Lefagyasztott fügéből lehet csinálni fügebort?
Múlt héten raktam el 30 kilót bornak, fogalmam sincsen milyen lesz a végeredmény (ez az első próbálkozás fügeborból), ezért nem merek megkockáztatni újabb 25-30 kilót bornak.
Mivel a füge össze-vissza érik, most lett megint egy újabb adag.
Gondoltam előkészítem (megmosom felnegyedelem) és lefagyasztom. Majd ha a jelenlegi sikerül akkor a fagyasztottból újabb adagot készítek.
Lekvárt lehet csinálni lefagyasztottból - bort még nem próbáltam.
Nálunk is iszonyat mennyiség termett, már fűnek-fának ajándékozom, akár házhoz is vittem. :-D
Itt is rengeteg van, 3 nagy fáról legalább 150 kiló lesz.
Lekvárt csináltunk már, pálinkának 70-80 kiló már el van rakva. Bort most csinálok először, bár másfajta gyümi borok mindig jók szoktak lenni, de azért tartok attól hogy fügéből milyen lesz első próbálkozásra.
Na meg azért 30 kiló cukor sem olcsó, sajnálnám ha kárba menne.
#2 én a attól tartok hogy a fontos mikrobiológiai élőlényeket teszi tönkre a fagyasztás, ami az erjedést segítené.
Vagy nem számít mert elég az utólag hozzáadott nemes élesztő is?
A vadélesztő az, ami elégtelen. Ill. ez így pontatlan, de az amivel veszélyezteted a borodat, sőt a cefrédet is, így a pálinkádat. Milyen 30 kiló cukor, ezt nem értem? Mire ment az rá?
A cefrére is fajélesztőt tégy legközelebb, azonnal! Lehet egyébként fagyasztottból is, úgy ahogy elképzelted, feldolgozás után azonnal oltsd be élesztővel. Cefre is lehet belőle így, én prampert (vadszeder) szoktam így cefrézni, mert hát az csak gyűjtögetéssel működik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!