Régebben is volt ekkora ellenzés a tűzijáték iránt, vagy mostanában lett divat?
Amikor divatba jött (2000 körül), akkoriban nem hallottam ennyi hőzöngést ezzel kapcsolatban, mostanában már állandó háború van a kutyások és a tűzijátékosok között. ( Az igaz, akkor nem volt ekkora média). Ti mit tapasztaltok, egyre erősebb az ellenzők lobbija és a hisztéria?
Nem tűzijátékoztam, és állatom sincs. Pártatlan vagyok.

A tüzijátéknak több ezer éves hagyománya van, Magyarországon is Mátyás idejében már biztosan volt, lehet, hogy előbb.
A divatkutyások miatt ellenzik mostanában egyre inkább.
Van kutyám, nem zavarja a tüzijáték, de ha zavarná sem okozna problémát, legfeljebb bezárnám a kutyát a garázsba. Egyébként a tüzijáték sem érdekel.

Igen, mostanában lett nagy divat a kutyázás. Sok helyen előbbre tartják a kutyát a családban, mint az embereket. Minden körülöttük forog. Kutyával kell bevásárolni menni, fodrászhoz, wellnessezni, strandolni stb. Én ezt nem értem ( tudom hogy családtag meg minden, nekünk is volt kutyánk, de amég nyaralunk, megkérünk egy ismerőst, hogy vigyázzon rá).
A balatoni strandok is tele vannak kutyával, meg hát azzal ami a kutyákkal együtt jár ugye. Még olyan helyen is fürdetik a kutyákat, ahol a szabályzat tiltja.
A tűzijátékra viszatérve, én nem hiszem el, hogy a kutyákat bántaná a tűzijáték. A mi kutyánknak sohasem volt baja tőle. Meg hát az aug.20-i tűzijátékon a Balaton part természetesen tele van kutyákkal, akiket szintén nem zavar a tűzijáték...

Azt tegyük hozzá, erősen megváltoztak SZERENCSÉRE az állattartási szokások.
Akárhogy megy a lekezelő "divatkutyások" szöveg, az ő állataik általában sokkal neveltebbek, szocializáltabbak.
Ezzel szemben régen is a többség divatból tartott kutyárt, mert az kell, de foglalkozni, nevelni senki nem tudta, akarta.
Jobb esetben kib..szták az udvarra, hagy szaladgáljon, a nevelés meg abból állt, hogy félholtraverték ha megfogta a tyúkot vagy unalmában folyton kapart, gödröt ásott az eb.
Rosszabb esetben simán csak láncon tartották direkt félvad, agresszív kutyaként mert hát házörző az a dolga, hogy ugasson mint a barom mindenkit.
Pont így le volt szarva a tüzijátékozáskor is, beb..szták a pincébe, garázsba oszt' jól van, vagy letudták, hogy úgy is meg van kötve.
Nyilván ha az ilyeneket kötnék ki a nyakuknál fogva, akkor ők sem rohangálnának sehova.
Nem mondom, hogy a mai együtt élünk a kutyával és WC-re is vele járunk jó dolog, de az sem volt soha normális ahogy az emberek többsége tartotta a kutyákat a közelmúltig.

A kutyát lehet szoktatni, klimatizálni a tüzijátékhoz.
Hosszú türelemjáték de megéri, én mióta tudok róla csinálom.
A tüzijáték hagyomány, mindenki más miatt szereti. Nekem a fény és az illat adja az örömöt így meg vagyok a durrogás nélküli rómaigyertyákkal, de megértem azt is aki szeretné a durranást is.
Mindenesetre azt tudom tanácsolni, hogy nézzetek utána, hogyan lehet szoktani a kutyát az efféle hangokhoz, ha meg tüzijátékozol, előtte ne igyál túlsokat. Az rá ér utána is.

Szerinted érdekelte a legtöbb gazdit? Most kezdik felfedezni,hogy amúgy egy érző lény van a házban/ház körül nem egy etethető riasztó,hát hol érdekelte azokat még 20 évvel ezelőtt is,hogy a tüzijáték zavarja a kutyát..Láncon volt,kennelben,vagy ha elszökött hát majd vissza jön. :D
Emlékszem mindenki akkoriban hogy oda volt azért,hogy mi a házban tartjuk a kutyát és nem a kertben..

Ja mert te a cipőddel semmit nem viszel be a házba.
A ruhádon se viszed haza a fél várost és a munkahelyi retket.
Amúgy is,behozza a toxoplazmózis fertőzést,ennél nagyobb f*szságot nem találtál? Hogy a p*csába ne tudnám mi az két gyerek után szerinted? Minden alkalommal elmondják,hogy ha van macska ne te takaríts almot lehetőleg.
De hogy a KUTYA?! A macska bélcsatornájában,ürülékében van benne,az azzal való érintkezés (igen,a sz*rral nem a macskával..) terjesztheti át rád,emberre.
Mit keresne a kutyád macska alomban,macska ürülékben,miért lenne macskaszaros a kutya?
Ez a lehető legrosszabb példa volt arra,hogy az amúgy is ostobaságaidat megpróbáld alátámasztani.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!