Az mennyire egészségtelen, ha a suliba minden nap teát viszek?
A tea nagyon egészséges ital a magas antioxidáns-tartalma miatt, mert rákmegelőző, immunerősítő és szabályozza a vérnyomást. Leginkább a zöldtea, a fehértea, vagy az oolong tea. Némelyik teának egész magas a fluortartalma, ezért véd a fogszuvasodás ellen is, viszont van néhány ellenpont:
a) a cukros italok alapvetően nem egészségesek, főleg az agyoncukrozott italok nem, mert úgy viszünk be velük nagy mennyiségű energiát, hogy észre sem vesszük azt ("nem lakunk vele jól")
b) a kávé és a tea fogyasztása elszínezi a fogakat, ami ugyan nem olyan nagy baj, viszont mindkettő fogkő kialakulására hajlamosít
c) akkor ez összeadva: a cukros tea és kávé fogszuvasodást és fogkövesedést okoz. Szokták is javasolni, hogy mindkettőt igyuk szívószállal, hogy minél kevésbé találozzon a két ital a fogakkal. A cukros tea szépen megtapad a fog felületén a fogyasztás után, a színanyag és a cukor együtt nem szép eredményeket okoz.
d) a magyarok java nem is teát iszik, hanem egy agyoncukrozott, citromlével telenyomott híg löttyöt (egy filter kerül egy-két liter vízbe, amelyet még forrón műanyag palackokba öntenek, a forró ital meg különböző nem kívánatos anyagot kiold a műanyagból, hát...) A tea azt jelenti, hogy egy csészényi (kb. 2-3 dl mennyiségű forró vízben
e) a különböző teákat különböző hőmérsékletű vízben kell kiáztatni, hogy optimálisan kioldódjon belőlük az ízanyag és az antioxidáns (pl. a zöldteát nem szabad forrásponton lévő vízben kiáztatni), és figyelembe kell venni az áztatás idejének a hosszát is! A tanácsolt idő előtt elkészült italból hiányoznak az értékes jó anyagok, a túláztatott teába meg káros anyagok kerülhetnek a növényi részekből.
f) a teát az őshazájában, a Távol-Keleten cukor nélkül isszák hagyományosan, nem hígan, ahogy mi tesszük, és mindennek szertartásos jellege van.
Összegezve: ha egy híg, cukros teát iszol, ugyanazt csinálod, mintha nagy mennyiségben innád a kólát (az is tkp. aroma, cukor, víz, sav, csak ráadásként van benne szénsav is).
Milyen teát vigyél iskolába?
a) Ha nagy mennyiségben iszod, akkor hígat (főleg a koffeindús feketeteából).
b) Édesítsd sztíviával és egy nagyon kevés cukorral. Hozzá kell szokni a sztívia ízéhez. A boltokban lehet kapni hasonló alacsony kalóriatartalmú, sztíviás-enyhén cukros teákat, kb. 5-8 KCal van egy decijükben, ezt a példát kövesd.
c) a forró teát ne műanyag palackba öntsd, vagy ha műanyag kulacsod van, akkor várj a kész teával, amíg kihűl. Vagy használj fém termoszt/kulacsot.
Nyilván vannak ezerféle más "tea", amelyeket teának hívunk, de nem a teacserje leveléből készülnek, hanem másfajta növények különböző ázalékai (rooibos, mate, jázmin, almahéj, hársfalevél, menta, stb.). Ezeknek több fajtája is különböző áldásos hatást gyakorol(hat) az egészségre. Például a gyömbértea: az nem színezi el a fogakat és kifejezetten egészséges is.
A táplálkozás úgy egészében számít. Nem lehet egy-egy elemet kiemelni.
Ha egyébként nem eszel sok édességet, cukrot, nemcsak cukros italokat iszol egész nap, akkor attól semmi bajod nem lesz, hogy a suliba teát viszel.
És szerintem is a tea igenis cukorral és citrommal jó :) Nem tudom, miért lettek ilyen elvakultak az emberek, hogy semmit se szabad bele tenni. Aki nem bírja, nem fér bele az étkezésébe az ne igya. De akinek nem okoz gondot, az hadd igya már normálisan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!