Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Anyagi gondok, mélyszegénység,...

Anyagi gondok, mélyszegénység, félig roma, tanulatlan, nem dolgozó család, sok gyerek. Hogyan lehetne ezen segíteni, változtatni, hogyan tovább? Mit csináljak?

Figyelt kérdés

Nem szeretnék mindent részletesen leírni, túl hosszú lenne, próbálom összefoglalni röviden, remélem érthetően. Köszönöm mindenkinek aki végigolvassa, és megpróbál segítő szándékú választ adni.

Csak családi pótlékból, árvasági segélyből nem lehet megélni.

Kertes családi házban élünk. 8 testvérem van, 3 kiskorú, 5 felnőtt. Két testvérem külföldön dolgozik egyszerű fizikai munkásként a párjukkal, az egyik kint élő testvéremnek 1 gyereke van, éppenhogy, de ők megélnek, el tudják tartani magukat. Ott sincs kolbászból a kerítés, van olyan, hogy mi küldünk vagy van úgy, hogy ők küldenek nekünk (ez gyakoribb) pénzt, mert nincs mit enni, vagy áram, gáz stb. kifizetésére nincs pénz.

Itthon a házban ahol élek velem együtt 4 felnőtt él, ebből én vagyok az egyedüli dolgozó ember (30 éves meleg srác) 2 húgom van még, aki itt él, az egyik húgomnak 4 kiskorú gyereke van, 2 különböző apától. Az egyik apa börtönben (erőszakos, ingyenélő, semmirekellő, nőverő kemény gyerek, oláh cigány csávó, a rendőröktől sem fél), a másik apuka is hasonló az erőszakot leszámítva éli világát 100+ km-re tőlünk, nagy ritkán ha olyan kedve van küld a gyerekeinek 10-20 ezer forintot, kb. 3 havonta vagy fél évente. Pár hónapja lett bejelentett munkahelye, pontosan nem tudom, nem ismerem csak futólag, de ő sem egy mintaapa.

A másik húgomnak szintén van 4 kiskorú gyereke, ő albérletben él nem messze tőlünk egyedül a 4 kiskorú gyerekével, a családfentartó szintén egy nők álma, megcsinált pár gyereket, de eltartani őket az már nem oké, hisz saját magát sem tudja. Szintén egy sokdiplomás értelmiségi ember. Hol dolgozik, hol nem. Ha van néha valamennyi pénze, azt inkább saját magára vagy a hobbijaira szereti költeni. Ez az egyedüli albérletben (se áram, se víz) élő húgom a családi pótlékból él ott a 4 kiskorú gyerekével, akik feljárnak gyakran ide enni, mert sokszor van, hogy nincs mit. 4 kiskorú gyerekkel albérletben egyedül csak család pótlékkal megélni? Lehetetlen.

Térjünk vissza ide, a mi kis gyönyörű, komfortos (csak áram van, víz, fürdő nincs), kertes családi házunkra.

Szóval 4 felnőtt, én, anyám, 2 húgom, az egyiküknek 4 kiskorú gyerek. Aki itt él még 3 kiskorú gyerek. Összesen ha jól számoltam 7 kiskorú gyerek él a házunkban. Összesen tizenegy ember él itt velem együtt. Nem mindenki fejezte be az általános iskolát sem, írni, olvasni, számolni (összeadás, kivonás) a nagykorúak tudnak. Amíg apám élt gyerekkoroban volt itt családon belüli erőszak, költözések, kint alvás a szabadban napokig, ismerősőknél, utcán, erdőben... de a jelenlegi helyzetről szeretnék írni.

Anyám egy áldozattipusú 50-es, valószínüleg depressziós (frontinozik évek óta), folyton drámázó és magát, másokat sajnáló nő, olyan mintha szeretné a szenvedést. Szereti a nyomorúságot és a drámát, de nem akarom hibáztatni, neki sem lehetett szép gyerekkora.

