Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Mi olyan mulatságos ezen?

Mi olyan mulatságos ezen?

Figyelt kérdés
Üdv mindenkinek. 28 éves Férfi vagyok és többszöri alkalommal azt tapasztaltam a munkám során (Kereskedelem), hogy ki nevetnek azért, hogy úgy köszönök minden ismeretlen Nőnek, korától függetlenül, hogy "Kezét csókolom". Férfiaknak, szintén kortól függetlenül "Jó napot kívánok". Volt rá precedens, hogy konkrétan az adott illető nevetett ki, akinek így köszöntem. Értem én azt, hogy a mai világban tegez boldog boldogtalant, hiszen ezt magam is tapasztaltam, hogy hiába köszönök konzekvensen előre magázódva, akkor is "Szia. Figyelj már...", és így tovább... Mielőtt bárki azt mondaná, hogy én a tiszteltetet akarom ezzel kiharcolni, akkor elárulom, hogy nem erről van szó. Ismeretlen emberek nekem a három méter lépés távolságot adja meg, ne a tiszteltet. Lehet én vagyok ennyire maradi, vagy prűd, de én nem tudok, és nem akarok mindenkivel bratyizni. Vagy mégis mi alapján tegez? Miből gondolja azt, hogy Ő ezt megteheti? Amikor én olyasvalakivel találkozom, akit nem ismerek, magázódva (Természetesen Önözési formában) szolitom meg. Eszembe sem jutna ismeretlenül tegezni bárkit is, mert az sértő is lehet.
2018. nov. 2. 07:22
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
69%
Biztos fiatalos vagy. Egy bizonyos korig és egykoruak tegezig egymast. Persze baromira fugg attol hol es kikkel dolgozol. Egy bizonyos kor felett mar nem fognak tegezni... ne aggodj. Eljon az az ido is ;)
2018. nov. 2. 07:28
 2/27 A kérdező kommentje:
Szerintem ez nem attól függ, hogy ki mennyi idős. Sose értettem igazából, hogy a tegeződést, illetve a magázódást hogy lehet összekötni a korral. :)
2018. nov. 2. 07:31
 3/27 anonim ***** válasza:
18%
Mert nem ismerik az illemet. Ez a "mindenkit tegezek" divat a szovjetektől tanult viselkedés, a szocializmus öröksége.
2018. nov. 2. 07:35
 4/27 anonim ***** válasza:
69%

Lehet hogy nem attol fugg, de valahol megis. En legalabbis igy tapasztalaom. A tarsasagomban van akit elkezdtek mindenhol magazni (holott elotte tegeztek), ot bantja, hogy latszik a kora es emiatt. :D

A tegezeses magazodos illemre nemtudok mit mondani. Mi pl muveszek vagyunk tegezzuk egymast. Ha egy bankba bemegyek nyilvan jonapottal koszonunk de ez a rideg vilag nem az en vilagom. Eleve ez a nyelvezet amit magukra vesznek az emberek. Lehet tisztelettel es illedelmesen beszelnj egymassal is tegezve, nem csak a “szasz, mizu” letezik.

De azt javaslom legyel nyitottabb. Lathatod hogy ahany ember annyi megszokas, berogzules es tapasztalat. Magyarul : egyaltalan nem biztos, hogy illetlensegbol tegez.

Ettol fuggetlenul azt mondom szerintem 10 ev es megkapod a folyamatos magazodasf (ahogy ez tortenik a barati korommel is)... ha orulsz neki, ha nem. Ha elvarod, ha nem. :)

2018. nov. 2. 07:40
 5/27 anonim ***** válasza:
40%
3-as a mindenkit tegezznk amerikai minta szerintem...
2018. nov. 2. 07:41
 6/27 anonim ***** válasza:
36%
De hogy nyugati, az biztos...
2018. nov. 2. 07:46
 7/27 anonim ***** válasza:
70%

Elöször is a "kezét csókolom" már jó 50 éve kiment a divatból, ezzel tényleg nevetséges vagy, ez még dupla annyi idös embertöl is az lenne, mint amennyi te vagy.

