A bodzaszörpbe kell szalicilt tenni vagy elég a itromsav is?
Szalicilt már nem is kapni bolti forgalomban, de, ha egy kicsit tartósabbra akarod, akkor egy csipet nátrium-benzoát a megoldás, ahogy az első válaszoló is írta.
enélkül sajnos nagyon gyorsan erjed, ecetesedik.
a minap még Bozsik gazda is így ajánlotta a rádióban, ha nem akarjuk idő előtt kiönteni a a bodzaszörpöt.
A nátrium-benzoáttal óvatosan, mert bár rengeteg ételben van, de bizonyos vegyületekkel, pl. mesterséges C-vitaminnal találkozva benzollá alakul, ami erősen rákkeltő, pl. leukémiát okozhat arra hajlamosaknál, ezért gyerekeknek, terheseknek nem igazán ajánlják (sőt) az ezzel tartósított ételt-italt. Nemrég volt a benzolos üdítős frász Németországban emiatt.
Mi csak annyit csinálunk, ami elfogy azonnal, és nem tartósítjuk. Hűtőben tartva 1 hétig is eláll.
Városi divat lehet ez a mértéktelen tartósítószerezés.
Forrázással vagy mikróba forralással fertőtleníteni szépen az üvegeket és jól lezárni.
Alföldről ismerek egy háziasszonyt, tudtommal ő sem tartósítószerezi a bodzaszörpöt.
Egyesek érzik is az ízén.
(Egyébként de, a citromsav tartósít, ugyanis a savas közeget nem kedvelő baktériumok lassabban szaporodnak benne.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!