Mi olyan mulatságos ezen?
Lehet hogy nem attol fugg, de valahol megis. En legalabbis igy tapasztalaom. A tarsasagomban van akit elkezdtek mindenhol magazni (holott elotte tegeztek), ot bantja, hogy latszik a kora es emiatt. :D
A tegezeses magazodos illemre nemtudok mit mondani. Mi pl muveszek vagyunk tegezzuk egymast. Ha egy bankba bemegyek nyilvan jonapottal koszonunk de ez a rideg vilag nem az en vilagom. Eleve ez a nyelvezet amit magukra vesznek az emberek. Lehet tisztelettel es illedelmesen beszelnj egymassal is tegezve, nem csak a “szasz, mizu” letezik.
De azt javaslom legyel nyitottabb. Lathatod hogy ahany ember annyi megszokas, berogzules es tapasztalat. Magyarul : egyaltalan nem biztos, hogy illetlensegbol tegez.
Ettol fuggetlenul azt mondom szerintem 10 ev es megkapod a folyamatos magazodasf (ahogy ez tortenik a barati korommel is)... ha orulsz neki, ha nem. Ha elvarod, ha nem. :)
Elöször is a "kezét csókolom" már jó 50 éve kiment a divatból, ezzel tényleg nevetséges vagy, ez még dupla annyi idös embertöl is az lenne, mint amennyi te vagy.
A napszaknak megfelelö köszönés elvileg nem gond, de ha te vagy az eladó, akkor neked kell a vevöhöz alkalmazkodni stílusban, mert ez IS a munkádhoz tartozik.
Harmadszor igencsak modoros - és így illetlen -, ha egy ilyen fiatal ember ennyire ragaszkodik egy régies viselkedési formához.
A tegezés nem egyenlö a bratyizással, hanem csak közvetlenebb, nem merev, vaskalapos kommunikációs forma, ami ma teljesen normálisnak számít.
Nekem, 60+ évesen semmi bajom, ha valaki sziával köszön, tegez, amíg emellett normálisan viselkedik, és nem kifejzetten szemtelen. Sosem érezetm sértönek a tegezést, és eddig olyan esettel sem igazán találkoztam - na jó, max. 5 esettel igen - , hoyg valaki visszaélt ezzel a közvetlen formával.
Szerintem neked kellene megtanulni a mában élni, a mai normák szerint, mert így a saját életedet teszed tönkre écsak s csodálkozol, miért maradsz mindenhol egyedül.
Ugyanis a legalapvetöbb illemszabály, hogy az ember úgy viselkedjen, hogy ne menjen szembe az adott környezet normáival - és te éppen ezt teszed!
"Ki ment a divatból? Na ez a szomorú és szégyenteljes, hogy a "Kezét csókolom" egy divatfajta.... Igenis ez az illem."
Egyáltalán nem szomorú vagy szégyenteljes, egyszerüen nevetséges köszönési fajta. (Mert gondolom NEM csókolsz ténylegesen kezet a nöknek, habár az még nevetségesebb lenne) Ez abból a korból származik, amikor a nöknek csak dekorációs szerepe volt, semmiféle értelmi képességet nem feltételtek róluk, ezért inkább SÉRTÖ számukra, ha valaki ennyire lenézi öket.
Mellesleg ha neked ez a stílszerü köszönés nökkel szemben, akkor a férfiaknak "Alázatos szolgája" lenne a megfelelö, ugyanis így passzol ahhoz a korhoz, amikorról szármanak!
Egyébként ez nem ILLEM, hanem MARADISÁG!
"A másik pedig, hogy nem muszáj beállni a sorba. Ha már szóba került a közvetlenség, akkor elárulom, hogy én szeretem a három méter lépés távolságot megtartani."
Ez magánügyed, hogy akarsz-e és mekkora távolságot tartani másokkal szemben, de ebben az esetben egyrészt ne csodálkozz, ha semmiféle szociális kapcsolatod sem lesz, másrészt meg igencsak rossz foglalkozást választottál, ugyanis a kereskedelemben a vevökkel minél közvetlenebbül kell foglalkozni, a távolságtartás egy bankigaztgató esetében még indokolható, egy eladónál nem. SÖT, ezen kívül egy eladó részéröl nagyfokú illetlenség a vevö viselkedését kritizálni, akárcsak passzív formában is, márpedig de ÉPPEN EZT teszed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!