Akik ENNYIRE szidják a bölcsészeket, azoknak nincsenek bölcsész barátaik, volt osztálytársaik?
Jó, ne haragudj az arrogáns válaszért, de mint látod, nem is ezt a fajta megjegyzést szidtam. Hanem a fent felsorolt példákat. például te is hányingert érzel, amikor elmegy melletted egy XY szakos? Mert nem az elhelyezkedést kérdeztem, hanem hogy ilyen stílusban beszélnek néha saját ismerőseikről is. Vagy olyan dologról, ami érinti az ismerőseiket.
Gondolom, nem olvastad el a kiegészítést, vagy ha már idekattintottál, akkor is válaszoltál, ha már tudtad, hogy nem hasznos.
"Végig olvastam, de ahhoz nem tudtam mit hozzáfűzni. "
Na, hát ez az.
Oké, köszi a választ, nem baj, csak arra utaltam, hogy te mondtál egy bizonyos indokot (nem helyezkednek el stb). De én nem ezt kérdeztem. A fent említett kérdező (és nincs egyedül, mert akkor nem írtam volna ki a kérdést) nem ilyen társadalmi tényezőkre alapozva mondott véleményt. Kb. olyan volt, mintha én ránéznék egy informatikusra, és azt mondanám, hogy hányadék élőlény, mert nem jön be a nadrágja.
Azt kritizálom, hogy sok emberen, aki szidja a bölcsészeket, azt látom, hogy észben nem jutnak el odáig, hogy alaposan végiggondolt érveik legyenek (mennyit költ az állam bölcsészképzésre, túl sok diplomás ember, túlképzés stb.), hanem csak mond valamit, hogy "na azok mind pi csák", vagy mit tudom én. Ezeknek az embereknek nincsenek barátaik, vagy mi a bajuk?
Azért szólják le a bölcsészeket, mert ma a reál szakok számítanak menőnek a köztudatban.
Volt olyan időszak, amikor a a bölcsész szakok számítottak értékesebbnek. Akkor pont fordítva volt, a bölcsészek szólták le a kockákat.
Sokan szívesen szólnak le másokat, mert ezáltal is felsőbbrendűség-tudatuk van, többnek érzik magukat tőle (lásd 1. válaszoló).
Hogy egy bizonyos szaktípust könnyebb elvégezni, mint az összes többit, az egy sima előítélet.
Mindenki (lehetőségtől függően) az érdeklődésének megfelelő szakot választ, aztán bárkivel előfordulhat, hogy mégsem jön be, meg hogy különböző okokból nem tud elhelyezkedni a szakmájában.
Én humán és reál szakosokat is ismerek, akik a szakmájukban dolgoznak és köszönik, jól vannak.
"Sokan szívesen szólnak le másokat, mert ezáltal is felsőbbrendűség-tudatuk van, többnek érzik magukat tőle (lásd 1. válaszoló)."
Én egy tényt írtam le. Hogy te ebből mit vonsz le már a te dolgod:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!