Kinek a tanácsait fogadnátok el pálinkafőzésből?
Adott egy fiatal srác, aki vegyészmérnök, élelmiszer iparban dolgozik, vágja az erjedést, desztillálást, illetve egy bácsi, aki 40 éve főzi a háztájit, de amúgy vasutas.
Kettejük tanácsai ha nem is teljesen, de sok mindenben ellent mondanak.
A mai magyar gyakorlatban, amikor a kettejük tanácsai ellentmondanak, olyankor többnyire a bácsi beszél hülyeséget. Sok bácsi van ebben az országban, aki 40 éve főzi a szart, ezt kár szépíteni. Ha ízlik a pálinkája, akkor nyilván hallgathatsz rá, de nem biztos, hogy így lesz jobb a pálinkád.
Mondjuk szerintem jobban járnál, ha leírnád, milyen konkrét dolgokban mondanak ellent, mert tényleg van 1-2 népi baromság, amin nem sokat kell gondolkodni, pl. mikor ilyeneket hallok, hogy a cefrét rendszeresen jól meg kell levegőztetni, hátbmeg, azigen...
Tény, vannak egyoldalú beidegződések a mai magyar "tudományos" cefrézésben is, de kezdőként tökéletes ez az irányzat, hülyebiztosabb, nehezebb vele elrontani a pálinkát, megbízhatóbban hozza a tiszta gyümölcsízt. És ha egyes bácsik ehhez képest többet tudnak, az majd ráér akkor, ha már tudod, hogy mit csinálsz. (Ilyenek vannak pl., hogy a klasszikus jellegű szilvapálinkát nem lehet "tudományos" cefréből megcsinálni.)
Hosszú távon pedig nyilván ne ragadj le senki tanácsai mellett, ebben a témában folyamatosan kell tanulni, vannak nagyon jó magyar fórumok és FB-csoportok igen tapasztalt és jól tájékozott otthonfőzőkkel.
A kóstolás megtörtént, de gép elé csak most kerültem. Szóval.
Nagyon jóindulatú és informatív az öreg (adott egy használt gázégőt is), de a pálinkája semmiben sem különbözik az szúrós szagú, karcos ízű átlagos házi főzésektől.
Adtam egy kicsit a srácnak is, ma délután hívott, 1200 mg/l etil-acetát van benne.
Ahol ő dolgozik, ott előírás szerint menne a hulladékba :)
A bácsi rosszul cefréz, kicsit ecetes lesz neki. 1200 g/hl etil-acetáttal minden pálinka szúrós lesz.
Mentségére szóljon, hogy a tényleg rettenetes pálinkákban inkább 2-3000 mg/l szokott lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!