Anyagi gondok, mélyszegénység, félig roma, tanulatlan, nem dolgozó család, sok gyerek. Hogyan lehetne ezen segíteni, változtatni, hogyan tovább? Mit csináljak?
Nem szeretnék mindent részletesen leírni, túl hosszú lenne, próbálom összefoglalni röviden, remélem érthetően. Köszönöm mindenkinek aki végigolvassa, és megpróbál segítő szándékú választ adni.
Csak családi pótlékból, árvasági segélyből nem lehet megélni.
Kertes családi házban élünk. 8 testvérem van, 3 kiskorú, 5 felnőtt. Két testvérem külföldön dolgozik egyszerű fizikai munkásként a párjukkal, az egyik kint élő testvéremnek 1 gyereke van, éppenhogy, de ők megélnek, el tudják tartani magukat. Ott sincs kolbászból a kerítés, van olyan, hogy mi küldünk vagy van úgy, hogy ők küldenek nekünk (ez gyakoribb) pénzt, mert nincs mit enni, vagy áram, gáz stb. kifizetésére nincs pénz.
Itthon a házban ahol élek velem együtt 4 felnőtt él, ebből én vagyok az egyedüli dolgozó ember (30 éves meleg srác) 2 húgom van még, aki itt él, az egyik húgomnak 4 kiskorú gyereke van, 2 különböző apától. Az egyik apa börtönben (erőszakos, ingyenélő, semmirekellő, nőverő kemény gyerek, oláh cigány csávó, a rendőröktől sem fél), a másik apuka is hasonló az erőszakot leszámítva éli világát 100+ km-re tőlünk, nagy ritkán ha olyan kedve van küld a gyerekeinek 10-20 ezer forintot, kb. 3 havonta vagy fél évente. Pár hónapja lett bejelentett munkahelye, pontosan nem tudom, nem ismerem csak futólag, de ő sem egy mintaapa.
A másik húgomnak szintén van 4 kiskorú gyereke, ő albérletben él nem messze tőlünk egyedül a 4 kiskorú gyerekével, a családfentartó szintén egy nők álma, megcsinált pár gyereket, de eltartani őket az már nem oké, hisz saját magát sem tudja. Szintén egy sokdiplomás értelmiségi ember. Hol dolgozik, hol nem. Ha van néha valamennyi pénze, azt inkább saját magára vagy a hobbijaira szereti költeni. Ez az egyedüli albérletben (se áram, se víz) élő húgom a családi pótlékból él ott a 4 kiskorú gyerekével, akik feljárnak gyakran ide enni, mert sokszor van, hogy nincs mit. 4 kiskorú gyerekkel albérletben egyedül csak család pótlékkal megélni? Lehetetlen.
Térjünk vissza ide, a mi kis gyönyörű, komfortos (csak áram van, víz, fürdő nincs), kertes családi házunkra.
Szóval 4 felnőtt, én, anyám, 2 húgom, az egyiküknek 4 kiskorú gyerek. Aki itt él még 3 kiskorú gyerek. Összesen ha jól számoltam 7 kiskorú gyerek él a házunkban. Összesen tizenegy ember él itt velem együtt. Nem mindenki fejezte be az általános iskolát sem, írni, olvasni, számolni (összeadás, kivonás) a nagykorúak tudnak. Amíg apám élt gyerekkoroban volt itt családon belüli erőszak, költözések, kint alvás a szabadban napokig, ismerősőknél, utcán, erdőben... de a jelenlegi helyzetről szeretnék írni.
Anyám egy áldozattipusú 50-es, valószínüleg depressziós (frontinozik évek óta), folyton drámázó és magát, másokat sajnáló nő, olyan mintha szeretné a szenvedést. Szereti a nyomorúságot és a drámát, de nem akarom hibáztatni, neki sem lehetett szép gyerekkora.
