A pálinkának milyen gyógyító hatásai vannak, miben tapasztaltátok? L.
13-mas, arról nem is beszélve, hogy úgy próbálja kritizálni az otthonfőzőket, hogy neki sincs fogalma az egészről. Ugyanis lepárlás során a metil és etilalkohol nem különül el egymástól, ez egy tévhit, azok párolgási pontja annyira közel áll egymáshoz, hogy nem szétválasztható! Terjed ez szájról-szájra ugyan, hogy kisüsti eljárásnál a 2. főzés (tisztázás) során a lefolyó párlat eleje (amit "rézelejének" is szokás csúfolni) azzal a metilalkohol elválasztás történik meg, de ez nem igaz. A főzés során a frakciókat különítjük el egymástól, az előpárlatot és az utópárlatot a középpárlattól (ami a pálinka). Ezt azért kell megtenni, mert e kettő belerondít (ízben, illatban) a végeredménybe, nem azért mert ha nem tesszük meg, akkor "metiles" lesz a pálinka és belehalunk vagy megvakulunk. :D
Szóval lehet szapulni az otthonfőzőket, mert vannak köztük olyanok bőven, akik adnak is erre okot, de akkor tessék megismerni azokat, akiket szapulunk és legyünk pontosan tisztában azzal, hogy mi a problémánk velük. Mindig ismerd részletekbe menően azt, akit/amit elutasítasz/utálsz/kritizálsz stb. Az otthonfőzők közül az, aki valami irdatlan sz-rt gyárt, ált. már a cefrézés során hibázik, (mert hogy azon múlik a végeredmény, a főzéssel elvenni lehet csak a végeredményből, hozzátenni nem lehet, javítani so-so mondjuk úgy, szintén nem lehet, ami azért csak so-so, mert egy enyhén ecetesedésnek indult cefrét több módszerrel is lehet javítani még, többek között akár a főzés során nagy odafigyeléssel, hosszú elő és utópárlati elválasztással kimenthető, csak a végeredmény lesz jellegtelen s hát jóval kevesebb mint lehetett volna). A cefrézés mellett ált. hibáznak a főzés során is, előpárlatos és/vagy utópárlatos pálinkát gyártanak, az előpárlattól lesz karcos, kaparós és hígító szagra emlékeztető a párlat, az utópárlattól lesz nehéz, bűzös a párlat, sokaknál mint egy búvár, úgy viselkedik, épp hogy megittad, már vissza is akarna jönni.
Én a pálinkának semmilyen gyógyító hatását nem tapasztaltam, igaz nem is keresem benne, azért szeretem, mert az egyik legtisztább párlat, tisztán gyümölcsből és így annak jellegét adja vissza, illatát, ízét, aromáját. Azt én is sokaktól hallottam, hogy fogfájásra alkalmazzák, nálam nem vált be, sőt rosszabb tőle! Ha valaki ebben leli az örömét, ez a hobbija, avagy akár a hivatása, hogy pálinkát főz ill. cefrét gyárt, majd az eredmény olyan, hogy azért elismerést kap, akár csak haveroktól, ismerősöktől rokonoktól vagy akár egy verseny során, annak a lélekre gyakorolt hatása mindenképpen pozitív, hisz elismerik a "munkáját", a hozzáértését, ez szerintem épp elég, ha "gyógyító hatásról" beszélünk, ebben az egyébként kudarcokkal teli világban, nem?
A pálinka egyetlen jelentős hatóanyaga az etanol, ez pedig egy idegnyugtató szer. Sok ember van, aki gyakran betegszik meg mentális okokból (szorongás, stressz), náluk elképzelhető, hogy a nyugtatószer segít, illetve mint minden nyugtató, az alkohol is kiváló placebo-szer (ti. az ember sokkal jobban gyógyul, ha hisz benne). Ezen túl gyakorlatilag nincs gyógyhatása.
Nagyon aranyos például, amikor a megfázást „gyógyítja” „fertőtlenítéssel”, gondolom az ilyen emberek az orrukba öntik, vagy az a 0,1-0,2%-os véralkoholszintjük fertőtleníti ki a felső légutakat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!