Kiket tegezhet egy 16 éves gyerek?
16 eves vagyok. Adnátok tippeket, hogy kiket tegezzek, magázzak?
És akiket magázok,azok közül kinek kell jó napot-ot, és kinek csókolomot köszönni.
A jó napot miatt azért óckodom, mert, ha hivatalos helyeken jó napot-ot köszönök, akkor rengetegszer magáznak, amit nagyon nem szererek.
1. A fiatalabb köszön előre.
2. A napszaknak megfelelően: jó reggelt kívánok, jó napot kívánok, jó estét kívánok.
3. A korodbelieket értelemszerűen tegezheted, visszategezheted.
4. De apád, anyád korúakat nem tegezheted vissza, csak akkor, ha ők kezdeményezik. Tehát magázódva válaszolsz.
5. Csak hölgyeknek köszönsz "csókolommal", "kezét csókolom"-mal.
6. Hivatalos helyen mindenképpen jó napotot kell köszönni. Te nem tegezheted le a hivatalos személyeket akkor sem, ha huszonévesek.
7. Kialakulhat olyan élethelyzet, amikor egy huszonéves hivatalos személlyel (posta, bank, stb.) kölcsönösen tegezitek egymást. Ezt meg kell kell érezni.
8. Én nem tűröm, hogy a bankban, üzletekben, bárhol hivatalos személy
letegezzen. Ez a minimum tisztelet egymás iránt.
Az IKEA vezette be ezt a tegező stílust, melynek a magyar kultúrában,
műveltségben, a társadalmi szokásokban soha nem volt helye. Ugyanis a nyugati nyelvhasználatban nehezen különböztethető meg a magázó-tegező stílus. Az ilyen letegező, "lekezelő" modor elfogadhatatlan.
Én 16 éves koromban már elvártam, hogy ne nézzenek kis pisisnek,
ne tegezzenek le, hanem magázzanak szépen. Amúgy a középiskolában
a tanáraink is magáztak minket. A férfi tanárok a fiúkat tegezték,
de a lányokat magázták és fordítva. 1980-at írtunk, nem volt az olyan régen.
saccold be, kb. 25ig nem veszik magukra az emberek, ha letegezed. persze alá-felé rendelt viszonyban (tanár, orvos, tanácsadó) mindenképp magázódj, akkor is, ha összvissz huszonpár éves és te vagy a gyakorlóosztálya.
csókolommal max. a 80+os rokonnak köszönj, amúgy használd szépen a jó napot(/estét/reggelt) formát, nem csókolózunk idegenekkel.
hivatalos helyeken magázódsz, ehhez jobb ha hozzászoksz, két év és nagykorú vagy, nem pisis kölyök többé. de ha bárki ilyen helyen letegez, még ha apád korú is, tegezd vissza. nekem anyám mondta, maikor 16 voltam és bankszámlát csináltattunk nekem a nyári munkámhoz, hogy tegezzem már vissza ezt a parasztot, egyrészt bszott volna velem kommunikálni az ügyintéző direktbe, másrészt ügyfele vagyok, nem a bébiszitteltje.
ha további gondjaid adódnak, ajánlom Görög Ibolya könyveit, van egy külön fiataloknak is az illemről, nagyon jó stílusa van és sok élethelyzetet elmagyaráz, nekem sokat segített.
egy negyvenes kitér a hitéből, ha csókolommal köszönsz neki. simán jó napot, nem olyan borzasztóan hivatalos ez a forma, én a volt tanárommal is jó napottal köszönök, ha elmegyünk a kávézóba beszélgetni (kb tíz éve tanított, alsóban, de azóta összebartákoztunk)
nyugateurópában mindenkinek jó napottal köszönsz, nincs is ilyen csókolózós, térdencsúszós megalázkodós formájuk, csak a magyar nyelvből képtelenség kiirtani...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!