Espresso tanfolyam, van ilyen?
Szeretnék megtanulni finom espressot főzni a kávéfőzőmmel (Delonghi Dedica + Sage Dose control daráló). Dallmayr kávét használok. De itt ott specialty kávét is szoktam használni - Madal Campinola.
Már mindent kipróbáltam: az őrlés durvaságát, a kávé mennyiségét, a víz mennyiségét, a lefőzési időt, pressurized és non-pressurized portafiltert, stb.
Majdnem mindegyiknek ugyanolyan íze volt - durva, kesernyés. A legfinomabb kávét Stuttgartban ittam, ott finom selymes, lágy íze volt.
Létezik ilyen home barista képzés? - de én csak az espressot akarom megtanulni, az én körülményeim között.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Barista tanfolyamok vannak, de külön a te igényeidre szabva nem fogsz találni, de hobbi baristáskodáshoz szerintem nem is kell. Kísérletezni kell + neten rengeteg infó van, Reddit-en pl sok személyes tapasztalatot osztanak meg.
Én is Dallmayr-t iszok, viszont én csak egy kézi őrlőt használok és egy Bialetti Mokka-t, de szerintem 1 kg szemes elment a kísérletezésre, mire eljutottam oda, hogy finom kávét főzzek. No meg persze több órányi videó, plusz hetekig csak olvasgattam, pedig aztán a Mokka nem egy mérnöki csoda, és mégis. Most ott tartok, hogy kapásból tudnék vagy 10 féle ízű kávét főzni, ugyanabból a kávéból.
Mindig csak egy dolgon változtass a főzés során; ha jó akkor beépíted, ha nem akkor elhagyod, következőnek mással próbálkozz.
Kitartás és türelem, sok sikert hozzá.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Szerintem saját körülményeidhez inkább google vagy, ha van olyan ismerősöd aki egy kicsit is konyít hozzá.
(Évekik dolgoztam kávézóba de ez a fogalmazás amit írtál hát na.)
1, válasz egy féle kávét
2, Szerezz egy mili mércét és a telefonodon állíts stoppert
A jó presszo kb 28 másodperc alatt folyik le és kb ugyan ennyi milli.
Onnantól, hogy egy kávét kinyitsz és levegőt kap meg párát folyton változni fog az ízze mennyisége.
Ahhoz, hogy több féle kávét igyál mind másképp kell beállítani, hogy a maximális élményt kapd.
Illetve lehet hogy a kávé nem a te ízlésednek való, rosszat választottál.
Az a gond, hogy nem tudom, hogy abból a kávéból, amit használok, lehet e jót főzni az én igényeimnek megfelelően. De mondom, hiába vettem specialty kávét, az sem volt finom.
Kb. több mint egy éve kísérletezek, de mindig ugyanolyan ízű a kávé, vagyis nagyon hasonló. Van spéci bariszta mérlegem, az idő tartományt is betartom, azzal is kísérleteztem, de semmi változást nem vettem észre.
A legtöbb videóban nem foglalkoznak az kávé ízével, csak hogy 25-28 mp alatt le legyen főzve. Hát nekem sokkal jobban számít az íze. De nem tudok finom kávét főzni. Próbáltam az arányokkal is játszani 1:1, 1:2, 1:3, 1:4, 1:5, semmi különbség, ugyanolyan kesernyés mindegyik. French pressel meg olyan vizes a kávé, még ha 1:6 arányt is használok (bár ízre jó lenne). Próbáltam kotyogóst is, ami egy fokkal jobb.
Lehetséges, hogy túl finomra van darálva a kávé? Én egy ilyen 7-8 g kávéból szerettem volna kávét főzni. Hiába volt meg a 25-28 mp. Nem finom.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Keress rá, hogy "coffee grind size chart", ez segíteni fog abban, hogy eltaláld a neked megfelelő őrlési méretet.
A kávé ízét meghatározza még az is, hogyan tárolod.
- fényvédett helyen legyen
- ne legyen melegben, de legalábbis szobahőmérsékletnél ne legyen több
- légmentesen tárold, pl csatos üvegben, de újratöltés előtt el kell mosni az üveget
- ha az eredeti csomagolásban tárolod akkor kis lyukat vágj rá és utána próbáld meg légmentesen zárni
- tartsd tisztán a kávéfőződet, kávéőrlődet. Nekem például érződik a kávé ízén, ha 1 hétig nem mosom el a már fent említett kézi őrlőt (mosni csak vízzel, kefével). Az a baj, hogy az olaj egy idő után megavasodik a felületen és ezt érezni fogod a kávéban is
Ez csak néhány tipp, ami szintén befolyásolja a kávéd ízét.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Hát, ha ezzel tényleg egy teljes éve próbálkozol, akkor rossz irányban kutakodtál, mert alapvető problémák vannak.
Nem ismerem a kosarat, de 7-8g kávé egészen biztosan kevés bele. Ha szimpla kosár, akkor felejtsd el, használd a duplát 14+ grammal.
