Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Ha valaki alkoholt főz (készít...

Ha valaki alkoholt főz (készít), akkor mitől függ, hogy metil alkohol vagy etil alkohol lesz belőle?

Figyelt kérdés

Egy dokumentumfilmben hallottam régebben, hogy (főként amerikában) illegális szeszfőzők azért haltam vagy vakultak meg, mert metilalkoholt készítettek.

(Gondolom így sikerült és nem ez volt a cél.)


Mitől függ, hogy etil-, vagy metil alkohol lesz e?


2020. márc. 26. 19:54
 1/3 Phoney ***** válasza:
100%

Nem lehet etilalkohol helyett véletlenül metilalkoholt készíteni. Minden alkoholos italnak van valamennyi természetes metanoltartalma, de sosem annyi, hogy attól valaki rövid úton megvakuljon, meghaljon, kórházba kerüljön.


Az a mese, hogy a zugfőzetektől megvakulsz, csak azért terjedt el, mert amit "zugfőzetként" adnak el, az gyakran lopott ipariszesz, ami metanolt tartalmazhat, vagy akár tisztán metanol is lehet.


Jelentős mennyiségű metilalkoholt egyébként a szénégetés melléktermékeként lehet a legegyszerűbben előállítani, és hát mondanom sem kell, hogy olyat nem csinál az ember véletlenül :)

2020. márc. 26. 20:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
76%
A cukor erjedésekor etilalkohol keletkezik. Ám a cukor mellett a gyümölcscefrében levő fás növényi maradványokból keletkezhet valamennyi metilalkohol is (ezért kell a cefrének növényi maradványoktól mentesnek lennie). Lepárláskor a valamivel alacsonyabb forráspontú metilalkohol (metanol) előbb csapódik ki, ezért zöme az un. előpárlatba kerül. Ezért is szokás ezt az előpárlatot elönteni. A magasabb forráspontú etilalkohol (etanol) később, a főpárlatban csapódik ki. A kétféle párlat különválasztása házi módszereknél legfeljebb tapasztalatokon ill. ízlelésen alapul. Ha "spórolásból" csak kevés előpárlatot öntenek el, akkor a főpárlatba több metanol kerül. Bonyolítja a dolgot, hogy az aromaanyagok egy része (zöme) az előpárlatban jelenik meg, így ha sok előpárlatot öntenek el, akkor a gyümölcspálinkának a cefréhez felhasznált gyümölcsre jellemző aromája alig jelentkezik a főpárlatban, jellegtelen lesz.
2020. márc. 26. 20:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 Phoney ***** válasza:
83%

ma 20:53

1. Nem, a fás részekből csak többszáz fokon, pirolízissel tudna metanol keletkezni. A pálinkában a gyümölcsök pektinjében megkötött metanol jelenik meg.


2. Szeszfőzéskor a metanol illékonysága megegyezik az etanoléval, nem lehet érdemben elválasztani, ez a szeszfőző szakmában legalább 160 éve köztudott. (Kivéve metanol elválasztására alkalmas szeszfinomító rendszerekben, de az már nem pálinka lesz, hanem tisztaszesz.) A különböző összetevők NEM fognak a forráspontjuk szerint felsorakozni lepárláskor. Az ánizsos italok aromáját adó anetol forráspontja pl. 234 °C, mégsem a víz után desztillál át, hanem rögtön a főzés elején.


Az előpárlat egy érzékszervi kategória, nem a metanol elválasztására találták ki.


Bővebben a metanolos tévhitekről: [link]

2020. márc. 26. 21:16
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!