Én dolgozom, a munkáltatóm vagy munkáltatók valószínűleg az internet világából tudják, mert én mondani a munkáltatónak nem szoktam sajnáltatni magam vagy panaszkodni, hogy milyen hogy milyen körülmények között élek, ezért gyakran olyan munkára vagy pozícióra osztanak be, ahol sokat kell dolgozni, nehéz fizikai munka. Meg hát egy idegennél minek? A profit a lényeg, ha nincs mit enni vagy nem tudsz megélni az egyéni szoc. probléma. Szerintem úgy vannak vele, hogy kb. bármit megcsinálok a pénzért, mert muszáj. Úgy tapasztalom, hogy a megfélemlítés, a pletyka a legfőbb fegyver minden munkahelyen (fizikai, kétkezi munkák). Csak profit legyen, jó legyen a felsőbb osztálnyak, mert ők felsőbbrendűek(tisztelet a kevés és ritka kivételeknek, akik emberszámba vesznek). Nem akarok nagyon elkanyarodni a kérdéstől. Aki olvassa ezt annak biztosan megvan a véleménye, anyám befejezte a 8 általánost, a 2 húgomból aki itt él még ha jól tudom csak az egyiküknek van meg a 8 általános iskolai végzettsége. Próbálom folyamatosan küldeni azt a húgom dolgozni, akinek nincs gyereke, vagy menjenek mindketten valahová, de nem mennek. Anyám addig figyelne itthon a nagymamámmal a 7 gyerekre(?), iskola, óvoda, mosás, főzés... nehézkes lenne, de legalább ha az egyikük elmenne folyamatosan dolgozni, már könnyebb lenne. De nem megy, mindegy mit mondok neki.

Mit csináljak? Valami tipp vagy ötlet? Én egy 30 éves meleg srác vagyok, én vagyok az egyedüli dolgozó ember a háztartásban, és van egy elég magas törlesztőrészletű kölcsönöm, azért kezdtem bele, mert a házba szerettem volna legalább egy fürdőszobát, hogy ne lavorba kelljen fürödni (nem jött össze). Én sem vagyok 100-as, sokat hibázom, sok dolog történt... de próbálok megoldást találni. Egyik hónapról a másikra így nem könnyű megélni. Költözni albérletbe, saját házat vásárolni kölcsönnel lehetetlen, még anélkül is. Meg hát ha össze is jönne pár év múlva egy jó nagy kölcsönnel milyen gonosz lennék már, hogy nem tartok el 7 gyereket, 2-3 családot? Nem véleményeket vagy kioktatást szeretnék, ez a jelenlegi helyzet. Ti mit tennétek?

Köszönöm mindenkinek aki segítő szándékkal próbál válaszoni.

jún. 14. 22:42
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm. Nem akarok sokáig itt maradni ezen az oldalon, ez is függőséget okoz.

A kérdés szempontjából tényleg irreveláns, hogy meleg vagyok.

Nem sántít a sztori, csak nem akarok mindent részletesen leírni.

Nem szoktam gyakran pénzt adni az albérletben élő húgomnak, a gyerekeket hordja fel ide, nem mindenkit én tartok el, csak én vagyok a házban az egyedüli, aki dolgozik. Látsz gyerekeket akik éhesek, a rokonaid, neked van valamennyi pénzed akkor mit csinálsz? Van úgy, hogy megunom, felmondok mert minek dolgozni, ha csak túlélni tudok belőle? Nem élni.

Jön a nyár. Ilyenkor a helyi kissebségnek szoktak elmenni anyám és a húgom dolgozni, de nem mindíg és csak nyáron, mert akkor van metszés, almaszedés meg ilyesmi. Nyáron kb. szeptemberig. A bejelentett folyamatos munka miért nem jó nekik? Lehet mert nehéz lenne egy olyan közösségbe járni, ahol nincs se rokon se ismerős, nem tudom. Nekem is az.

Folyamatosan ismétlődnek a dolgok. Komfortzóna?

Megtehettem volna már rég, hogy elkezdek pénzt gyűjteni, függetlenedni mindenkitől, de amíg itt élek hogyan? Én is ugyanígy rá vagyok erre kényszerülve, se anyagilag se mentálisan leszakadni teljesen tőlük még nem megy, de lehet nem is akarok, főleg nem mindenáron.

2 húgom 8 kiskorú gyerekkel apja egyiknek sincs, mindkét 4 gyerekes húgom itt élt, körülbelül idén szilveszter óta él ott albérletben az egyik. Nekem van még 3 kiskorú testvérem.

