Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Mi okozza azt, hogy egyre...

Mi okozza azt, hogy egyre távolságtartóbbak velem az emberek?

Figyelt kérdés

Úgy a családim kör, úgy a kollégák is.

Röviden rólam: 35 éves vagyok, nős, 1 gyermek édesapja.

Normal családban nőttem fel, gyermek - kamasz - fiatal felnőttkoromat végigkísérte 2 barátom, akikkel végül kb 10 éve megszakadt a kapcsolat, egy rosszul sikerült összejövetelen, azóta semmilyen formában nem beszélünk egymással.

A barátság közben az évek alatt, nekem valahogy a bajtársiasság hiányzott végig, soha nem örültek pl az én sikeremnek, vagy épp aktuális új barátnőmnek kamaszkorban, folyton az irigységet éltem meg, pedig anyagilag rosszabul álltam mint ők. Fordított helyzetben én mindig próbáltam támogatni őket, viszont igaz ami igaz, kíméletlenül őszinte is voltam velük mindig.

Úgy szocializálódtam, legalábbis meg votlam erről győződve, hogy az idősebbekkel kb +10 évvvel a koromhoz vagy a fölött jobban megértem magam. Ez valahogy egész életemben így jött ki, korábbi munkahelyeimen is a korosztályommal soha nem jutottunk közös nevezőre, mindig az idősebbekkel csak.

A család részéről is ezt érzem, valahogy távolabb kerültem a saját, de a feleségem családjától is.

A feleségem is távolságtartó egyébként eleve az emberekkel, ő ilyen típus.

Tudatosan próbáljuk építeni a közös jövönket, saját ingatlant vettünk (persze hitelre), karrierben is próbálunk előrébb lépni.

A mostani kollégáim részéről a kezdetben első pár évben csapattagnak tekintettek, jókat beszélgettünk, most pedig ezek megszüntek, távolságtartóbbak, szimplán így tudom jellemezni.

Magamba nézve nem gondolnám, hogy változtam, vagy csak nem veszem észre.

Sosem voltam közkedvelt társasági ember, de azért a jelenlegitől jobban nyitottak felém az emberek.

Mivel ez úgy a családban úgy a kollégák felől is van, ezért csak-csak arra jutok hogy bennem változott valami, vagy a hozzáállásomban.

Egy őszinte, ugyanakkor konfliktuskerülő ember vagyok, szeretem úgy intézni a dolgokat, hogy mindenkinek (kollégák-család) azt mondom amit (szerintem) hallani szeretne, de ezt ebből a szempontból nem érzem köponyegforgatásnak, hiszen sosem mondok A-t egy személynek, majd mögötte másnak B-t.

A gyermekem viszont ebből semmit nem érezhet hogy a szülei kb antiszoc-ok, Őt semmiképp sem akarom erre nevelni!

Pszichológusnál utoljára 12 éve voltam, de mikor benyögte, hogy hipnózis terápiát akar rajtam végezni, többször nem mentem.

Depresszióra, szorongásra hajlamos vagyok, soha nem diagnosztizálták, ugyanakkro soha nem is szedtem semmiylen gyógyszert.

A kedv: sokszor vagyok szomorkásabb, vagy inkább "semmilyen" lehet ez az oka, hogy a kisugárzásom nem pozitív így inkább mindenki kerül?

okt. 28. 10:20
 1/10 anonim ***** válasza:
A megoldás egy pszichológus lenne. Azt meg nem értem, mi bajod volt a hipnózis-terápiával, rengeteg embernek segít, de ha te nem akarod, rengeteg más lehetöség is van, illetve kereshetsz másik pszichológust is.
okt. 28. 10:28
 2/10 anonim ***** válasza:
Támogató kapcsolatra van szükséged. Nem egyszerű, de nem is lehetetlen.
okt. 28. 11:33
 3/10 anonim ***** válasza:

Ha nincs szükséged emberi kapcsolatokra, akkor dőlj hátra!

De ha szükséged van barátokra, akkor meg kell fizetned az árát.