Én dolgozom, a munkáltatóm vagy munkáltatók valószínűleg az internet világából tudják, mert én mondani a munkáltatónak nem szoktam sajnáltatni magam vagy panaszkodni, hogy milyen hogy milyen körülmények között élek, ezért gyakran olyan munkára vagy pozícióra osztanak be, ahol sokat kell dolgozni, nehéz fizikai munka. Meg hát egy idegennél minek? A profit a lényeg, ha nincs mit enni vagy nem tudsz megélni az egyéni szoc. probléma. Szerintem úgy vannak vele, hogy kb. bármit megcsinálok a pénzért, mert muszáj. Úgy tapasztalom, hogy a megfélemlítés, a pletyka a legfőbb fegyver minden munkahelyen (fizikai, kétkezi munkák). Csak profit legyen, jó legyen a felsőbb osztálnyak, mert ők felsőbbrendűek(tisztelet a kevés és ritka kivételeknek, akik emberszámba vesznek). Nem akarok nagyon elkanyarodni a kérdéstől. Aki olvassa ezt annak biztosan megvan a véleménye, anyám befejezte a 8 általánost, a 2 húgomból aki itt él még ha jól tudom csak az egyiküknek van meg a 8 általános iskolai végzettsége. Próbálom folyamatosan küldeni azt a húgom dolgozni, akinek nincs gyereke, vagy menjenek mindketten valahová, de nem mennek. Anyám addig figyelne itthon a nagymamámmal a 7 gyerekre(?), iskola, óvoda, mosás, főzés... nehézkes lenne, de legalább ha az egyikük elmenne folyamatosan dolgozni, már könnyebb lenne. De nem megy, mindegy mit mondok neki.
Mit csináljak? Valami tipp vagy ötlet? Én egy 30 éves meleg srác vagyok, én vagyok az egyedüli dolgozó ember a háztartásban, és van egy elég magas törlesztőrészletű kölcsönöm, azért kezdtem bele, mert a házba szerettem volna legalább egy fürdőszobát, hogy ne lavorba kelljen fürödni (nem jött össze). Én sem vagyok 100-as, sokat hibázom, sok dolog történt... de próbálok megoldást találni. Egyik hónapról a másikra így nem könnyű megélni. Költözni albérletbe, saját házat vásárolni kölcsönnel lehetetlen, még anélkül is. Meg hát ha össze is jönne pár év múlva egy jó nagy kölcsönnel milyen gonosz lennék már, hogy nem tartok el 7 gyereket, 2-3 családot? Nem véleményeket vagy kioktatást szeretnék, ez a jelenlegi helyzet. Ti mit tennétek?
Köszönöm mindenkinek aki segítő szándékkal próbál válaszoni.
1. 7 másik ember még aki jól keres se tud értelmeswn eltartani
2. Menj külföldre
3. Tanulj valamit, amivel kapsz jobban fizető melót
Nyilvánvalóan tisztában vagy az összes hibával. Tudod, hogy milyen szokások, reflexek, beidegződések olyanok, hogy a legjobb leírás az önsorsrontó rájuk. Tudod, hogy egyszerűen csak utánozni kell az elfogadhatót, és megérteni, átérezni, magadévá tenni mindent, ami csak azon az egyszerű tézisen alapul, miszerint a legrövidebb út az egyenes út. Tudod, nagyon jól tudod, hogy kikkel lehet így szót érteni, és kikkel máshogy vagy sehogy. Tudod tehát, hol a helyed, hol a békéd, hol a jövőd. Tudsz tervezni, fogalmazni, tudsz megfogalmazást is tervezni, tudsz tükör előtt felkészülni a legfélelmetesebb, legkényelmetlenebb kérdésekre is úgy, hogy még te magad is elégedett leszel az eredménnyel. Hogy mik ezek a kérdések? Youtube minek van?
Melegként valószínűleg sokkal komplexebb arc vagy, sokkal érzékenyebben teszed magadévá még ezeket a fura, részeg gondolatokat is, amik most jönnek belőlem, és valószínűleg jóval óvatosabb is vagy, sokkal árnyaltabb önkritikával a legtöbb fellow elnyomott arcnál, akik csak simán szopnak, és még nem is élvezik (bocsmá, ziccervót)
A legjobb attitüd szerintem egyébként az, amit most MP bástya nyom: lépésről lépésre, tégláról téglára. Ez definíció szerint az, hogy hogyan valósíts meg bármilyen célt ténylegesen, biztosan, maradéktalanul, előbb vagy utóbb.