Nem vagyunk teljesen egyedül, segítjük egymást, de ez így nem élet. Lehet megy az önsajnálat nálam is, de ezt így nem nevezném életnek. Ez csak túlélés. Amikor rossz kedvem van sokszor elgondolkodom azon, hogy mi értelme így leélni egy életet? Én nem kértem, hogy engem ide szüljenek, erre a világra vagy ebbe a családba (tudom mások sem kérték). Munkahelyen ami az én hibám is és berögzült, hogy kevesebbnek érzem magam más embereknél, rátesz egy lapáttal az is, hogy meleg vagyok. Nehezen tudok megbízni valakiben. Túlzásba viszem azt, hogy hallgatok, mert kevesebbnek érzem magam. Meg mások is próbálták, volt, történt egy pár dolog, amiért mások is elhitették velem hogy kevesebb is vagyok náluk. Átlag szeretnék lenni, nem túlzásba vinni, átesni a másik oldalra. Valamennyire önzőbbnek kellene lennem több önbizalommal, csak mindig előjön ez az úgysem leszek elég jó, kevés vagyok érzés. Egy senki vagyok, ez az érzés valószínűleg akkor is meglenne, ha heteró lennék. Ez a meleg dolog csak még egy plusz, amitől szarabb az amúgy is szar élet. Pár évvel ezelőtt ittas állapotban próbáltam az ereimet felvágni, nem jött össze. A psziciháter meg az orvosok azt mondák nem ezekkel a szavakkal, de teljesen oké vagyok, nem kell pszichológushoz járnom. Túldrámázom az egészet.

Mindenről tud a gyámügy és a rendőrség is, vannak még nálunk sokkal rosszabb körülmények között élő emberek is, jól tudom. A helyesírásról meg annyit, hogy én vagyok az egyedüli stréberebb, annó iskolában picit odafigyelőbb családtag a nyelvtan órán. Valamennyire érdekelt. Plusz ott a helyesírás ellenőrző, szabadidő, leírva összeszedni, megfogalmazni a gondolataimat könnyebb. Hajléktalanok között is lehet nálam jobban írni tudó.

Lehet úgy tűnik utálom őket, de érzelmileg kötődöm azért valamennyire hozzájuk, családtagok, a testvéreim. Van amelyiket már nem szeretném a mindennapi életembe, nem szeretnék elszakadni tőlük teljesen.

A magyar állam már nem támogatja annyira az alsóbb réteget munka nélkül, mint ahogyan azt régen tette. A pénznek kevesebb értéke van, mint akkoriban. Hogy is nevezték régen? Szocpol? Volt 110 km-re innen egy házunk, de eladtuk, elköltözünk onnan ide, mert ott apám kezdett átmenni szadistába, anyámnak nem érte meg ott maradni egyedül, távol a rokonaitól, azoktól akik megvédhetnék, ezért vagyunk most itt, az ő rokonai közelében. Azóta ő, az apám ugye meghalt.

Anyagilag inkább a legidősebb húgom, aki a legtöbb pénzt szokta hazaküldeni, de most ők is elég szarul állnak anyagilag, meg közelebbi, távolabbi rokonoktól kölcsönök...

Nemrég tudtam meg, hogy az albérletben élő húgom kibékült a volt párjával (se veled, se nélküled). Ő a van amikor dolgozó, van amikor nem ember. Amikor kezdi megunni, hogy felelősséget is kellene vállalni, a 4 gyerekét el is kéne tartani, akkor otthagyja a munkát, vagy hobbijaira, más dolgokra költi az amúgy sem sok pénzt.

A másik apuka tervezi, hogy valamilyen hitellel ha már van 4 gyereke, külön saját családja, ideje lenne elszakadni anyuéktól. Pár hónapja bejelentett munkahelye van, CSOK és költözés a terv. Nem tudni, hogy összejön-e. Annó az volt a baj, hogy ez az apuka nem a zasszonyt meg a gyereket választotta, mert adott volt a lehetőség, hogy külön költözzenek egy olcsó albérletbe... azóta úgy tűnik meggondolta magát és mégis otthagyja az anyját. Ideje lenne.