Ha szükséged van 1 szívességre, akkor tenned kell ezret.

A legtöbb ember számára értéktelen, ha őszinteséget adsz.

A többségnek inkább önbizalomnövelésre, sajnálatra, csodálatra, közönségre, alárendeltekre van szüksége, pénzre, biztonságra stb.

Valószínűleg alacsony az EQ-d, nem érzed hogy mikor mire van szüksége a másik félnek, vagy csak képtelen vagy megadni, mert nehezedre esik a saját érzelmeidet irányítani.

Pl. én most őszinte vagyok veled, ezért nem lesz kedved barátkozni velem, inkább egy fölényeskedő, okoskodó, sértő, vagy inkább csak buta embernek fogsz tartani, hogy védd az önérzeted.

Amúgy nekem is alacsony az EQ-m, valószínűleg sokkal alacsonyabb mint neked, mert én 8 évig jártam pszichológushoz, de vagy harmincszor feladtam közben, legutóbb 1 éve, de akkor végleg, mert belefáradtam az idióta emberek és önmagam tanulmányozásába, meg a pszichológus is egyre inkább olyan volt, mint valami kuruzsló sámán. És nekem még gyerekem sincs, egyre magányosabb vagyok. Na mindegy, nem rólam szól. Igazából téged nagyon sajnállak, amiért így magadra maradtál. Illetve nem is téged, hanem inkább a barátaidat sajnálom, amiért nem vették észre időben, hogy mennyire értékes egy őszinte ember. Nem illenek hozzád az ilyen átlagemberek. Én is hasonló cipőben járok, bár engem inkább a gazdagságom miatt közösítenek ki, pl. amikor elegánsabban öltözem egy házibuliba, akkor senkinek nem volt gerince őszintén megmondani. Pedig simán átöltöztem volna. Ehelyett undokok voltak velem, és nem hívtak többet. Szóval én már feladtam, nem kérek átlagemberekből. Az őszinték meg általában őszintén megmondják, hogy a pénzem nem számít nekik, azok kívül meg unalmas embernek tartanak.

Na most nem voltam őszinte veled- Így már valószínűleg szívesebben barátkoznál velem. Érted már, mi a recept? De a legjobb, ha nem barátokat keresel, hanem önállóságot, belső békét, és sok-sok pénzt, aztán az egyes céljaidnak megfelelő szakembereket és termékeket. Bár szerintem erre nincs igényed, inkább csak a kocsmában szidnád az embereket, amiért nem látják milyen értékes vagy. Nyugi, csak provokállak, segítő szándékkal. Csak arra próbálok rávilágítani, hogy az emberekkel nehéz, de fontos meglátnunk azt is, hogy mi magunk is emberek vagyunk.

Ha van kedved, levelezhetünk. Bár a ChatGPT-vel jobban jársz, keress rá!

okt. 28. 12:55
 4/10 A kérdező kommentje:

köszi mindenkinek.

Utsó: bevallom nehéz megérteni a leveledet, nem skatulyázlak én sehova, meg szeretném érteni a problémámat.

