Espresso tanfolyam, van ilyen?
Szeretnék megtanulni finom espressot főzni a kávéfőzőmmel (Delonghi Dedica + Sage Dose control daráló). Dallmayr kávét használok. De itt ott specialty kávét is szoktam használni - Madal Campinola.
Már mindent kipróbáltam: az őrlés durvaságát, a kávé mennyiségét, a víz mennyiségét, a lefőzési időt, pressurized és non-pressurized portafiltert, stb.
Majdnem mindegyiknek ugyanolyan íze volt - durva, kesernyés. A legfinomabb kávét Stuttgartban ittam, ott finom selymes, lágy íze volt.
Létezik ilyen home barista képzés? - de én csak az espressot akarom megtanulni, az én körülményeim között.





Egy búcsú tanácsot azért még adok:
Felejtsd el ezt a Dallmayr bolti kávét, mert tévútra visz. Nem fogom szépen körülírni, hogy miért, mert úgyis lepontoznak.
* Ne csinálj mást és ne próbálj új dolgokat ki, azt a módszert csináld, amit leírtam és úgy, ahogy leírtam. Közben jegyzetelj, hogy mi változott ízben. Ebből ki lehet indulni, mégha nem is lesz jó egyik shot sem.
* Nem kell üres adagot lefőzni. Felesleges, mert kibillented a gépet a hőstabil állapotából.
* Ne foglalkozz a kávé tárolásával. Még nem tartasz ott. Jó a gyári csomagolás (bár azért legyen visszazárható). Ha ledöglik a kávé, akkor úgyis észreveszed abból, hogy alig fog crema-t ereszteni. De attól, hogy öregszik valamennyit néhány nap alatt, ízben még nem kell ihatatlanul rossznak lennie. Nem itt van a probléma.
* Ne főzz le 1:3 aránynál többet vagy 1:2 aránynál kevesebbet. Egyszerűen felesleges plusz köröket csinálsz magadnak, mert mindkettő sz.r lesz akárhogyan csinálod. 1:2.0 - 1:2.5 közötti arány között érdemes próbálkozni, 1000%, hogy jónak kell lennie. De nem ezzel fogsz extrém módon ízeket kompenzálni. Az aránnyal való játszadozás arra jó, hogy leköveted vele a kávé öregedését. Vagy nagyon kicsi finomhangolásokra ízkalibrálásnál.










Túl sokszor változtatod a paramétereket, így nem tudod kikövetkeztetni a rossz eredmény okát. Korábbi válaszokban leírták a presszókészítés alapforgatókönyvét, a neten is sok ismeretterjesztő anyagot találsz, azokhoz igazodj, és csak kis dolgokon változtass. Pl. az őrlőbeállítással felesleges volt ilyen széles skálán mozogni, ugyanis durva őrleménnyel sosem fogsz tudni presszót készíteni, túl finom őrleménnyel viszont túloldódik a kávé, és keserű lesz. A presszónak jól behatárolható az őrlési finomsága.
Írod hogy French press használatával sem sikerült jó kávét csinálni, ami furcsa, ugyanis ha jó kávét választasz (próbálj világosabb pörkölésű speciality kávét), és durvára őrlöd, akkor megfelelő hőmérsékletű víz esetén a netes recepteket betartva egy finom kávét kellene főznöd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!