Ha nincs gyártói ajánlás a kosárhoz, akkor csináld azt, hogy őrölsz bele valamennyit 14-18g között, letampereled normálisan, teszel rá egy 100 Ft.-os érmét és felteszed a kart, de nem főzöd le, hanem vissza leveszed. Ha épphogy látszódik az érme lenyomata az őrlemény tetején, nagyjából akkor megfelelő az adag.
Ha megvan az adag, akkor főzz egyet 1:2 arányban, 25-30 mp. között és nézd meg így is keserű-e. Addig állíts az őrlőn, ameddig 1:2 arány le nem jön, semmi mással ne variálj még.
Ha így is keserű, akkor próbáld meg durvábbra őrölni és emelj 1, max. 2 grammot az adagon, hogy kompenzáld a lefolyást. Ha savanyú mellékíze van, akkor ellentétesen: őröld finomabbra és csökkents az adagon.
Ha nem válik be, akkor el kell gondolkodni, hogy mi más okozhatja...
* Átmelegedett-e rendesen a kávégép? (Legalább fél órája be van-e kapcsolva?)
* Nem túl magas-e a főzési hőmérséklet?
Ha nem tudod kimérni, sem állítani, de gyanús, akkor hűtőcsapolj 5-10 mp.-ig főzés előtt és teszteld le javul-e tőle a kávé íze vagy átmegy-e savanyúba (ha savanyúba megy át, akkor az félsiker, legközelebb kevesebb ideig hűtőcsapolj).
* Megfelelő-e az őrlemény előkészítése?
A daráló elvileg megfelelő a célra, zárjuk ki. Gondolom új őrlő, nem tompa késsel, tehát jó kell legyen. Akkor marad az őrlemény egyenetlen eloszlatása a kosárban, illetve a nem vízszintes tamperelés, mint hibalehetőség.
Ha főzés után ránézel az őrleményre és apró lyukat találsz a tetején, ez például egy indokátora annak, hogy valami gond lehet az előkészítéssel.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Egyébként lehet, hogy nem bolti Dallmayr-al kellene kísérletezni, hanem valami kézműves Brazil kávéval vagy Monsooned Malabar-ral. Lehet, hogy nem a te ízvilágod, de azokat nehéz elrontani... A lényeg, hogy sötét pörkölés legyen, az való kezdőnek.
Fényvédett, száraz hűvös helyen tárolom a kávét, lehetőség szerint "légmentes" tárolóban. A darálót nem szoktam tisztítani, nem tudom, hogyan kell, majd utána nézek. Lehet ez is egy oka a rossz kávé íznek. A többi tartozékokat mindig elmosom.
A kávé mennyiségét 7 g-tól 18 g-ig mindent kipróbáltam. Őrlési fokozatot is, szuperfinomtól (mint pl. a sima liszt) finomig (finom szemű só), lefőzési időt is 10 mp-től egész 40 mp-ig, az arányt már említettem 1:1-től 1:5-ig. Több féle kávét is próbáltam. A legtöbbnek mind hasonló, kesernyés íze volt.
A gép be van melegedve, kávéfőzés előtt mindig lefőzök egy üres adagot, hogy minden át legyen melegedve. Próbálkoztam a hőfokot is állítani, semmi változás.
A tamperelés szerintem jó, semmilyen "channalinget" nem látok, szépen folyik a kávé.
Világos pörköléstől egészen sötét pörkölésig mindent kipróbáltam. (jó tudom, a világos pörkölésűhöz komolyabb gép kellene).
Nem tudom, hogy még min lehetne javítani.
A darló tisztítását még megpróbálom.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
"a kávét, lehetőség szerint "légmentes" tárolóban. A darálót nem szoktam tisztítani"
Tényleg nem kötekedésből és ezt inkább általánosságban mondom: ne várjunk finom, jó ízű kávét, ha már az alapokkal sem vagyunk tisztában.
1. Nincs olyan, hogy lehetőség szerint. A kávét légmentesen kell tárolni, mert levegővel érintkezve oxidálódni fog és bejut a pára. Ennek az lesz a következménye, hogy kevésbé aromás, inkább pocsék íze lesz a kávénak. És ezek nem hetek, nem megfelelő tárolás miatt napok alatt tönkre megy a kávészem.
2. A kávét nem daráljuk, hanem őrőljük. Ha nem tisztítod a berendezést az azt jelenti, hogy több hónapnyi, megavasodott kávészármazék közé szórod be a friss kávészemeket.
Már azelőtt rossz a kávéd, mielőtt az a kávéfőzőbe kerülne. Előbb ezeket kellene megoldani és utána már lesz lehetőséged, hogy finomabb kávékat készíts.
Jó, hát még nem szereztem be vákuum tartályt. De legalább már van két lehetőség, amitől rossz lehet a kávé íze.
Egyébként meg tudom, hogy a kávét daráljuk (espressohoz mindenképpen), mégis kávédarálónak hívják:
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!