Pálinkafőzésnél honnét lehet tudni, hogy azt, hogy etil-alkohol vagy metil-alkohol lett az eredmény?
Figyelt kérdés
2019. máj. 10. 12:53
1/10 anonim válasza:
Az elején van egy kis metil, a "rézeleje", azt kiöntöd.
2/10 anonim válasza:
A leprálás során először az előfőzet jelenik meg, melyet ki kell önteni. Ennek a szaga jellegzetes, festékre vagy hígítóra emlékeztet.
3/10 Phoney válasza:
Pálinkafőzésnél nem kell metil-alkohollal foglalkoznod, mert – ahogy azt minden épkézláb szakirodalom leírja – az etil-alkohollal egyezik az illékonysága, így lepárláskor nem választható el érdemben. A pálinka metanoltartalma tehát nagyságrendileg már a lefőzés előtt adott, és egyébként soha nem életveszélyes (feltéve, hogy nem *pancsolnak* bele metanolt).
Átlag fölötti metanoltartalmat egyébként csak az okoz, ha (rendes cefrézés/erjesztés helyett) összerohasztod a cefrét, vagy túl sokáig tartogatod, de ez is csak bizonyos, magas pektintartalmú gyümölcsöknél.
Ettől függetlenül a második (finomító lepárlás) elején és végén elveszed a szúrós, büdös és rossz ízű frakciókat, mert ugye nem szeretnél okádékot főzni.
4/10 anonim válasza:
Ha nyúlsz a pohárért és hirtelen beesteledik meg áramszünet lesz, akkor volt sok faszesz benne.
5/10 A kérdező kommentje:
És mi áll a metil-alkohol incidensek mögött
2019. máj. 10. 21:54
6/10 Phoney válasza:
Pancsolás lopott ipariszesszel, amiről már az se tudja, mi van benne, aki eladja.
7/10 A kérdező kommentje:
Csak pancsolás esetén kerül metil-alkohol az italba? Főzés során nem? Hogy lehet egyáltalán rosszul főzni pálinkát úgy, hogy metil-alkohol legyen benne?
2019. máj. 13. 20:41
8/10 anonim válasza:
Főzés során csak akkor kerül bele metil alkohol ha a rézelejét nem dobod ki.Ha mégis beleengeded akkor se vakulsz meg vagy ilyesmi de másnap rohadtul fáj a fejed és rosszullétet okoz.A rézeleje az alszesz 0.3-0.5%a.
9/10 anonim válasza:
Nem csak akkor kerül bele metil-alkohol, ahogy már Phoney is leírta (s megfejteni nem tudom kinek, miért nem volt ez 100%-ban hasznos információ), a pálinkában van metil-alkohol, mi több egyik ismérve, de így van ez példának okáért a borral is... Az igaz, hogy az un. rézelejében némileg több metil található (arányban), de a rézelejét és az azt követő előpárlatot azért választjuk el a középpárlattól, hogy a pálinkánk ne legyen egy okádék, ahogy azt Phoney is írta. Nem azért, mert megvakulnánk tőle vagy bele kellene halni vagy ilyesmi. Az a pancsolás eredménye, ha ilyen történik, pl. ablaklemosót főznek le, majd azt aromával "megigazítják".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!