Akit bosszant, hogy ha az ismerősei családi és magánéleti eseményeket osztanak meg facebook-on, az egyáltalán miért van fent?
Mostanában olvastam több ilyen véleményt is, és elindult bennem a gondolatsor.
Ne posztoljon terhes fotót, mert kit érdekel.
Ne posztoljon kisbabás fotót, mert kit érdekel.
Nem érdekel senkit, ha házasodott, ha elvált, ha eljegyezték, ha új állása van, ha diplomát szerzett.
Ne posztoljon képeket arról, amire büszke: kisebb alkotások, jól sikerült vacsorák, sportteljesítmények.
Ne posztoljon a családi eseményekről se: esküvő, kirándulás, szülinapi buli, stb.
És most akkor konkrétan mit érdemes az ilyen emberek szerint kiposztolni? Coelho idézeteket, meg bölcsességeket arról, milyen az "igazi nő"? Mert az én üzenőfalam ilyenekkel van dugig, engem meg ez nem érdekel. (És természetesen nem is követem azokat, akik csak ilyeneket osztanak meg magánéleti mérföldkövek helyett.)
Nekem azért van fb-om, hogy tudjam tartani a kapcsolatot a valós ismerőseimmel, érdekel, mi van velük, tudok örülni ha babát várnak, megházasodnak, és szomorú vagyok, ha elvesztenek valakit, vagy baj éri őket.
De azt látom, hogy egyre több ember véleménye az, hogy ezt ma már nem "illik". Sőt, kifejezetten égő, ha a saját fb oldalán magánéleti eseményeket oszt meg valaki.
Komolyan nem értem, akit ez zavar, az miért van fb-on?! Törölje magát, és többé nem kell azt néznie, ki mit csinál, mi történt vele.
Szerintem sok olyan ember is van, aki az ilyen kritizálások közben saját értelmezéseket húz rá a másikra. Ezekből a leggyakoribb: mindenki mindennel menőzik/kérkedik. Pl. hallottam egy olyan véleményt, hogy "az emberek még a kutyájukat is kiposztolják, hogy felvágjanak vele". Az ilyen már nekem abszurd: elképzelhetetlen volna, hogy csak tetszett neki egy kép és szorakoztatónak találta, de nem arra gondol eközben, hogy "hű, de király vagyok, mert kiposztoltam a kutyámat"? Ennek nem tudom mi értelme. Az internetezés kora előtt is voltak olyan emberek, akik mindenre irigyek tudtak lenni, szúrta a szemüket, ha Maris nénit meglátták egy új cipőben az utcán, és firtatták, hogy ki-mikor-mit csinál, hogy közben véleményezgethessék egy jó-szaftos pletyka közben.
Egyetértek az utóbbi válasszal abban, hogy sokan szórakoztatásképpen osztanak meg jól sikerült, érdekes fotókat, nem pedig valami szigorú önreprezentációként. Lehet, hogy amit te gondolsz a másikról a képei alapján, azt ő nem gondolja saját magáról, csak mások vetítették ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!