Miért mondják, hogy egészségtelenek a jelenlegi teák nagy része?
Jelenleg Liptont kaptam ajándékba és azt iszom bár sokat hallottam arról hogy nem valami egészségesek a teák.
A filterekben van esetleg valami egészségtelen vagy nem tealevelek esetleg cukor?(fogalmam sincs mik annak a kis zacsiban :D )
Nem találtam az interneten erről információt úgy,de hátha valaki tud mondani valamit.
"Az élelmiszer iparban használt mesterségesen előállított anyagoknak nem kötelező az E szám?"
Röviden: nem.
Hosszabban: Mit jelent nálad az, hogy mesterségesen előállított? Ha minden olyat, ami nem abban az állapotában található meg a természetben, ahogy a csomagolásba kerül, akkor pl mesterségesen előállított anyagnak minősül az őrölt bors is.:)
E száma az adalékanyagoknak van, amik olyan összetevők, amiket önmagukban nem fogyasztunk és nem jellemző összetevő. Ezeket sem feltétlen nevezném "mesterségesnek", legalábbis elég fura lenne, ha mondjuk a szén-dioxidot, a citromsavat vagy épp a C-vitamint annak hívnánk.
Az aromák ezeknél komplexebb anyagok és rengetegféle van belőlük. Alapvetően három csoportba sorolhatóak: természetes (pl almából almaaroma), természetazonos (nem almából, de ugyanazt a vegyületet mint ami az almában van) és mesterséges (nem almából, nem ugyanaz a vegyület (csak ízre), mint ami az almában van). Nincs "E" számuk (fl számon vannak nyilvántartva, de a csomagolásra az nem kell, hogy felkerüljön).
Szerintem az derengett be, hogy
- a Kínában (Indiában, Srí Lankán...) termelt teafüvek jelentősen nehézfémszennyezettek
- még bio minősítésű kínai mintákban is mutattak ki ólomtartalmat
- a műanyagot tartalmazó teafilterek 90-100 fok környékén már kiengednek káros molekulákat
- a papír teafiltereket sokszor kezelik epiklórhidrinnel rovartámadás ellen, ez az anyag szintén a forró víztől válik aktívvá és veszélyessé
( [link] )
Kockázatok csökkentése:
- a japán vagy japán bio teafű biztonságosabb
- a filter képes visszatartani az ólmot
- a fehér tea zsengesége okán még nem annyira szennyezett (a fekete és oolong a legszennyezettebbek)
- a szálas tea biztonságosabb
- rövidebb áztatási idő alatt kevesebb méreg tud kiázni (zöld tea 80 fokos vízben áztatandó és többször is leáztatható ugyanaz)
"Miért mondják, hogy egészségtelenek a jelenlegi teák nagy része?"
Most ez a legújabb? Mégis kik mondják? Nem hallottam még, de szerintem úgy hülyeség, ahogy van.
Hát 3 éve tettem fel ezt a kérdést de azóta már nem teázok :D
Sőt lassan 4 éve csak vizet iszok mást nem szeretek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!