Hol éljek, ha egyetemre megyek?
Az ingázás jóval olcsóbb, mint az albérlet, mert diákkedvezményt kapsz. Ha nincs túl messze, mondjuk maximum 1 órányi távolságra az egyetem, és jó a vonat/ buszközlekedés, én ingáznék.
A másik lehetőség, hogy olyan albérletet keresel, ami olcsó (mert pl. 4-5 ember lakik benne vagy messze van a városközponttól), de azért van saját szobád.
Én koliban meghaltam volna, albérletben 1 hónapot bírtam, aztán ingázás lett belőle. Nem bántam meg. Fárasztó egy kicsit, és nem is túl egészséges napi szinten annyit ücsörögni és zötykölődni, de nekem még így is megérte, mert sokkal kevésbé voltam stresszes. Otthon kényelmesen tudtam enni-aludni-tanulni.
Ha nagyon messze van az egyetem, és az ingázás nem megoldás, akkor esetleg dolgozz egy évet gimi után, és akkor tudsz a spórolt pénzből magadnak saját albérletet bérelni.
Az alberlet a legjobb, de sok penzbe kerul.
Igy koli inkabb. 3 es fel evet laktam ott, es nem ertem sokan miert rettegnek ugy tole, annak ellenere hogy a mienk sem volt 5 csillagos hotel.
Mondjuk en utalok ingazni, ha fel orat kellene utazni, akkor is inkabb kolis lennek.
Én az ingázást biztosan nem választanám. Más autóval, más tömegközlekedéssel is és nem tudom, hogy konkrétan mekkora távolságról van szó, de szerintem napi szinten akár még kisebb távolságnál is nyűg. Az egy dolog, hogy egyetemen magadnak állíthatod össze az órarended, de nagyon lutri, hogy mik közül választhatsz, mit mikor és hány időpontban hirdetnek meg, mit kell felvenned, kinél kell felvenned és hogyan tudod összevariálni az óráidat...szóval nem biztos, hogy sikerül mindent tök jó időpontokra igazítani. Én pl. eddig szinte minden félévemben úgy jártam, hogy reggel 8-kor kezdek. Na most ez azt jelenti, hogy 4:30-kor, de legkésőbb 5-kor kell kelnem ahhoz, hogy a durván 1 órás vonatút és a helybeli buszozásokkal együtt beérjek a 8-as órámra. Hazafelé pedig megint macerás a dolog, pl. a legtöbb nap este 9-ra érnék haza vonattal és akkor még nem álltam neki a tanulásnak, beadandóknak stb. Ez így egy-két alkalommal belefér, de rendszeresen 100%, hogy nem vállalnám be.
Én kolis vagyok, ami az előbb említett szempontból például tök jó, mert sok időt megspórolok magamnak. Szerencsére a kollégiumok elhelyezkedése teljesen jó, közel vannak az egyetemhez és jók az állapotok is, szóval nem romos, retkes, düledező épületek, hanem teljesen normálisan néznek ki. Nálunk kifejezetten olcsó is (9.000-18.000 forint, kolitól függően). Ezek miatt kolis vagyok és valószínűleg maradok is. Ugyanakkor nem szeretem, pont azért, amit te is írtál, hogy hiányzik a magánszféra. Az első egy-két hónapban még nincsen vele problémám és elvagyok, viszont utána már eszméletlenül hiányzik egy saját szoba, ahová az ember el tud vonulni és egyedül tud lenni. Alkalmazkodóképesnek tartom magam, kompromisszum képes is vagy, szívesen is beszélgetek másokkal, nem vagyok egy ideggyenge antiszoc valaki stb., de egy idő után már őszintén szólva a tököm tele van azzal, hogy mindig meg kell beszélni mindent, mindig alkalmazkodni kell, mindig ott van valaki és soha nincsen egyedüllét, nyugi, csend... azért ez nem egy két hetes vakáció, hanem tulajdonképpen ott lakom, ezért szeretném magamat jól érezni, kellemesen, kényelmesen, otthonosan, kipihenve, de nem megy. Valamint nagyon nem mindegy, hogy kivel/kikkel laksz és kik vesznek körül. Most az olyan alapvető dolgokat nem sorolom fel, hogy pl. takarít-nem takarít, rendes-rendetlen, alkalmazkodóképes-paraszt, lop-nem lop és így tovább, mert gondolom ez egyértelmű, hogy sokat számít. Viszont kapcsolatok szempontjából sem mindegy. Nálunk például nem nagy élet van a kolikban, pl. nincsenek bulik sem, max. ilyen kis szűk körű baráti összeröffenések, így leginkább azokkal találkozol, akikkel együtt laksz. Én laktam együtt olyannal, aki teljesen más karon tanul és semmi közünk nem volt egymáshoz, alig találkoztunk és laktam együtt olyannal is, akivel szaktársak voltunk, csomó mindent együtt csináltunk, tudtunk egymásnak segíteni és jó barátok is lettünk. Szóval ez megint egy lutri dolog, de én a helyedben adnék neki egy esélyt.
Az albérlet egy nagyon szuper dolog, ha jó lakótársakkal laksz együtt. Én az anyagiak figyelembe vétele nélkül tuti ezt választanám, viszont sokkal drágább lenne, mint a koli és emiatt nem teszem.
Az ingázást felejtsd el. Nem tudom mekkora távról van szó, de hidd el baromi sokat ki fog belőled venni, ha naponta 1-1,5 órákat oda-vissza utazgatsz.
Ha az albérlet drága, akkor javaslom a kollégiumot. Hidd el, nem olyan rossz az, pláne egyetemen. Sokan panaszkodnak ezen az oldalon is, hogy nincsenek barátaik egyetemről, nem ismernek senkit, stb. Ha nem kollégiumba mentem volna anno, akkor fix, hogy én sem ismertem volna kutya fülét se. Ott lehet barátokat és ismerettségeket szerezni, amik az egyetem után is nagyon jól jönnek. Plusz nem tudom milyen szakra mész, de nekem sokszor segített az is, hogy ha nem értettem valamilyen tananyagot, akkor 5 perc volt találni egy embert aki elmagyarázta egy fröccs mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!