Ennyi puja után már ki számolná, vagy kit érdekelne annyira, hogy hány testvére van pontosan, vagy hogy pár év múlva még hány lesz? Ja, hogy ennek örülni kellene? Régebben még talán igen, de manapság annyira már nem érdekel, inkább idegesít, még több őszhajszál, kisseb sztroke érzet még egy tesó. 1-3 évente meglepik a családot, még egy gyerek aki beleszületik a nyomorba. Dejó!

Sokszor kezdek beletörődni abba ami van, könnyen feladom ha kitűzök egy célt magam elé, aztán meg eszembe jut néha, hogy ezen lehetne változtatni is, a lehetőség adott.

A hónapok úgy néznek ki nálunk, hogy hónap elején nagyobb bevásárlás, tartós élelmiszer, 1-2 hétig van kaja, hó vége felé meg kölcsönök rokonoktól. Így megy ez évek óta.

jún. 15. 18:04
 12/20 A kérdező kommentje:

És már vissza is ment. Közben azt is megtudtam, (nem érdekelnek annyira ezek az úriemberek, sem annyira a húgomék, én már gyerekkoromban is máshogyan gondolkodtam, mint ők) hogy az egyik úriembernek van még egy gyereke másik nőtől, a másik megint visszament pár nap után a szüleihez. Ők vidáman élik a kis életüket, mintha nem történt volna semmi, mintha nem is lenne 1 gyerek sem. Picit kusza, nem elég részletes a történet, de igaz. A CSOK-os apuka picit megíjedt, hogy most, 4 gyerek után kezd valamennyi esze lenni ennek a nagyon okos anyukának, hogy fejlenti gyerektartásért, ezért szeretne majd hitelt. OK. Majd mi meg szenvedünk életünk végéig. Egyes vallási nézetek szerint az élet akkor szép, ha szenvedsz életed végéig.

Nem panaszkodom itt feleslegesen, csak gondoltam megosztom. Köszönöm a tippeket, gondolkodni fogok rajta.

jún. 18. 18:19
 13/20 anonim ***** válasza:
24%
Lépj le, gondolkodni ezer más dolgon lesz termékeny.
jún. 19. 11:52
 14/20 anonim ***** válasza:
58%

Biztos van helyi roma önkormányzat, tőlük kellene segítséget kérni. És elsősorban NEM anyagit, hanem életvitelit.

PL. hogy megelőzzék a további gyerekek születését, és munkalehetőséget szerezzenek.

A "lelépés" bizony árulás lenne, önzés.

jún. 28. 04:58
 15/20 anonim ***** válasza:
100%
Miért lenne árulás te szerencsecsomag? Az egyetlen értelmes első lépés a függetlenedés, csak azután lehet képes a megfelelő segítséget elérni. De biztos jobb benn ragadni meg hallgatni, hogy te szemétláda, elvitetted a gyerekeket... Nyilván nem ezzel indul a sztori, de legtöbbször ide fut ki. Nem az ő dolga a kenyékeresőnek lenni, fordítva ülsz a lovon, ahogy a szülők is.
jún. 28. 10:45
 16/20 anonim ***** válasza:

A kérdező vagyok.

15: hagyd rá, a 14. válaszadó valószínűleg modern rabszolgatársadalom egyik kormányzati megbízottja. Aki meleg, az nem ember, neki a haláláig kell másokat szolgálni. Ha gondolod megengedem neked, hogy dolgozz 10 gyerekre helyettem, én meg majd elköltözöm. Így fair, korrekt lenne, ha ezt tényleg komolyan gondoltad. Hiába követtek le interneten, a gondolataimba vagy terveimbe, vagy hogy milyen céljaim vannak, mit szeretnék (nem a Continentalnal dolgozni). Szóval szerinted rendben van, hogy dolgozzam halálra magam, mert meleg vagyok, és nekik ész nélkül gyereket kellett csinálni? Vicces vagy. Nemsokára szabadulnak a börtönből, azt mondták ránkrobbantják a házat, a húgom fejét levágják... igen, ilyeneknek kell gyereket szülni. Távoltartási végzés majd akkor, ha tettlegességig fajulna a dolog. Ez már sokszor, többször is megtörtént, földön rugdosni egy terhes nőt teljesen rendben van (ki akarta rúgni belőle a gyereket).