Van itt egy másik gond is, tipik traumatünet egyébként, megjegyzem... És én is ugyanúgy küzdök most ezzel, ahogy te is, tehát nagy megfejtéseket ne várj... Arról van szó, hogy alulárazzuk magunkat. Hibásan ítéljük meg magunkat, szerénység vagy álszerénység nélkül becsüljük alá magunkat.
A legszebb az egészben, hogy azért árazod magad alacsonyra, mert a képességeid alapján fingutca, amit nyomsz. Ez egyszerre tévút és téves. Kifejtem: tévút, mert ha más meg se csinálná annyiért, akkor kötelességed magadért, a családodért, a jövőtökért, a többi ugyanilyenért odatolni az áremelést. Téves, mert az, hogy neked egyszerű, nem jelenti azt, hogy másnak is az. Valószínűleg sokan vannak, akik nem lennének ennyire hatékonyak, eredményesek. Eredményeid szerint tudsz árat szabni.
Nem könnyű, természetesen. Alaptermészetünkbe ütközik. Itt tartok én is most a stagnálásomban. Csomó (angol) yt videót sasolok erről, rengeteg why don't you earn, why do you earn less, why don't you worth, meg hasonló, félig kimondott keresésre tök jó cuccok tudnak beakadni. Érdemes akár automatikus (szövegfelismeréses) felirat, majd automatikus (magyar) fordítás aktiválásával belemerülni kicsit a témakörbe, új világ nyílik ki, új, sokkal termékenyebb kérdésekkel, amikre ugyanígy ott a válasz a globális szellemi étlapon.
Én a te helyedben lelépnék külföldre, de úgy, hogy a család ne tudjon rólad semmit sem, mert ha tudnák, hogy kint vagy, csak pénzt kéregetnének és te meg adnál is mert jaj a gyerekek éhesek. És ne haragudj, hogy ezt mondom, de ezegyszer légy önző és gondolj magadra. Amikor a tesóid potyogtatták a gyerekeket majd a te, ti nyakatokba varrták őket is elég szemétség volt. Most itt az ideje, hogy 30 évesen a saját érdekeidet nézd és elkezdj élni. Nagyon alulértékeled magad, te ember. Merr ez ami most van valljuk be nem élet. Munkában is csak a stressz, idegeskedés, halálradolgoztatás megy. Utána hazamész, ott is ugyanez, semmi nyugalmad és magánéleted sincs 11 ember mellett egy házban. Ráadásul meleg is vagy. Én értem miért említed, ez rátesz még egy lapáttal erre a problémahalmazra, gondolom nem vagy nyíltan meleg. Én annak idején mikor még otthon laktam és titkoltam nagyon megviselt lelkileg, a dolog akkor oldódott meg amikor elköltöztem.
Figyeld, vannak Ausztriában pl hotelokban melók, szállást és kaját adnak. És pár havi fizetésedből a kölcsönt is ki tudod fizetni. Nem beszélve arról, hogy nyugaton nem fognak diszkriminálni a származásod és szexuális orientációd miatt.
Nem lennél gonosz, ha lelépnél, mert akkor valakinek muszáj lenne elmenni dolgozni és lehet, hogy rá is jönnének, hogy annyira nem szar dolog csinálni valamit otthon poshadáson kívül. Nekem is vannak időszakaim, amikor egy felmondás után nem keresek új munkát rögtön (de megtehetem, nekem belefér), viszont egy idő után bepunnyadok és rendesen jól esik utána újra napirend szerint élni, társaságban lenni, stb. Persze ehhez olyan munkahely is kell, én is fizikai munkát végzek részben, viszont nálunk normálisak a vezetők, a kollégák is, kifejezetten szeretek bejárni. Szóval ilyet is lehet találni, persze ez BP, vidéken kevesebb a lehetőség.
Úgyhogy a helyedben kipróbálnám legalább, hogy boldogulnak-e egyedül. Ha nem, az sem a te felelősséged, három felnőtt ember nehogy már ne oldja meg.
-Egy fizetésből nem lehet 11+5, vagyis 16 embert eltartani. Képtelenség.
