Mitől lett cefre szaga a bodzaszörpnek?
Édesanyámmal második éve készítünk nagyobb mennyiségben bodzaszörpöt. Viszont a napokban felbontottunk egy üveggel (műanyag) és beleszagoltunk, és teljesen kivehető cefre szag csapta meg az orrunkat. 4 liter biztosan ilyen. De 25-26 liter van még ezen kívül. Mi lehet a probléma?
A receptje:
24 órát hagyjuk állni a virágokat (25db) a vízben (5l). Leszűrjük, majd hozzáadunk 3kg cukrot és 5 tasak citrompótlót. Majd időközönként kevergetjük, míg a cukor el nem olvad a vízben. Ezután 2 literes műanyag palackokba töltöttük.
acelsziv: évek óta így készítem és gyakorlatialg nem szokott megromlani.
A SOK cukor éppen hogy megakadályozná az érjedést, ugyanis azért szokás cukrot használni, mert az tartósít.
Kérdezö: lehetséges, hogy mielött szedtétek a bodzát, elötte esett az esö? Mert eddig csak ilyen esetben forrt emg nálam a szöpr, szedés elött legalább egy száraz napnak kell eltelnie.
Ami még lehetséges, hogy a müanyag palackok nem zárnak rendesen, légmentesen és ezért romlott meg.
Hiányzik a képletből a csírátlanítás.
Fel kell főzni,szárazdunsztba rakni.
Nem forraltad, ergo nem is tűntek el azok a baktériumok, amik erjeszteni kezdik a szörpöt. Így igazából majdnem mindegy, hogy légmentesen zárt-e a palack.
Az erjedést pedig pont, hogy segíti a cukros környezet.
Érdekes, ha a cukor segíti az erjedés, akkor miért cukorral tesznek el gyümölcsöt? PErsze, ha csak keveset tesz hozzzá valaki, akkor nem segít, de itt elegendö van a receptben.
Mellesleg én legalább 10-15 éve teszek el így bodzaszörpöt, mindenféle melegítés, tartósítószer, stb nélkül és eddig egyszer romlott meg. Viszont volt, hogy majdnem két évig tartott, mire elfogyott (elsaccolatam a mennyiséget) és még akkor sem volt semmi baja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!