A megfélemlítésen alapuló rendszer jól működik? Ha bejönnek a házunkba, még önvédelemből sem lehet visszaütni? WTF?

A fiatalabbik húgom a boltban volt tegnap, az egyik helyi cigó megfenyegette, hogy alárugdos, levágja a fejét ha fel meri jelenteni, vagy feljelentette. Pedig teljesen más ügyért hívták be ezt a 4 gyerekes anyukát a rendőrkapitányságra.

Nem fogják megtenni erőszakkal, hogy elköttetik(?) magukat ott, hogy ne lehessen több gyerek. Az egyik állítólag már tavaly megtette a kérésemre. Mennyire nézel hülyének? Őszintén? 30 éves vagyok, szerinted mennyi kioktatást kaptak már tőlem? Vagy hogy mit kellene tenniük, hogy jobb legyen? Képzeld már el mennyire értelmes lehet az, aki ilyen embereknek szül gyereket? Ja, és még büszkék, mert gyereket csinálni tehetség. Ok. A patkányok és a baktériumok is képesek a szaporodásra. Mások meg akiknek családjuk lehetne, intelligensek, pénzük és eszük is van, de mégsem jön össze 1 gyerek. Igazságtalan az élet.

Az idősebbik húgom tervez visszamenni a másik apukához, akinek nemrég lett bejelntett munkahelye, és állítólag sikerülni fog a CSOK nekik, külön költöznek. Állítólag. Ez az idősebbik húgom azt szokta csinálni, hogy visszamegy ehhez az életrevaló mintaapához, kb. fél-1 évig ottvan, teherbe rakatja magát, összevesznek és hazajön. Ezt már 3 gyerekkel csinálta így! Szó szerint, pontosan úgy, ahogy leírtam. Nemsokára, talán jövőre hazajön az 5. gyerekkel. Élvezi ezt csinálni. úgy túnik.

Amúgy meg! Nem kell akadályozni, manipulálni, hogy kimehessek külföldre dolgozni. Utálom, hogy ilyet tettek, de attól még küldenék haza pénzt, mellette gyűjtenék. De ezt nyilván nem érdemlem meg, mert meleg vagyok. Nekem az életcélom a kormány szerint halálra dolgozni magam, másokat szolgálni életem végéig. A homofób társadalomban, ahol felszínesen elfogadóak az emberek, a politika is, de igazából meg nem így van. Ezt mindenki tudja, csak bevallani nem nagyon meri saját magának sem.

jún. 30. 14:12
 17/20 anonim ***** válasza:

Hogy mennyire elfogadó a családom is, tizenévesen beleszerettem valakibe, és fizikai erőszakkal belém nevelték, hogy ez ne tegyem, mert szeretni valakit az bűn... oké

Nem fogok magyarázkodni olyanoknak, akik nem tudják megérteni. K_rvára le vagyunk maradva a környező országokhoz képest..

Köszönöm a válaszokat. :)

jún. 30. 14:36
 18/20 anonim ***** válasza:

14 tegnapelőtt 04:58:

Nyilván láttátok, hogy visszalátogattam az oldalra megnézni érkezett -e új válasz a kérdésre. Megsúgom nektek, hogy a legelső munkahelyem óta tisztában vagyok azzal, hogy szerettek mások magánéletében kutakodni, fiókokat feltörni. Jól tudjátok, hogy én nem vagyok bűnöző. Élhetőbb életet szeretnék, szóval tegyetek egy szívességet és intézzétek el, hogy kimehessek külföldre dolgozni, normális, elviselhető munkahelyre ahol maradnék is hosszabb távon. Hogy tizenévesen eltört a jobbkezem, az nem szerencsés fizika munkánál.

Az nem segítség, hogy két vég g~ci (elnézést a kifejezésért) elhajt egy Ford-al az utcán, és mutatja, hogy Ő az aki a kérdést kiírta.

jún. 30. 16:40
 19/20 anonim ***** válasza:
Baszki mi a fasz tart vissza, hogy értelmes országba költözz?
júl. 1. 06:56
 20/20 anonim ***** válasza:
58%
Pár hívás telefonon, plusz van még 1-2 elintéznivalóm itthon. Menni fogok, ezt már eldöntöttem.
júl. 1. 08:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!