Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Miért van külön tegezés és...

Miért van külön tegezés és magázás? Miért nem elég csak az egyik?

Figyelt kérdés

2022. aug. 6. 22:10
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
59%
Angolban csak a magázó forma maradt fönn.
2022. dec. 29. 19:03
 12/22 anonim ***** válasza:
65%

Hogy mondod angolul hogy Ön meg Maga?

Meg Milyen kedvesnek tetszik lenni

2023. jan. 12. 21:24
 13/22 anonim ***** válasza:
86%

Van más nyelv ami olyan formában használja a magázást mint a miénk, de az biztos nem az angol. Angol nyelvben ha magázol akkor elé teszed hogy Mr, Mrs..., Sir és Madam ugyanúgy mit a magyar nyelvben, viszont ugyanúgy a you-t használod ami magyarul te/ti. Mérföldekkel könnyebb mint a magyar magázás.

Nálnuk van én te ő (angolban he she it) mi ti ők és a fránya ÖN. Na ez nincs az angolban. Ezért sem hasonlítanám össze.

2023. jan. 24. 23:01
 14/22 anonim ***** válasza:
77%
Szóval gyakorlatilag nincs olyan hogy "ön" és "maga".
2023. jan. 24. 23:04
 15/22 NTBS ***** válasza:
64%
Udvariassági formula.
2023. jan. 25. 13:16
 16/22 anonim ***** válasza:
82%
Nekem tetszik az, hogy van olyan megszólítási forma, ami udvariasabb és formálisabb és van, ami közvetlenebb. Én nem szívesen beszélnék ugyanúgy a kisöcsémmel, mint a banki ügyintézővel vagy az egyetemi dékánnal.
2023. jan. 26. 02:25
 17/22 anonim ***** válasza:
66%
Amikor magázódsz, akkor tiszteletet adsz egy adott személynek, és egy kissé távolságtartóbb forma. Ha magázódsz akkor pedig egy kicsit közelebbi és lazább kapcsolatot fejezel ki. Ettől szép és egyedi a nyelvünk.
2023. febr. 22. 20:59
 18/22 anonim ***** válasza:
84%

A 16-17. századig csak tegeződés volt, de ennek is volt két formálja. Volt az udvarias tegeződés és a sima. Az udvarias tegeződés (szerintem az ami most van az angoloknál).

[link]

[link]

Szerintem magyar emberek tökre más jelentőségét tulajdonítanak a magázódásnak mint ami igazából, de mi így nőttünk fel.

Csak megjegyzés hogy Vannak akik akkor is tudnak különbséget tenni ha tegeződnek, hiszen tegeződve is lehet távolságot tartani. Ha pl tegezek valakit azzal nem kell hogy úgy beszélek mint egy haverral. Pl tegezek az anyósomat is de jó reggelt kívánok, nem mondom hogy kössz köszönöm helyett stb. Vagy bemegyek a boltba, ha tegeződök az eladóval attól még nem fogok úgy beszélni vele mint a haverommal, nem fogok belekérdezni a magánéletében se. És fordítva is igaz. Attól hogy magázok valakit még nem fogom tisztelni, és megmondom a negatív véleményemet ha úgy van. Én inkább udvariasságnak hívom azt amikor egy idegennel találkozok pl egy hivatalban, de semmiképpen sem tiszteletnek.

Nem állítom higy felesleges, de egy idegennel nekem tökre megfelelne az udvarias tegeződés mint ahogy régen volt.

2023. febr. 23. 09:56
 19/22 anonim ***** válasza:
32%

Keresek olyan nőt akinek kimondottan imponáló lenne ha 1ferfi magázná őt, Ő viszont tegezne a ferfit!

Pm.

2023. ápr. 29. 12:41
 20/22 anonim ***** válasza:
34%

Kikérem, hogy a szutyok IKEA simán letegez.

NEM ÉRDEKEL, hogy más nyelven mi a szabály, mi a szokás.

2023. máj. 8. 00:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!