Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Mikor szoknak már le a kisgyer...

Mikor szoknak már le a kisgyerekes szülők arról, hogy aki már nagykorú, az mind néni vagy bácsi?

Figyelt kérdés

Ebből felnőtt korban lesz problémája a gyereknek azokkal, akiket néninek, bácsinak kellett szólítania, és nem tegezhette vissza őket. Ráadásul a felnőttek közül is sokakat zavar (pl engem is), ha néninek, bácsinak nevezik.

(Saját tapasztalatom is ez. Akiket nem tegezhettem vissza, pl szomszédokat, távoli rokonokat, szüleim barátait, munkatársait, azokat most, 42 évesen nem igazán tudom megszólítani, ha találkozunk néha. Először kb 14 évesen éreztem, hogy baj van velük, kb 18 évesen kezdtem nem szólni hozzájuk, de csak a húszas éveim végén tudtam csak szavakban kifejezni, hogy mi a baj. A kölcsönösség hiánya. De még most, 42 évesen sem tudom, hogyan lehet kölcsönössé tenni a kapcsolatot, akár úgy, hogy én is tegezhessem őket, akár úgy, hogy ők se tegezzenek engem. Előbbi jobb lenne, természetesebb, barátságosabb, de utóbbi is jobb, mint a nem kölcsönös viszony. De ameddig nem tudom, hogyan lehetne kölcsönössé tenni a kapcsolatot, addig jobb, ha nem szólok hozzájuk, a némaság legalább kölcsönös.)

2022. okt. 13. 17:58
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
27%
Mondjuk, ne lépj rá SENKI lábára? :D Most az miért fontos, hogy az az ember az "néni" vagy "bácsi"? Mondjuk legyél óvatosabb, figyelj az emberekre? Nemsemleges, nem öregezel senkit. Szívesen. Kiszülted az agyad, visszatettem. Már ha addig a helyén volt.
2023. nov. 15. 18:59
 22/34 anonim ***** válasza:
0%

Nem is tudom, lenne velem, meg a kiszült agyammal nélküled 🤦🏻‍♀️

Szerinted nem hangzik g*cimód hülyén, ha konkrétan egy valaki lábára lép rá majdnem a gyerek, és ezt megakadályozandón figyelmeztetés, hogy az illető lábára ne lépjen rá?

De segítek, a lábra rálépés csak egy példa volt, ha esetleg nem lett volna egyértelmű. Szívesen.

2023. nov. 16. 08:00
 23/34 anonim ***** válasza:
41%

vegy elo egy tundi illik hogy mi illik aktualis illemtankonyvet vagy modernkori neven etikett szabalyzatot

komolyan ezeken lovagolsz.

45 eves neked inkabb csak neni

2023. dec. 9. 16:58
 24/34 anonim ***** válasza:
41%
Jobb a gyereket bedobni a mélyvízbe. Ne lépj rá a néni vagy bácsi iskolatáskájára, mert összenyomod az uzsonnáját, vagy a plüssmaciját.
2023. dec. 9. 17:07
 25/34 anonim ***** válasza:
28%
Én egyet értek kérdezővel. Amúgy ez is egy magyaros ostobaság. Teljesen felesleges ez a magázódás. A szomszédoknak csókolomot kellett köszönni gyerekkoromban. Most 40-es vagyok és baromi furán hangzana a csokkolom... De a jónapot meg nagyon hivatalos, hiszen egy szomszéd. Van olyan 70 éves szomszédom aki még 20 éve kérte hogy tegezzem. Vele beszélgetek legtöbbet. Sokkal jobb a kommunikáció mégis tiszteljük egymást.
2023. dec. 9. 18:39
 26/34 anonim ***** válasza:
80%

Kérdező!

A te elképzelésed szerint a felnőtt ember magázza a kiskorú gyereket?!

Volt ilyen idő a kultúrtörténetben, de már túlhaladott.

A 14 éves gyerek nem egyenrangú a felnőttel.

márc. 1. 02:14
 27/34 anonim ***** válasza:
Én lehet a köröm miatt, de nem fogok nénizni 20 éveseket, mikor elég nagy lesz a kislányom és mondom el neki a dolgokat. Néni nélkül is lehet tisztelni egy felnőttet.
márc. 1. 20:16
 28/34 A kérdező kommentje:

26. Inkább a kölcsönös tegezés híve vagyok, ideje lenne eltörölni a magázást.

De ha valaki magázást vár el (akár gyerektől, akár felnőttől), akkor az is legyen kölcsönös.

Amúgy éppen a kérdés lényegét kerülted meg, de én is arra tudnék a legkevésbé válaszolni (ezért is írtam ki a kérdést). Szerinted ha gyerekkorban egyoldalú a kapcsolat, azt felnőttként hogyan lehet kölcsönössé tenni, akár tegeződve, akár magázódva?

márc. 1. 21:51
 29/34 anonim ***** válasza:
75%

Na, válaszolok bővebben én is. Ha már aludni nem hagynak...

Nem fogom feltétlenül néni/bácsi szavakkal tanítani, de tiszteletre. Én úgy szoktam lenni, hogy kellemesebb tegezni valakit, mert attól még tudom tisztelni, meg magàzva is elküldhetem a durva anyukájába. Ettől függetlenül magázódok akivel úgy kell, stb. Viszont pl mama testvérét nem kezdem el tegezni, mert 30 lettem, stb, mikor 20-25 éve magázom... ez ilyen.

márc. 2. 04:14
 30/34 anonim ***** válasza:
51%

Oké, de akkor egy ismeretlen egyedet hogy kell megneveznie egy gyereknek? Úr? Férfi? Ember?

Miért olyan szörnyű, hogy igen, felnőttek vagytok, ami egyet jelent azzal, hogy a gyerekeknek nénik és bácsik vagytok? Pláne, ha nem ismerősök, nem tudják a neveteket.

márc. 29. 18:57
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!