okt. 28. 13:27
 5/10 anonim ***** válasza:
#3 vagyok. A válaszom lényege az, hogy a problémád hátterében 2 dolog áll. Az egyik az, hogy valószínűleg nincs is igazán szükséged barátokra, nem érdekel téged különösebben ez a dolog, legfeljebb egy kis panaszkodás erejéig, de komolyabb erőfeszítés árán már nem. A másik pedig az, hogy ha nagyon-nagyon szeretnél jó emberi kapcsolatokat fenntartani, akkor se sikerülne a jelenlegi hozzáállásoddal, mert még nem elég magas az érzelmi intelligenciád, nem kezeled elég jól mások és önmagad érzelmeit. A #3-as válaszomban azt próbáltam megmutatni, hogy mennyire más érzelmeket kelt az emberekben a zavaró őszinteség (ami a te portékád jelenleg) és az adaptív érzelmi kiszolgálás. Magyarul ha azt akarod, hogy kedveljenek, akkor nem elég szimplán önmagadat adnod, hanem egyrészt tudnod kell hogy mit akarsz, másrészt rá kell jönnöd hogy a másik fél milyen hangulatban van, mire vágyik, hogyan tudod jól megadni stb. (A manipuláció, taktikázás meg egy külön téma.) Egyébként te hogy látod, mi a problémád? Az, hogy nincsenek barátaid? Milyen lenne egy számodra ideális barát, milyen embert keresel? Mi gátol abban, hogy megtaláld és összebarátkozz vele?
okt. 28. 14:30
 6/10 Senior Séf ***** válasza:
44%
5-ös okfejtése kiváló, bár az a rész, hogy "valószínűleg nincs is igazán szükséged barátokra", erősen kétséges. Atavisztikus berögződés minden férfiemberbe a barátság keresése. Amikor több tonnás mamutra, kardfogú tigrisre vadászott, vagy ellenséges hordákkal hadakozott Hiányzó Láncszem nevű ősünk, szövetséges, és főleg barát nélkül halott ember volt.
okt. 29. 18:02
 7/10 anonim ***** válasza:
Màr rég nem mamutra vadászunk, szóval erre kár hivatkozni. A mai világban a legtöbb "barát" simán hátbaszúrna, cserbenhagyna, elég sok ilyet láttam már. El kell fogadni, hogy az ember magára számíthat és nem kell másoktól függni, mert annak rossz vége lesz.
okt. 29. 23:01
 8/10 anonim ***** válasza:

"mindenkinek (kollégák-család) azt mondom amit (szerintem) hallani szeretne"

Én sem szeretem ezt a típust. Látszólag semmi problémája nincsen és véleménye sincsen. Megismerni sem hagyja magát...

okt. 31. 17:36
 9/10 A kérdező kommentje:

utsó:

ez lehet szerinted a gond? hogy zárkózott vagyok, és nem látnak rajtam az emberek kvázi semmit?

nov. 4. 08:38
 10/10 anonim ***** válasza:

50 évvel ezelőtt egy osztálykiránduláson a Kékestetőre kaptattunk felfelé a túraútvonalon, és az egyik osztálytársam, akivel olyan semmilyen viszonyban nem voltam, az ereje végén járt. Volt egy kis túlsúlya is, talán azt szégyellte, és amiatt volt annyira zárkózott, hogy nem kommunikált velünk. Már hangosan zihált felfelé kapaszkodva, úgyhogy visszamentem mellé, elvettem a hátizsákját. Kerestem neki egy megfelelő méretű ágat, amit fokosként tudott használni a hegymászáshoz, és együtt mentem fel vele a Kékes tetejére, miközben a hátizsákját vittem. Amikor a hegytetőn leülve kiszusszanta magát, beszédbe elegyedtünk. Kiderült, hogy van önálló véleménye IS. Holott addig ha néha megszólalt, akkor ő is azt mondta, amit hallani szerettünk volna. Nem akart még ezzel is kilógni a társaságból. Több érdekes hobbija is volt, és bár egészen máshonnan szemlélte a világot, nagyon jót lehetett vele beszélgetni - amikor a saját véleményét mondta. Nagyon értelmes és különleges meglátásai voltak.

Tulajdonképpen ez a hegymászási szükséghelyzet hozta össze azt, hogy őt is befogadta az osztály. Az esti tábortűznél már be mert szállni a társalgásba, és mindnyájan meghallgattunk az ő véleményét is a témában. Az iskolai szünetekben gyakran nem volt elég idő egymásra. De egy tábortűz jó alkalom volt a barátkozásra.

#8-as voltam...

Igen, úgy gondolom, hogy begubózol, mint egy sündisznó összegömbölyödsz. Nehéz közeledni egy ilyen típushoz. Még egy barátkozó típusú embernek is nehéz közeledni a tüskékhez, ha csak annyit lát belőled...

nov. 5. 09:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!