Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Manapság Downton Abbey "stílus...

Manapság Downton Abbey "stílusú" ÉLETVITELT el lehet képzelni? Rengetegen egy fedél alatt? (Családok esetén - nyilván egyedül tehetős családokat számítva.) Ezen életvitel magyarázata a részletezésben alább!

Figyelt kérdés

Életvitel alatt - különösen a fent említett sorozatban látható, megtapasztalható életvitel alatt - azt kell érteni, hogy:

Egy hasonló épületben (vagyis az átlagos lakóépületektől nagyobb, akár sokkal nagyobb kúriában, netalán szerencsésebb esetben egy kisebb fajta kastélyban) úgy élne egy-egy vagyonos, több tagú nagycsalád, hogy közben (szinte) állandóan ott sürögnének-forognának, tehát végeznék aktuális feladataikat a bejárónők és a szakács és a sofőr és a kertész és az inas (vagy esetleg inasok)?

Vagyis egy fedél alatt élne a nagycsalád összes tagja, hozzáadva a személyzet minden (vagy majdnem minden) tagját.

El lehet ezt az úgymond életvitelt _ma_ képzelni nagyon hasonló formában, mint ahogy ebben a sorozatban láttuk (vagy egy másik filmben a Gosford Park-ban)?

Ezt kérdezném tőletek. Illetve rögtön azt is - részben emiatt ez a kiírás -, hogy:

Az ilyen életvitelek esetén (akár száz éve, akár ma) nem frusztráló, vagy minimum zavaró, hogy egyrészt ennyi különféle egyén, diverz individuum él (szinte majdnem) állandóan egy fedél alatt?

Másrészt - ez a legfontosabb - nem frusztráló, vagy legalább zavaró, hogy itt a család beszélgetései olykor-olykor bizony kitudódhatnak? Ha nem is mindig, de ott a rizikó folyvást. Ez a család életében nem jelenthet kisebb, vagy nagyobb hátrányt? (Az egyén szintjén? Nyilván ezt ki hogyan dolgozza fel a családtagok közül.)

tegnap 19:00
 1/8 anonim ***** válasza:
75%
Ellehet, ismerek is ilyet, a párom is hasonló környezetből származik. Viszont tagadhatatlanul ritka és csak az embereken múlik, hogy mit hoznak ki belőle. Azért nem mindegy, hogy a kényszer hozza-e így (mélyszegénység) vagy a családszeretet és szokások (tehetős réteg).
tegnap 19:27
 2/8 A kérdező kommentje:

Lehet valamit nem értettél meg, de az is lehetséges, hogy én nem voltam elég alapos - pedig igyekeztem mindenre kiterjedő részletezést írni.

Ha utóbbi elnézést érte.

Azért írtam fent kifejezetten azt, hogy nyilvánvalóan kizárólag csak tehetős - vagy igen tehetős - nagycsaládokat tekintve, hiszen egy mélyszegénységben lévő ember nem tud fenntartani egy ilyen bejárónő és inas sereget. Plusz ilyen hatalmas méretű kúriát, vagy egy kisebb kastélyt sem tud felépíteni.

Tehát itt csak vagyonos családokról van szó.

Akiknél lakik a teljes család, de még a bejárónők, inasok, a sok kertész (és a többi), mint írtam MIND egy fedél alatt.

Ilyenkor szerintem elkerülhetetlen, hogy a személyzet ne hajjon meg ezt, vagy azt. Hiszen ők is Dowton Abbey és Gosford Park szerűen (szinte) állandóan ott laknak. Ott sürögnek-forognak körülöttük. Emiatt ez a kiírás, hogy nem furcsa minimum (esetleg egyenesen zavaró) a nagycsalád tagjainak, hogy ha tetszik, ha nem bizony előbb-utóbb ezt és azt a személyzet tagjai meg fognak hallani a különböző gyakori beszélgetéseikből?

tegnap 20:37
 3/8 anonim ***** válasza:
Akkor se és most se lenne fura, hiszen pontosan tudják, hogy ez a dolgok velejárója. Nyilván akik együtt laknak, tudnak sok mindent egymásról. Ez már csak ilyen.
tegnap 20:41
 4/8 A kérdező kommentje:

És mégis vállalják? Ahogy írtad tudják, hogy a beszélgetések "elcsípése" az együtt-lakásnak a velejárója?

(Így a közeli faluban - vagy városban - a személyzet tovább is adhatja azt, amit hallott. És mégis tudják, hogy ez a velejárója? Ezzel együtt nem - vagy nem igazán - zavarja ezen tehetős családok tagjait?)

tegnap 20:52
 5/8 anonim ***** válasza:
Miért zavarta volna őket? Nyilván arra vigyáztak, hogy az igazán intim dolgaik ne derüljenek ki, de amúgy? :D Nem lett abból baja senkinek, ha lakáj megtudta, hogy megint pókerezni volt az uraság, vagy hogy az egyik örökösnő viszonyt folytat, hiszen itt volt egy erős hierarchikus berendeződés. Nem adták tovább a dolgokat, mert azzal a munkájukat, vagyis a megélhetésüket kockáztatták, illetve az ő szavuk kevesebbet is ért, mint az arisztokráciáé (ami szintén pletykás egy közösség volt).
tegnap 20:56
 6/8 A kérdező kommentje:
Én kifejezetten a MAI világra kérdeztem. 😊
tegnap 21:08
 7/8 A kérdező kommentje:

"Ami szintén pletykás egy közösség volt."

De ezzel mélységesen egyetértek! 😄

tegnap 21:08
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Manapság viszont kvázi sehol sincs már ilyen berendeződés, de ahol van, ott ugyanazok a szabályok érvényesek, hiszen a felállás is ugyanaz.
tegnap 21:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!