Kezdőoldal » Ételek, italok » Alkoholmentes italok » Ha a 100%-os gyümölcslevek...

Ha a 100%-os gyümölcslevek tényleg 100%-osak, miért különböző az ízük?

Figyelt kérdés
2018. júl. 14. 10:09
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
88%
Még sosem ettél két különböző ízű gyümölcsöt?
2018. júl. 14. 10:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
50%
Amit boltban árulnak 100%-nak hazudott, az 50-60% a gyümölcstartalom. (lepontozók kedvéért nem én találtam ki, hanem akik bevizsgálták).
2018. júl. 14. 10:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 A kérdező kommentje:

#1 Dehogynem. Van édes, van savanyú, ízes és íztelen. De egy alma akkor is almaízű.


#2 Akkor miért engedik, hogy ráírják?

Nekem ez sehogy se tiszta.

2018. júl. 14. 10:46
 4/13 anonim ***** válasza:
92%
Azért, mert a legtöbbjük (tisztelet a kivételnek- sűrítményből, koncentrátumból készül, "visszahígítással", az úgy már sosem lesz a régi. A szűretlen verzióknak van sokkal inkább gyümölcsízük, de használj gyümölcsprést, ha a klasszik, eredeti ízre vágysz. Én pl. a 100%-os, szűrt almalevet fröccsnek iszom csak meg, 1 dl almaléhez 2 deci szóda, nagyon klappol ebben a nagy melegben és úgy nem is édes.
2018. júl. 14. 10:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
89%

Amúgy 100%-os az még, akkor is , ha sűrítményből visszahigított, ez esetben csak vízet lehet ugye hozzáadni.

Íme:

"A sűrítményes gyümölcslevek gyártása

A beszállított gyümölcsöt válogatják, mossák, majd különböző kivitelű zúzókban, magozó-passzírozókban felaprítják. A zúzalékot enzimkezelésnek vetik alá a lékinyerés hatékonyságának növelése érdekében. A pektinbontó enzimek a zúzalék 45-50 °C-os hőmérsékleténél olymértékő sejtfalbontást végeznek, amely mintegy 10-15 %-kal több lé kinyerését teszi lehetővé, így a termelés gazdaságosabbá válik. Az enzimkezelt zúzalék ezután nagyteljesítményő présekbe kerül. A korszerű prések lékihozatala elérheti a 75%-ot is.ezek után vákimlepárlókban, viszonylag kíméletesen besűrítik a leveket.

Amikor gyümölcslevet akarnak legyártani az adott üzemben, akkor előveszik ezeket az általában 200 literes aszeptikus zsákokban hordókban tárolt gyümölcslé sűrítményeket és a megfelelő mennyiségű víz hozzáadásával visszahígítják és csomagolják. 100 %-os leveknél csak vízet szabad visszaadni, míg nektároknál és ívóleveknél élelmiszeripari savak és cukor, esetleg aroma és színezék hozzáadásával(almasav,citromsav,stb.) visszahígítják őket kb. az eredeti konzisztenciájukra, a savakkal pedig beállítanak egy olyan kémhatást, ami lehetővé teszi a gyümölcslé hosszabb ideig való tárolását, ugyanis hiába a pasztőrizálás, ha a savtartalom nem elég magas, akkor ezek a levek, ha nem is megbuggyannak, de elveszítik a gyümölcsre jellemző ízvilágukat.

2018. júl. 14. 10:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
54%

"Van édes, van savanyú, ízes és íztelen. De egy alma akkor is almaízű."

Ha ilyen blődségeket írsz, akkor nincs értelme beszélgetnünk.

Igen, "kemikáliából" van az almalé, azért van más íze.

2018. júl. 14. 11:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
97%
Ezeket sűrítményből hígítják. Jah a sűrítmény 100%-os, de maga a késztermék meg már nem.
2018. júl. 14. 11:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
97%
Amúgy van valódi 100%-os gyümölcslé csak annak nem 300 forint literje hanem 700-800. Olcsóbb gyümölcsök esetén olcsóbban kijön ha te magadnak facsarsz.
2018. júl. 14. 11:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 A kérdező kommentje:
Menjenek a búsba. Préselek én magamnak.
2018. júl. 14. 12:42
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Az almáknak is igen különböző az ízük, gondolom, a gyártási módszer is bekavar... S a 100% narancslé kicsit sem emlékeztet az általam préseltre...

Én sem iszom dobozosakat, kivéve a sokféle érdekes gyümölcsből készültet, mert ízlik, én pedig nem tudok ilyen flancos gyümölcsöket szerezni, főleg nem elég jó áron.

2018. júl. 14. 19:23
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!