Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Miért nem készülnek sehol...

Miért nem készülnek sehol gyümölcsborok?

Figyelt kérdés
Szinte mindent pálinkának csinálnak gyümölcsből, maximum pár helyen almabor készül.
2020. jún. 7. 12:58
 1/8 anonim ***** válasza:
98%
A "sehol" az nem igaz, mert nálunk pl. készül meggybor is.
2020. jún. 7. 13:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
tudom hogy pár helyen készül de boltokban sehol nem kapni.
2020. jún. 7. 13:10
 3/8 Koplárovics Béci ***** válasza:
49%

A szőlő is gyümölcs :)

Meg az alma is, abból is finom bor van. Eperbort is láttam már, és a már írt meggybort is. Tehát készül.


" de boltokban sehol nem kapni."


[link]


A magyar amúgy is szőlőből bort, másból pálinkát iszik.

2020. jún. 7. 13:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:

#2

Dehogynem!

[link]

Csak a borínyencek körében a szőlőbor a favorit, a lepukkadt alkoholistánál meg a tablettás.

2020. jún. 7. 13:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:

"A szőlő is gyümölcs :)"


Tudtam hogy jön valami Evidencia Kapitány és leírja ezt, de hogy rögtön a második hozzászólásban, elkeserítő.

2020. jún. 7. 13:25
 6/8 Phoney ***** válasza:
100%

Kimondottan sok helyen készülnek, csak éppen nem olyan nagy mennyiségben. Az okát annyival is letudhatnánk, hogy nincs rá rendes kereslet (se olyan unatkozós milliárdos, aki „erőszakkal” akarná bevezetni a piacokra), és igazából ez a lényeg.


Ha nagyon kutatni akarjuk az okokat, akkor a gyümölcsbor történelmileg mindig is csak kényszer- és különleges kategória volt, és ebből soha nem sikerült tartósan kitörnie. Alma- és körtebort is főleg olyan helyeken/korokban csináltak, ahol nem volt elég olcsó szőlő.

A gyümölcsborok modern divathullámát is az indította, hogy a filoxéra az 1870-es évektől kiirtotta az európai szőlőket. Amikor azokat újratelepítették, vége is lett a nagy divatnak, és annyi maradt belőle, amennyit ma ismersz (minusz cider-divat).


Annak az oka pedig, hogy történelmileg a legtöbb gyümölcsből inkább szeszt főztek, az volt, hogy a legtöbb gyümölcsnek nincs olyan cukortartalma, ami eltartható gyümölcsbort adott volna, a kristálycukor pedig csak a századfordulón lett olyan olcsó, hogy érdemes legyen mustba szórni (és még akkor is sokkal drágább volt, mint ma). Így a gyümölcsbor nagyon sokáig csak olyan "idényital" volt, amiből megcsináltak egyszerre mondjuk 1-2 hónapra valót, aztán annyi. Már ha volt fölösleges gyümölcs, ami másra már nem kellett, mert nem mindig termettek úgy a gyümölcsfák, mint ma.


Így nincsenek is olyan jól fejlett szakmai hagyományai, mint a bornak, ráadásul amíg a borszőlőket évszázadok óta bornak nemesítik, addig a többi gyümölcsből (kivéve bizonyos almákat-körtéket) nincsen "borgyümölcs", ami igazán előnyös lenne a célra, és ez nagyon sokat elvesz a gyümölcsborok minőségi potenciáljából.


Így a gyümölcsbor csak olyan "nem túl komoly" kategóriaként tud veresenyezni a borral, ami főleg a gyümölcsök eredeti íze miatt tud érdekes lenni, ehhez képest viszont sokba kerül megcsinálni, így beleragad a „különlegesség”-szerepbe.

2020. jún. 7. 14:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 Béla211 ***** válasza:
Mokosék nagyobb részt csak gyümölcs borokkal foglalkoznak. Igaz elég drágák. Viszont cserébe nagy jók.
2020. jún. 7. 16:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:
Ázsia Centerben is lehet kapni több féle gyümölcsbort. Egy ismerösöm is onnan szokott egy üzletből venni.
2020. jún. 18. 10:54
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!