Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Akik a Kádár-korszakban, és a...

Akik a Kádár-korszakban, és a rendszerváltáskor voltak fiatalok, mesélnétek történeteket, hogy milyen volt akkor személyesen Nektek, illetve a környezetetek milyen volt?

Figyelt kérdés
Kíváncsi vagyok ezekre az időkre. Munka, család, közösség.

2021. ápr. 4. 19:20
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
88%
50 éves vagyok. Még emlékszem, amikor nem volt színes tévénk. A tévén szobaantenna volt, és ha nem volt jó az adás, az antennát kellett igazgatni. A suliban őrsök voltak, meg úttörőcsapat, igazából utáltam, de kötelező volt belépni. Vagyis nem nagyon kérdezték meg, hogy akarjuk-e, csak mondták, hogy ekkor meg akkor lesz az avatás, meg hogy kötelező őrsöket alakítani. De már light-osabb volt az egész, így olyan nevet adhattunk az őrsnek, amit akartunk, pl. Vuk. Ami menő dolog volt akkor, a walkman, Donald-rágó (ezt már sehol sem lehet kapni, utánanéztem, teljesen megszűnt, azt hiszem a gyár le is égett.) Van egy film, az a címe, hogy Buhera mátrix, egy fiú emlékezik vissza nem sokkal a rendszerváltás után a 80-as évekbeli gyerekkorára, tényleg olyan volt, ha érezni akarod a hangulatot.
2021. ápr. 4. 20:46
 12/21 anonim ***** válasza:
86%

És távirányító sem volt a tévén... Maddonna meeg Modern Talking volt a menő, az Alphaville-re és a Wham!-re lassúztunk a nyolcadikos farsangon, de még csak egy ártatlan puszi sem csattant el... Az iskolaköpeny még kötelelző volt, de csak csengetés előtt rángattuk magunkra. Azok a jó kis oroszórák Olga nénivel! :-):-( Aztán a pár műholdas adó, Dallas, Knight Rider (ein Mann, ein Auto...), Klinika, A boldog család... stb. sorozatok. A Balaton tele a volt NDK-sokkal, ott találkoztak a családok.

Úúúú, mennyit tudnék még írni!

2021. ápr. 4. 21:28
 13/21 A kérdező kommentje:
Nyugodtan! :D
2021. ápr. 4. 21:32
 14/21 anonim ***** válasza:
78%
Bravo és Popcorn magazinok, Denise regényfüzetek. Neonszínű pulcsi a piacról, magasszárú Puma cipő Jugoszláviából, susogós melegítő Isztambulból, bőrdzseki Tarvisioból. Banán és narancs csak karácsony előtt, húgomnak Barbie-baba, nekem Benetton-táska a "dollárboltból" valutáért.
2021. ápr. 4. 21:59
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
A mozikban a filmek előtt filmhíradó volt, kb. olyan, mint most az m1. Volt katonai parádé, felvonulás, a tévében (1,5 adó volt) hétfőn adásszünet volt néha rendkívüli adásnappal. Kereskedelmi rádiók nem voltak, könnyűzene a Petőfin volt néha, sokszor magnósoknak (a számok elején és végén rövid szünettel). Vörös csillagok, Lenin-porték, más utcanevek, nyugati dolgok elvétve, inkább apróságok. A kormánykritika teljesen ismeretlen volt, legfeljebb egymás közt. Kádár János elvtárs ellátogatott a Vörös Október ruhagyárba, aztán fogadta az Észak-Koreai delegátust, ilyesmi... Munkája mindenkinek volt, csak munka nem volt annyi, ahány ember... Egy 1985-ös átlagfizetésből vehettél pl. egy 5 sebességes Csepel "versenybiciklit"...
2021. ápr. 4. 22:55
 16/21 anonim ***** válasza:
65%
Az első rockzenei albumomat a heavy metal kedvelőiből vettem fel. Saxon: wheels of steel😄
2021. ápr. 5. 07:44
 17/21 anonim ***** válasza:
74%
Egy ismerősünk feleségével összejött egy párttitkár, és elintézte, hogy a férjet elvigyék alkohol kényszerelvonó kezelésre. Az illető inkább felakasztotta magát.
2021. ápr. 6. 21:44
 18/21 anonim ***** válasza:
73%

70-ben születtem.

Gyári melók: ha nem sikerült teljesíteni a tervet, levitték a mennyiséget és mindjárt 150%-os túlteljesítes volt.

Az alkeszek simán ihattak munkaidőben. Rengeteg bújtatott, tedd-ide, vidd-oda semmirekellő munkakör volt.

Be kellett lépni a pártba, mert kicsináltak.

A sok proli a Balatonon pihenhette ki a fáradalmait szakszervezeti üdülőkben.

Olcsó lakáshoz jutás.

Autó, telefon csak az elvtársaknak és csókosaiknak.

Banán, téli szalámi, gyulai kolbász csak pult alól spanoknak.

Farmer, kvarcóra, zsebszámológép, walkman becsempészve csókosoktól.

Keresztelő sutyiban a falvakban.

A legbutább, legaljább talpnyalók vezető poziciókban.

Kötelező orosz nyelv. Az itt állomásozó ruszkik bűze.

Az itt állomásozó ruszki katona összejött az orosz tanárnővel és gépfegyverrel az oldalán beült a gyerekek közé orosz órára. A vérkomcsi igazgató mindezt szó nélkül tűrte. A gyerekek meg sírva mentek haza.

Kötelező sorkatonaság, ahol bármikor megölhették a gyerekedet öngyilkosságként beállítva.

A komtexen keresztül az ország lerablása.

Aki nem így látta, a nagy egyenlősdiben, az maga is közel ült a húsosfazékhoz.

