Miért nem készülnek sehol gyümölcsborok?
A szőlő is gyümölcs :)
Meg az alma is, abból is finom bor van. Eperbort is láttam már, és a már írt meggybort is. Tehát készül.
" de boltokban sehol nem kapni."
A magyar amúgy is szőlőből bort, másból pálinkát iszik.
#2
Dehogynem!
Csak a borínyencek körében a szőlőbor a favorit, a lepukkadt alkoholistánál meg a tablettás.
"A szőlő is gyümölcs :)"
Tudtam hogy jön valami Evidencia Kapitány és leírja ezt, de hogy rögtön a második hozzászólásban, elkeserítő.
Kimondottan sok helyen készülnek, csak éppen nem olyan nagy mennyiségben. Az okát annyival is letudhatnánk, hogy nincs rá rendes kereslet (se olyan unatkozós milliárdos, aki „erőszakkal” akarná bevezetni a piacokra), és igazából ez a lényeg.
Ha nagyon kutatni akarjuk az okokat, akkor a gyümölcsbor történelmileg mindig is csak kényszer- és különleges kategória volt, és ebből soha nem sikerült tartósan kitörnie. Alma- és körtebort is főleg olyan helyeken/korokban csináltak, ahol nem volt elég olcsó szőlő.
A gyümölcsborok modern divathullámát is az indította, hogy a filoxéra az 1870-es évektől kiirtotta az európai szőlőket. Amikor azokat újratelepítették, vége is lett a nagy divatnak, és annyi maradt belőle, amennyit ma ismersz (minusz cider-divat).
Annak az oka pedig, hogy történelmileg a legtöbb gyümölcsből inkább szeszt főztek, az volt, hogy a legtöbb gyümölcsnek nincs olyan cukortartalma, ami eltartható gyümölcsbort adott volna, a kristálycukor pedig csak a századfordulón lett olyan olcsó, hogy érdemes legyen mustba szórni (és még akkor is sokkal drágább volt, mint ma). Így a gyümölcsbor nagyon sokáig csak olyan "idényital" volt, amiből megcsináltak egyszerre mondjuk 1-2 hónapra valót, aztán annyi. Már ha volt fölösleges gyümölcs, ami másra már nem kellett, mert nem mindig termettek úgy a gyümölcsfák, mint ma.
Így nincsenek is olyan jól fejlett szakmai hagyományai, mint a bornak, ráadásul amíg a borszőlőket évszázadok óta bornak nemesítik, addig a többi gyümölcsből (kivéve bizonyos almákat-körtéket) nincsen "borgyümölcs", ami igazán előnyös lenne a célra, és ez nagyon sokat elvesz a gyümölcsborok minőségi potenciáljából.
Így a gyümölcsbor csak olyan "nem túl komoly" kategóriaként tud veresenyezni a borral, ami főleg a gyümölcsök eredeti íze miatt tud érdekes lenni, ehhez képest viszont sokba kerül megcsinálni, így beleragad a „különlegesség”-szerepbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!