Ez az ital ihato almabor vagy romlott almale? (Vagy esetleg mas? )
Tavasszal kaptunk telröl maradt (telen beerö) Joanatan almat. Almalet akartam belöle csinalni, a következö recept szerint: (csak "elrettentesül" leirom :))
Gyümölcscentrifugaval felapritott alma, le es husa is benne, ehhez citromsavat keverni, es natriumbenzoatot. En natriumbenzoat nelkül csinaltam, mivel a gyogyszertarban nem adtak ilyen celra, mondvan, ez veszelyes (valoban, ha nem pontosan adagoljak), es enelküli receptet viszont nem talaltam. 4 napig kell allni hagyni es naponta jol felkeverni, ezutan szürtem le, cukroztam es az üvegekbe, es a sütöben sterilizalni 100 fokon. Legmentes üvegek hianyaban normal csavaros üvegekben, a regi ujsagpapiros-konyharuhas modszerrel. 3 het mulva, kicsomagolva az ujsagpapirokbol, erjedt ital (almabor?) lett belöle. Az összesböl, tehat kb 10 liter. Konkretan: az üveg megnyitasa utan kifutott mindjart a tartalom fele. (Az elsö utan a mosogato felett bontogattam.)
A ki nem futott kb 5 literre vonatkozik a kerdesem, hogy ez most okozhat-e barkinek egeszsegi gondot, vagy közönseges almabor lett? En egyaltalan nem iszom, de a rokonsagban akadnak, akik örülnenek, ha almabor - egeszsegi problemat viszont nem szeretnek senkinek.
Szerintem ez még messze áll az almabortól.Sokkal inkább cefre.
Mellesleg megjegyzem nátrium benzoátot minden boltban kapni lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!