Van olyan borpárlatom itthon, ami 1989-es és bontatlan. Ha figyelembe vesszük, hogy 1986-ban volt Csernobil, és a rádioaktivitás rászállt a gyümölcsre és a zöldségre is, nem lehet veszélyes ezt meginni?
Figyelt kérdés
Hiszen akkoriban a sugárzás elérte a szőlőket is Kelet Európában. A bor Északkelet Magyarországról származik. Szóval ez a borpárlat nem tartalazhat radioaktív mikrorészecskéket?2020. dec. 31. 16:25
1/6 A kérdező kommentje:
Hiszen akkoriban terjedt mindenfelé a radioaktív felhő, ami rászállt a szőlőkertekre is, amiből borokat csináltak.
1989 viszont nem sokkal volt a Csernobili robbanás után.
2020. dec. 31. 16:26
2/6 anonim válasza:
Elég sokan ettünk azon a nyáron a kertünkből frissen szedett zöldségből, gyümölcsből.
Beteges, amit csinálsz, de ha ennyire aggódsz, küldd el, majd én megiszom.
3/6 Vortrex válasza:
Én is szétnunom a fejem, úgyhogy megértem a kérdést
4/6 anonim válasza:
Ne felejtsd el április 26.-án volt a robbanás . És jött május 1. és mennyien voltak kint majálison .
5/6 anonim válasza:
Még ha került is bele radioaktív anyag, az alatt a 30+ év alatt a nagy része már elbomlott. Szinte kizárt, hogy annyi pár évnél hosszabb felezési idejű izotóp került volna bele, hogy még most is veszélyes mértékben sugározzon.
6/6 anonim válasza:
Lényegtelen, hogy észak-kelet magyarországról származott a szőlő, amiből készült a bor. Ott sem volt nagyobb a sugárfelhő. Sőt, állítólag szombathelyen mérték a legnagyobb sugárzást akkor. Mindenfelé kavargott a sugárfelhő. Esőzéseknél a talajba mosódott a radioktív szennyeződés, de nem jutott le mélyre. ( A szőlő gyökere mélyebben van) Ráadásul eltelt 3 év, a gyümölcsöt közvetlenül nem érte radioaktivitás. Na meg 31 évig a palackba volt a bor. Ami szinte teljesen kizárja, hogy a megengedett dózis felett legyen a sugárdózis benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!