A napszaknak megfelelö köszönés elvileg nem gond, de ha te vagy az eladó, akkor neked kell a vevöhöz alkalmazkodni stílusban, mert ez IS a munkádhoz tartozik.

Harmadszor igencsak modoros - és így illetlen -, ha egy ilyen fiatal ember ennyire ragaszkodik egy régies viselkedési formához.

A tegezés nem egyenlö a bratyizással, hanem csak közvetlenebb, nem merev, vaskalapos kommunikációs forma, ami ma teljesen normálisnak számít.

Nekem, 60+ évesen semmi bajom, ha valaki sziával köszön, tegez, amíg emellett normálisan viselkedik, és nem kifejzetten szemtelen. Sosem érezetm sértönek a tegezést, és eddig olyan esettel sem igazán találkoztam - na jó, max. 5 esettel igen - , hoyg valaki visszaélt ezzel a közvetlen formával.

Szerintem neked kellene megtanulni a mában élni, a mai normák szerint, mert így a saját életedet teszed tönkre écsak s csodálkozol, miért maradsz mindenhol egyedül.

Ugyanis a legalapvetöbb illemszabály, hogy az ember úgy viselkedjen, hogy ne menjen szembe az adott környezet normáival - és te éppen ezt teszed!

2018. nov. 2. 07:48
 8/27 A kérdező kommentje:
Ki ment a divatból? Na ez a szomorú és szégyenteljes, hogy a "Kezét csókolom" egy divatfajta.... Igenis ez az illem. A másik pedig, hogy nem muszáj beállni a sorba. Ha már szóba került a közvetlenség, akkor elárulom, hogy én szeretem a három méter lépés távolságot megtartani.
2018. nov. 2. 07:53
 9/27 anonim ***** válasza:
83%

"Ki ment a divatból? Na ez a szomorú és szégyenteljes, hogy a "Kezét csókolom" egy divatfajta.... Igenis ez az illem."

Egyáltalán nem szomorú vagy szégyenteljes, egyszerüen nevetséges köszönési fajta. (Mert gondolom NEM csókolsz ténylegesen kezet a nöknek, habár az még nevetségesebb lenne) Ez abból a korból származik, amikor a nöknek csak dekorációs szerepe volt, semmiféle értelmi képességet nem feltételtek róluk, ezért inkább SÉRTÖ számukra, ha valaki ennyire lenézi öket.

Mellesleg ha neked ez a stílszerü köszönés nökkel szemben, akkor a férfiaknak "Alázatos szolgája" lenne a megfelelö, ugyanis így passzol ahhoz a korhoz, amikorról szármanak!

Egyébként ez nem ILLEM, hanem MARADISÁG!

"A másik pedig, hogy nem muszáj beállni a sorba. Ha már szóba került a közvetlenség, akkor elárulom, hogy én szeretem a három méter lépés távolságot megtartani."

Ez magánügyed, hogy akarsz-e és mekkora távolságot tartani másokkal szemben, de ebben az esetben egyrészt ne csodálkozz, ha semmiféle szociális kapcsolatod sem lesz, másrészt meg igencsak rossz foglalkozást választottál, ugyanis a kereskedelemben a vevökkel minél közvetlenebbül kell foglalkozni, a távolságtartás egy bankigaztgató esetében még indokolható, egy eladónál nem. SÖT, ezen kívül egy eladó részéröl nagyfokú illetlenség a vevö viselkedését kritizálni, akárcsak passzív formában is, márpedig de ÉPPEN EZT teszed.

2018. nov. 2. 08:07
 10/27 anonim ***** válasza:
Nyugaton sem tegeznek le ismeretleneket!
2018. nov. 2. 08:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!