Reális lehet-e a mért 15 cukorfok a mustomnál, ha daráláskor erjedt illatok terjengtek?
Figyelt kérdés
Egy hete vasárnap kezdtem a szüretet, szerdán fejeztem be, pénteken-szombaton szemezgettem le, ma reggel daráltam.4 napig tartott a szüret, mert csak napi néhány órát tudtam rá szentelni.2020. okt. 25. 12:42
1/10 A kérdező kommentje:
A must édes volt - bár ez relatív, nincs gyakorlatom abban, hogy ez alapján megítéljem
2020. okt. 25. 12:43
2/10 Topor G válasza:
Kicsit kevésnek tűnik, bár nem tudom a részleteket, de viszonylag jó évjáratnak tűnik az idei. A mustfok persze többek között a fajtától is függ, de ha bizonytalan vagy, mérd meg egy másik műszerrel is.
3/10 Phoney válasza:
Reálisnak reális, ha gyenge must, viszont ha már van benne 1-2% alkohol, akkor hiányzik is az eredeti cukor egy kis része, meg a mustfokoló is lefelé fog csalni. Szóval lehetett az szerintem akár 17-18° is.
4/10 A kérdező kommentje:
Köszi!!
2020. okt. 25. 21:46
5/10 mindentudó99 válasza:
Annyira nem erjedhetett meg a fürtben szerintem hogy sok cukrot veszítsen. Tegyél bele annyi cukrot hogy 3 fokot emeljen biztos ami biztos. 100 liter mustba 1 kiló cukor 0.7 cukofokot emel. Tehát egy hektóba 5 kilót tegyél. Akkor 18 körüli lesz. Ja netán az van amire gondolsz és erősebb volt akkor is csak 21 cukorfokos mustod lesz. Bőven kiforr így is.
6/10 A kérdező kommentje:
Köszi!! Nem fürtökben volt, hanem 1-2 napig leszemezve. kb 4 napig szedtem napi 2-4 órát, aztán 2 napig szemeztem, a köv. nap (vasárnap) ledaráltam. Mindössze kb 50 liter borra számítok belőle. A javaslatok alapján fogom cukrozni.....Köszi!!
2020. okt. 27. 10:01
7/10 A kérdező kommentje:
Ide írom még azt a kérdésem, hogy ha szőlőcukrot teszek bele (40 dekás dobozokban kapható).....pl. 40 deka szőlőcukor mennyi kristálycukornak felelhet meg kb (?)
2020. okt. 27. 10:19
8/10 mindentudó99 válasza:
Jó kérdés . Sose találtam róla adatot. Jóval gyengébb.
9/10 A kérdező kommentje:
A jóval gyengébb alatt azt érted, hogy kb ugyanolyan súlyú kristálycukornál (is) gyengébb lehet?
2020. okt. 27. 13:04
10/10 anonim válasza:
Először csináltál ilyet? Nincs gond azzal, ha több napig szüretelsz és tárolod a gyümölcsöt, feltéve ha hidegre tudod tenni, pl. pincébe, de legközelebb ne bogyózz több napig, hanem ha hétvégén van csak rá idő, akkor leszeded hétköznap meló után és hétvégén az egyik napot erre rászánod, bogyózás, feldolgozás. A bogyózással megtöröd a szemeket, nyilván elindul az erjedés. Lehet hülyeséget mondok, de sör esetében is használnak szőlőcukrot, főleg a sűrítményes sörökhöz, ott is azt javasolják, hogy 1kg kristálycukrot ki lehet váltani 1 kg szőlőcukorral, (ami csak abban a felhasználási mennyiségben igaz csupán, azaz van különbség, igaza van mindenttudónak!) de biztos nincs akkora számottevő különbség, hogy esetedben ennél a pár kg hozzáadott cukornál az lényeges különbség legyen. Csak siess ezzel, ma hozzá kellene adni! A cukrot fel kell oldani, ha tudsz kivenni annyi levet, esetedben szükséges lenne szerintem 15 liter legalább, akkor abban keverd el, ha nem tudsz annyit kivenni, akkor vegyél ki, amennyit csak tudsz és még némi víz hozzáadásával keverd el. Most ezt félre ne értsd, ez így ilyen otthoni pancs, tutykolás, de hát gondolhatod, hogy távolról sem te vagy idén sem az egyedüli aki ezt teszi! Ilyen nagyon hozzá nem értő, átlag emberek számára (ezért lehet megköveznek, de) ebből is jóízűen iható bor lesz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!