2021. ápr. 25. 13:02
 19/21 anonim ***** válasza:
80%
Volt dollár bolt, ott lehetett ritka, nyugati csokikat, üdítőket, piákat, ilyesmiket venni. A keletiben valutáztak az arabok. Minden álmom egy magasszárú adidas cipő volt, ami akkor elérhetetlennek számított. Volt rock zenekarunk, csak kgst hangszereink voltak, orfeus, jolana. Akinek ndk-s fender koppintás musima volt, az már rocksztár kategória volt akkoriban. Az elektromos krokodilba jártunk műsoros kazettát venni, de az már talán a 90-es évek elején volt.
2021. ápr. 25. 14:52
 20/21 anonim ***** válasza:
46%

1973-as vagyok, a kamszkorom épp a rendszerváltásig tarott.

Kétféle rendszerkritikáról hallottam gyerekként akkoriban a 80-as években élve.

* Az egyiket főleg egyes felnőttektől a családban, ami kb. olyan volt,amit ma rendszerkritikának nevezhetünk. A szocializmus valamiféle rendszerszerű bírálata, más országok gyakolatával való szembeállítása. Mindezt persze igen szűk körben, leginkább csak személyesen elmondva.

* Megéltem egy másik fajta rendszerkritikát is, ezt inkább gyerekektől, vagis saját osztáytársaimtól, osztályközösségen, kortárscsoportokon belül. Nagyon-nagyon ritkán felnőttekről is talán.

Attól vitatkoztunk gyerekként, hogy mi ha mi lennénk az ország vezetői, milyen fajta ,,igazi kommunizmust'' építenénk. Szinte cersenyt vitatkoztunk erről rendszeresen. Kissé leginkább a nyugati értelemben szélsőbalosnak számító, vagy inkább utópikus elképzelések, amikről leginkább scifikben lehet olvasni, meg ilyen kora újkori meg felvilágosodás kori utópiákban, csak mi persze ilyen gyerek szinten űztük inkább.

Voltam 3 nyaraláson is az NDK-ban. A látottakkal kapcsolatban igen ambivalens emlékeim vannal Egyrészt tudtam persze a felnőttektől arról, hogy sok felnőtt szerint ez a rendszer valahogy meg fog bukni, vagy legalábbis elnyomó jellegű. Másrészt viszont ösztönösen is összehasonlítottam az NDK-rendszert a nyomor és a szegénység Nyugaton látott, vagy Magyaroszágon helyenként látott formáival. Tudom, hogy részben utopikusan álmodoztam is az NDK rendszerről:

- Hú, ezek még tisztább fajta kommunizmust építenek, mint mi, mi lenne, ha akárcsak véletlenül is, de valahogy rájönnének az ,,,igazi kommunizmus'' titkára, és meg lenne a kulcs egy tökéletes jövőbeli társadalom felépítéséhez!

Megpróbálom koronologikusan is elésorolni a gyerekkori hozzáállásom változásait annak dinamikájában:

- 1985-ben 12 éves gyerekként egészében véve még elvászthatatlan volt személyes egyéni vágyaimtól az, ahogy láttam a világot.

- 1987 körül már inkább polarizáltabban, ambivalensen álltam hozzá: egyszerre volt bennem egy lázadás szerű dolog is, meg ezzel ellentétesen egy utópia-szerű rajongás is.

- 1988-ban alapvetően örültem, és abban hittem, hogy most tényleg meg lesz oldva egy igazi kommunizmus felépítése.

- 1989-ben hatalmas csalódás volt, ahogy mutatták, hogy az első tömeges hajléktalanná vált embereket csak úgy szórják ki az utcára.

- 1990-ben végleg megundorodtam az új rendszertől, érzelmileg teljesen leváltam róla, sosem tanultam meg azonosulni vele. A mélyszegénység létét súlyos háborús válságként láttam, allambiztonségi és ideológiai szempontból képtelen voltam felfogni, és nem értettem, miért is nem számolják fel valamiféle régi NDK-s stílusban (tömeges házgyártás, lakáskiutalások, szövetkezetek, stb.)

Feloldást ma sem tudok mondani, alapvetően a mélyszegénység, hajéktalanság, gettőszegénység megjelenését végzetes hibának tartom ma is, ami mellesleg gazdaásglag is hiba volt, leginkább egyfajta ,,adósságot'' jelent, ami közvetve, nem anyagi formában, hanem a társadalom kettészakítása formájában tartja markában az országot. Ma sem fogom fel a világot gyökeresen másképp, mint ahogy gyerekként akkoriban és főleg az NDK-ban megszoktam: a társadalom nem más, mint egy gigantikus ,,csővezeték'', amiben adott mennységű folyafék kering. Ha valahol szegéység van, hát majd akkor azokat a dolgokat államilag megtermeltetjük, szétosztjuk, és akkor majd jó lesz. Szegényeket utcára nem dobunk, mert attól még a probléma nem tűnik el, legfeljebb szétszóródik az élet színterein. Mint egy gigantikus csővezeték: ha hiányzik adott mennyiségű víz, azt pótolni kell, mert a meglevő vízmennyiség ide-oda öntögetésével az meg nem oldódik. Régi NDK-s stílusú lakásépítések kellenének, a szegények között átadandó lakások, és egyszerű TSZ-szerű helyi falusi közösségek, amibe be tudnak kapaszkodni. Stb. Nagyon sokat ma sem tudok a társadalomról, de a legfőbb bajnak ilyenekt érzek, mint a lakhatási szegénység, gettók, családon belüli erőszak terjedése a legleszakadtabb gettókba szorult emberek közt. Ma sem tudok másképp, mint valamiféle kommunista utópiában gondolkodni, ezt szoktam meg és nekem ez a természetes.

2021. okt. 9. 23:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!