Leszoktad nézni azokat, akiknek nincs végzettségük?
"Leszoktad nézni azokat, akiknek nincs végzettségük?"
Nem, mert tobb fantaziam van annál mint, hogy arrol erdeklodjem hova jartal suliba. Kit erdekel ki mit vegzett, hol dolgozik es mennyit keres? En ilyeneket meg sem szoktam kerdezni.
Hogyan lehetnek egy 8 elemit végzett embernek diplomás barátai?
Mert a diplomas valami felsobbrendu faj? Nem ugyanugy ember?
Leszoktad nézni azokat, akiknek nincs végzettségük?
Oket nem, de a hozzad hasonlokat igen.
Két dolgot tisztázzunk:
Egyrészt, hogy a lány mellett is szóljak: az, hogy van valamilyen diplomád, egy jó érv lehet melletted, de nem garantál semmit. Magadnak csináltad, az egyetem adott egy lehetőséget neked arra, hogy nagyobb rálátást szerezz, te kitartó és ügyibügyi voltál, ezért meglett a diplomád. Az első meg a második is meg mit tudom én. Ez önmagában lófsz, legalábbis nálunk. Tény, egy diplomás nagyobb eséllyel rázza ki a kisujjából a szükséges feladatok megoldását SZABÁLYOSAN, mert beléverték a műszaki rajznál, hogy ha egy vonalat radírozol, tépheted össze és kezdheted előröl, ha okádék a szintaktika és nem optimális a program futása, az bukó, ha nem tudsz olvasni és szarul oldottad meg a feladatot, nem pontosan úgy, ahogy kérték, akkor is mehetsz a fszba. Ha nem normális forrásból dolgozol, csak szemetet gyártasz, nem tudományos munkát, ha nem tudsz keresni, jobb, ha kiiratkozol. Oké. De ez a legtöbb szakmában lóf...sz. Az alap, amit ugyan sok papír nélküli nem tud, mert azt sem tudja, hogy tudnia kellene, ugyanakkor ez nem elég ahhoz, hogy el tudd látni a munkaköri feladataidat. A diplomát magadnak csinálod. Nem jár érte automatikusan pozi és jobb fizu (utóbbi nem teljesen igaz, hiszen van az a bizonyos diplomás kvóta meg az előremenetelnél lehet fontos tényező, ami pénzbeli juttatásokat is von maga után). Szóval az, amikor diplomások rinyálnak, hogy miért nincs x százezres fizujuk meg miért nem találnak állást, pedig diplomások, az szánalmas és nevetséges.
A másik megjegyzésem az, hogy bizony sok esetben a diploma az új érettségi, nem azért, mert felemel a pórnépből, hanem minden idióta szar kap már érettségit és a valódi igényesség alapjait inkább a felsőoktatás fekteti le, nem a fostalicska közoktatás. Ez persze semmiképp sem cáfolja az első megállapításom, az, hogy összeseggelsz 200+ kreditet, nem fog jó szakemberré tenni, csak lehetőséget ad arra, hogy tudd, mitől lehetsz jó szakember és el tudd dönteni, miben akarsz az lenni.
Nekem is 3 diplomám van. Senki le sem szarja. Ha meg tudom oldani a feladatot, amit adnak, mehetek, ha nem, akkor kitörölhetem a valagam a diplomáimmal.
Magyarorszagon azt latom, hogy szinte mindenkinek van valami papirja, es muveletlen.
Angliaban az tunt fel, hogy sokan, akik 16 evesen fejeztek be az iskolat, kesobb apprentice-kent munkahelyen valodi gyakorlatot szereztek, aztan a ceg tovabbkepeztette oket, es sokra vittek, aki okosak es tehetsegesek. Semmifele protekciorol, se szerencserol van szo. A valodi keszseg szamit.
Hogy kit nezek le? Aki nem veszi eszre, mit nem tud, mihez nem ert, es tobbnek hiszi magat.
Ezért önmagában nem. Attól, hogy nincs végzettsége, autodidakta módon tanulhatott, és valami egyedit is alkothat. Én pl. rajzszakkörre jártam mindig, rengeteget tanultam, de sajnos szakmát nem adott. D:
Azonban egy kis reality check elfér itt:
- Nem baj, ha tanultabb vagy az átlagnál, és büszke vagy rá. Miért ne lehetnénk büszkék az eredményeinkre, főleg, ha meg is dolgoztunk érte?
- Tény, hogy sok tehetséges és kitartó ember papír nélkül is karriert csinál. Mindenkinek van ilyen ismerőse, de tudni kell, hogy ők kitartásban, ambíciózusságban nagyon erősek. A végzettség nélküli embere többsége(tehát nem mindenki) viszont lusta, és bekerül egy olyan minimálbéres munkakörbe, amit szívből utál.
Szóval nem mindegy, hogy azért nincs végzettsége valakinek, mert más tervei vannak, vagy azért, mert semmiféle terve nincs...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!