Tényleg a szénsav miatt nem fagyott meg az ásványvíz a mélyhűtőben?
A Discovery-n szokott lenni egy műsor, amiben volt egy videó, amin behűti az ember a sört. Kiveszi, folyékony, megrázza és fokozatosan megfagy...
Kólával így néz ki:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ngt74..
Valami olyasmiről szól, hogy a jégkrisályoknak ki kell csapódniuk valamin. És ha ugye kinyitod vagy felrázod az üveget, akkor buborékok keletkeznek benne...
A szén-dioxid fagyáspontját meg nem kéne szerintem idekeverni... A szén-dioxid nem egyenlő a szénsavval... Ennyi erővel a hidrogén és az oxigén fagyáspontja is jóval 0 alatt van, a víz mégis 0°C-on fagy...
A szénsavas víz elsősorban oldott CO2-t tartalmaz és aránylag kevés szénsavat, úgyhogy tényleg a CO2 miatt fagy meg nehezebben, de emiatt messze nem lesz -74 fok a fagypontja, mert nem tiszta CO2-ről van szó.
A videón látható trükköt meg lehet csinálni sima vízzel is, mivel a nyugalmi állapotban lévő víz 0 és -48 fok között csak lassanként fagy meg.
Szénsavas vízzel viszont könnyebb a mutatvány, mert annak alacsonyabb a fagypontja, és hirtelen megemelhető a palack felbontásával: felszabadul az oldott CO2 egy része, a buborékok pedig segítik a kristályosodást.
(A kérdés mögé képzelj sok bizonytalanságot :)
Érdekel a válasz, mert nem vagyok benne biztos és ellentmondásos dolgokat találtam most hirtelen... Nem kötözködésből kérdeztem...)
Ez zavart meg:
jobb oldalon a táblázatban: "Más nevek: Szénsav (vízben oldott)"
De köszönöm a segítséget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!