2010. dec. 10. 11:23
Hasznos számodra ez a válasz?
2/8 anonim válasza:
A cukor a gyártás során elöször barna, mivel a cukorrépából elöszöt melaszt készitenek, utána ezt fözéssel besüritik, késöbb ebböl a masszából vagy barna cukrot készitenek: száritják és összetörik, vagy finomitják és lesz belöle kristálycukor. A finomitás különféle vegyzserek hozzáadagolásával tölrénik, amitöl a szinezöanyagok kicsapódnak. Ezek a szinezö anyagok több féle élettanilag hasznos anyagok, és egyrészt azért rosszabb a tisztított cukor, mert ezek hányoznak belöle, másrészt a finomitás során felhasznált vegyszerekböl azért marad benne, ami nem igazán egészséges.
2010. dec. 10. 11:27
Hasznos számodra ez a válasz?
3/8 A kérdező kommentje:
Akkor tehát a barna cukor fogyasztása egészségesebb?
2010. dec. 10. 11:54
4/8 anonim válasza:
Àllitólag igen, de szerintem majdnem mindegy - feltéve, hogy nem túl sok cukrot fogyasztasz.
Szerintem az egész cukor téma mostanában nagyon fel van fújva MO-on, ez az aktuális divat. Pár éve volt ez Nyugaton, de azóta már megint más a legegészségtelenebb élelmiszer - idöközben rájöttek, hogy ha nem esznek szénhidrátokat, akkor igencsak betegek lesznek töle az emberek.
2010. dec. 10. 14:31
Hasznos számodra ez a válasz?
5/8 anonim válasza:
A drágább barnacukor az, amit a második írt, az olcsóbb fehércukor melasszal színezve.
2010. dec. 10. 16:38
Hasznos számodra ez a válasz?
6/8 anonim válasza:
Egészségesnek kikiáltott alternatívája a barna cukor, melyet ugyanúgy cukorrépából, azonos eljárással állítanak elő azzal a különbséggel, hogy a folyamatot még azon a ponton leállítják, ahol a tisztítás nem teljes, vagyis a cukor még tartalmaz természetes anyagokat. Élettani hatása mindkettőnek hasonlóan káros.
2010. dec. 10. 19:18
Hasznos számodra ez a válasz?
7/8 anonim válasza:
A barna cukor melaszt tartalmaz. Amíg nem volt divat addig a kevésbé finomított olcsóbb cukor volt, de a kereslet két évtizede már vissza is színeznek miatt fehér cukrot melasszal.
Agyunk kizárólag szőlőcukrot fogyaszt - legtöbbet alvás közben - , viszont a szőlőcukrot ilyen mennyiségben nem ajánlott fogyasztani. Persze ha éhezik a szervezett zsírból is elő tudja állítani a szőlőcukrot.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!