18 éves korom után, hogyan fogom tudni megoldani az életemet?
Lehet kamu a fele annak amit írsz, nem tudom, de van egy unokatesóm, aki kb. ugyanilyen "gondokkal" küzdött. Ő végül fogott egy sátrat(nem vicc), azzal ment föl Pestre nyáron és mindenféle, de tényleg mindenféle munkát elvállalt, ahová nem kellett bejelentett lakcím és látástól-mikulásig dolgozott, hogy mire jön a hideg, valami albérletfélét ki tudjon venni. Addig az erdőben lakott. Aztán kivett egy szó szerint ablaktalan lukat, de legalább nem fagyott meg és folytatta. Ilyen körülmények között természetesen lehetetlen tanulni is, ez szép álom maradt. Most kint van Hollandiában, ahol a fizetése jó részét bódító szerekre költi és soha esélye sem lesz se családra, se saját lakásra. Ő így "oldotta" meg az életét.
Az iskolai monológod szóra sem érdemes. Aki tanulási nehézségekkel küzd, nem fogja még az érettségit sem letenni egyedül. Mert létezik ugyan magántanulói státusz, de hátrányos helyzetűként magadtól felkészülni a vizsgákra, munka mellett, lehetetlen. Ráadásul úgy, hogy felvegyenek egyetemre(egyetem, főiskola az ugyanaz gyakorlatilag). Államira csak megfelelő pont elérése esetén lehet bejutni és sajnos semmi más nem jár hozzá(MacBook se :D)
Amerikai állampolgárság..ha ez ilyen könnyen menne, áh, nem is folytatom.
Az ingyen MacBookig majdnem el is hittem. :DD De egy pillanatra csináljunk úgy, mintha komolyan venném a kérdésed:
"szülő nélkül 17 évesen már ki lehet menni egyedül az utcára?"
Őőő... Hamarabb is. Kb. 8 éves koromtól egyedül jártam iskolába, és ez nem 30 éve volt.
"Lehet olyat, hogy először még nem fizetek az albérletért csak utólag, igaz?"
Nem. :D Mindenhol előre kell fizetni, ráadásul többnyire 2-3 havi hónap kaucióval. Magyarul több havi lakbért ki kell fizetni előre.
"Mi következik azután, hogy elvégeztem a gimit? Érettségi, igaz?"
Igen. Az Oktatási Hivatal weboldalán minden fent van.
"Érettségi után Főiskola jön vagy Egyetem? Át lehet ugrani a Főiskolát?"
??? Ezek manapság nem úgy működnek, hogy a főiskolát követi az egyetem. A legtöbb felsőoktatási intézmény Magyarországon már egyetem, főiskolák alig vannak. A felsőoktatási felvételiről mindent megtalálsz a felvi.hu-n.
"Utána az Egyetemet mivel nem tudom kifizetni fel tudok rá venni állami támogatást, igaz?"
Ha elég jó eredménnyel felvételizel, igen, az állam fizeti. Ismétlem, felvi.hu.
"Az Egyetemet el tudom végezni tanulási nehézséggel, kapok gyógypedagógiai segítséget ingyen?"
A kérdés első felére a választ nem tudhatjuk, a második felére pedig leginkább nem a válasz. Egyetemen nem foglalkoznak különösebben az ilyen problémákkal, esetleg ha szerencséd van, bizonyos dolgokból kaphatsz könnyítést. De biztos, hogy nem olyan mértékben, mint pl. középiskolában, és nem nagyon fognak neked segíteni. Az egyetemre már felnőtt emberek járnak, olyan felfogás uralkodik, hogy mindenki oldja meg a maga problémáját.
"Kapok ingyen MacBook-ot az Egyetemi tanulmányaimhoz?"
Kedvenc kérdésem. Hangosan felröhögtem, úgyhogy köszi! :DD Nem. Semmit nem kapsz ingyen, főleg nem MacBookot.
"Miközben elvégzem az Egyetemet, hogyan tudom felvenni az Amerikai állampolgárságot?"
Sehogy. Megvan, hogy mennyi ideig kell folyamatosan ott élni, és persze egyéb feltételei is vannak az állampolgárságnak. Ez nem úgy működik, hogy holnap írok egy emailt az amerikai nagykövetnek, hogy "Csókolom, szeretnék jövő héttől amerikai állampolgár lenni!" Nézz utána a feltételeknek, de itthonról ezt így nem lehet véghezvinni.
"Duolingóval meg tudom tanulni vagy annál többre lesz szükségem?"
Nem bírom. :DDD Igen, sokkal többre lesz szükséged. Nem is feltétlen az állampolgársághoz, de az ottani munkához mindenképpen.
"Miket kell tudnom az Amerikai állampolgársághoz? Mennyire könnyű megszerezni?"
Megint csak annyit tudok mondani, hogy nézz utána. Amúgy egyáltalán nem könnyű megszerezni.
"Ezeket mind mennyi idő alatt lehet véghez vinni?"
Amiket írsz, pont ilyen formában? Semennyi idő alatt nem lehet véghezvinni. De legalább jót röhögtem így reggel, tényleg köszi! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!