-Ha ők nem akarnak elmenni dolgozni, te sem vagy köteles egy személyben felelősséget vállalni ennyi emberért. Ha nem adnál pénzt, nem tartanál el mindenkit, rögtön rákényszerülnének, hogy elmenjenek dolgozni. Jelenleg kényelmesebb nekik otthon.
-A testvérek és anyuka saját maguknak szülik a gyerekeket, nem neked, ők a felelősek saját gyermekeikért, nem te. A szülővé válás nem csak a szülésről, hanem a felelősségvállalásról is szól. Nem te akartad azt a sok testvért és gyereket.
-Amíg mindenkin segítesz, nem fog változni a helyzet. Semmi sem fog változni, mert a többieknek így kényelmes. Örökre beleragadsz ebbe a szituációba életed végéig. Az egyetlen kilépési lehetőséged ebből csak az, ha azt mondod, hogy NEM. Eddig és ne tovább. Te gyerekeid, te szülted őket, te vagy a felelős értük, nem én.
-30 évesen én már magamra koncentrálnék a helyedben, mert teljesen elmegy melletted úgy az élet, hogy soha nem éltél egy percet sem, csak másokért gürizel életed végéig. Nem azért élsz, hogy másokat kiszolgálj. A helyedben én már függetlenednék tőlük. Saját párkapcsolat, külön albérlet, külön tervek, külön élet. Önálló, független, szabad élet. Ha neme leszel ott mellettük, majd megoldják nélküled is valahogy, mert rákényszerülnek. Nem kell teljesen elszakadni tőlük, de mindenki a saját életéért, a saját sorsának alakításáért a felelős. Kezdd el a saját életedet élni, mert egyszer csak azt veszed észre, hogy megöregedtél, elment melletted az élet és ott állsz egymagadban anélkül, hogy valaha is boldog lettél volna, feláldoztad az egész életedet másokért. Neked is van saját életed. Éld a sajátodat, ne másokért élj.
-(Ezt most nem sértésnek szánom és nem bunkóságból mondom, de szerintem ez egy kitalált történet, nem valós kérdés. Jelek, amelyek erre utalnak: Túl jó helyesírás a körülményekhez képest, túl jó fogalmazási készség és képesség, meg egy-két mondat, ami árulkodó. Pl. "Összesen ha jól számoltam 7 kiskorú gyerek él a házunkban." Mindenki tudja, hányan élnek a saját háztartásukban. Ezt senkinek sem kell számolgatnia, pláne nem ilyen bizonytalansággal. Meg egy kicsit az is gyanús, hogy hogy lehet eltartani egy fizetésből 11 embert, plusz az albérletben élő testvérnek és a négy kiskorú gyerekének is folyamatosan pénzt adni egy fizetésből. 16 emberre egy fizetés az nagyon kevés. Az szinte semmi. Nulla. Nyilván egy fizuból sehogy sem lehet eltartani 16 embert. Az is furcsa egy picit, hogy a fél család írás- és olvasásképtelen félanalfabéta, a kérdező meg a szöges ellentétük, kiugróan jól teljesít közöttük a kommunikációs képességeit illetően. Sőt mentalitásában is teljesen eltér az összes családtagjától. Mindenki otthon él, "ingyenélő", segélyen élő, senki nem becsüli, nem tiszteli a munkát, az egész család munkamorálja katasztrofális, kivéve a kérdezőé, aki 16 ember helyett dolgozik egymaga. Túl sok mindenben elüt a kérdező személyisége a családjától, a környezetétől, amiben nevelkedett, a roma szokásoktól, a szociális helyzetüktől stb. Szóval nekem több ponton is sántít a történet egy kicsit, de most nem ez a lényeg. Bár nyilván nem jó érzés olyan kérdésre válaszolni, amiről esetleg utólag kiderül, hogy kitalált történet, nem valós. Na mindegy. Nekem vannak kétségeim, mert nem mindenhol áll össze szép kerek egésszé a sztori, de ne legyen igazam. És ezt most nem bántó szándékkal mondom. Ha nagyon is valós, akkor sorry, ezer bocsánat!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!