Te veled is az iskola utáltatta meg az irodalmat?
Gimiben irodalmon nem volt gond; tanár beszélt, mi jegyzeteltünk. Nem voltam tökéletes, de dogáknál kihoztam a maxit, tanultam. A tanár értékelte.
Egyetemen egy idegennyelvi szakra jelentkeztem (bölcsészet) és ott egy rahedli irodalmi tárgy volt. Az egyik irodalom tanár egy hülye 3,14csa volt.
Ha valamit másképp gondoltál egy műröl, elemzés közben és kifejtetted, bolondnak nézett. Mert csak az ő verziója volt a jó.
Azokat kedvelte, akik azt mondták, ami meg volt írva papíron.
Ha kérdeztél valamit vagy elmondtad, hogy nem igazán értesz egyet azzal, hogy ez a rész azt jelképezi; inkább amazt, mert... és a példa .. Akkor elképedve nézett, mondta, hogy "ooooookééé...." (mint amikor egy butaságra reagálsz) és ment tovább.
Aztán csodálkozott, miért nem akar senki se hozzászólni az óráihoz.
Egyszer egy konferenciára elmentem, ő azt mondta, az előadásom egy kaki (meghallgatta előtte) - mégis vastapsot kaptam és oda is jöttek sokan, hogy gratuláljanak...
A szakdogánál az oponensem volt és kettest adott. Előszeretettel adok kettest, bármast majdnem mindenkire, olyan munkára, amire más ötöst adott volna.
Nem utáltatta meg velem az irodalmat, mert a mai napig írok (mostanában egy regényt), olvasok, de az egyetemen egy kényszer volt nekem az egész, nem élvezet.
Az egyetemi tanárok tényleg külön állatfaj amúgy... én is nyelvszakon tanultam, mellette olyan minorom volt, ahol pár tárgyat magyar szakosok tartottak... íme a bestof:
- még elitistább hozzáállás a modern irodalomhoz (volt olyan tanár, aki bizonyos kortárs költőket borzalomnak hívott csak azért, mert közvetlenebb hangon szólnak a mai olvasókhoz)
- két tanártól kifejezetten órákig tartó ekézés azért, mert pár nem vallásos ember nem ismerte fel bizonyos művekben az összes bibliai utalást (és nem, nem olyan ismert történetekre gondolok, mint József és testvérei, hanem jóval kevésbé ismert szereplők és történetek)
- több irodalomóránk volt egy héten, és elvárták volna, hogy minden héten 3-4 300+ oldalas angol nyelvű regényt elolvassunk... mondjuk sztem itt az volt a gond, mint sok más suliban, hogy "az én tárgyam fontos, a többi le van sz..va"
- szépirodalmi óra, nem kötelező tankönyv, mégis olvasatni akartak velünk 1700-as években íródott külföldi memoráokat, tényirodalmi könyveket eredeti nyelven... én az egyikbe belekezdtem... nem érdekes, irodalmi értéke sem nagyon van...
- folyamatos ekézés mindenkitől azért, ha szórakoztató irodalmat is olvasol szabadidődben... volt egy olyan sztori, hogy szabadon felvehető órára vámpírirodalom volt a téma, szegény csaj bement, el merte mondani, hogy szereti a Twilightot, és kb. abban a félévben mindenki össze-vissza kiröhögte meg fikázta, a tanár is... ez azért elég durva
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!