Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Ezért tehetek feljelentést? 16/L

Ezért tehetek feljelentést? 16/L

Figyelt kérdés
Az a lényeg hogy gimi első napjától kezdve van egy lány akivel rivalizálunk.Ő kezd mindig piszkálódni én csak vissza szólok neki.Tegnap megtudta,hogy én a saját nememhez vonzódom és ma elmondta mindenkinek aztán amikor vissza hallottam oda mentem hozzá és pofon vágtam.Ő pedig megtépett és többször is ököllel arcon vágott.Elkezdett vérezni az orrom és amikor felmentem az iskola orvoshoz azt mondta el is tört és felhívták anyáékat akik bevittek a kórházba.A barátnői látták csak az esetet és nyilván tagadják így nem akarják nekem elhinni mi történt valójában.Ha feljelentést teszek kirúgják azt a lányt?

2015. jan. 23. 16:32
1 2 3 4 5
 41/46 anonim ***** válasza:
0%
Mért nem használtál valamit ? Egy fémrúddal odamész, osz cs.
2015. jan. 25. 21:16
 42/46 anonim ***** válasza:

1. Te kezdted a verekedést.

2. Viszont provokáltak.

3. Azzal, hogy nyilvánosságra hozták egy intim magántitkodat.

2 tény veled van, de az 1. a perdöntő.

Válasz: Nem

2015. jan. 27. 15:05
 43/46 anonim ***** válasza:
Na? Feljelentetted? Kirúgták a lányt?
2015. jan. 27. 15:11
 44/46 anonim ***** válasza:

Feljelentést nem tehetsz, magánindítvánnyal indíthatsz büntetó eljárást, amit a köznyelvben az emberek feljelentésként neveznek, de ez nem ugyanaz.

A sok választ nem olvastam, mert túl sok, így ha valaki leírta már akkor sorry. Kérlek ne személyes véleménynek vegyétek, mert ezek a szabályok vonatkoznak ide és nem azt tükrözi, hogy én mit gondolok, az esetről, hanem a büntető törvénykönyvet.

A kérdésben leírt eset tettleges becsületsértés. Ha van orvosi látlelet ami alátámasztja az orrtörést akkor feltételezem, hogy ez könnyű testi sértés vétsége.

Kirúghatják igen, főleg, hogy a tankötelezettség tudtommal ismét 16 év.

A tettleges becsületsértés bár megállja a helyét, de te is azt követted el, hogy pofon vágtad. Nem mellesleg, csak akkor lenne büntethető a becsületsértés miatt, ha az amit híresztelt, az nem lenne igaz. Szóval ha te a lányokat szereted, és ezt ő szóvá teszi, azzal megvalósítja a becsületsértést, de nem büntethető azért mert ez igaz. Ettól függetlenül nem helyes a viselkedése, a nemi megkülönböztetés és a kirekesztésről inkább a tanáraid lennének felelősek, persze akkor, ha te jelezted ezt a zaklatást és ők nem tettek ellene.

Az orrtörés miatt is jogi revansot kérhetsz, de gondold át, mert amit írok alább azok következhetnek és ez egyáltalán nem kedvező.

Ő azzal fog védekezni majd, hogy jogos védelemből ütött vissza. Azonban megítélésem szerint a leírtad alapján az ő válasza aránytalan válasz volt, és túlment a jogos védelmen.

Bár ennél is van kiskapú ami sajnos neki kedvez -mert te voltál az, aki a tettlegességet kezdte, így ő arra fog hivatkozni, hogy ijedtségében ütött vissza, te támadtál rá és azért tette, hogy elhárítsa a te támadásod.

Ezen bűncselekményeket (a könnyű testi sértés, a becsületsértés) nem feljelentéssel lehet indítani, hanem magánindítványra indul a büntetőeljárás. Nem kell szülő hozzájárulása sem, te is beadhatod vagy a szülő is beadhatja. Persze csak akkor adhatod be önállóan, ha csak korod miatt vagy korlátozottan cselekvőképes.

Fontos tudnivaló, hogy a magánindítvány nem visszavonható. A vádat neked (törvényes képviselőnek) kell képviselni.

Egy szó mint száz érdemes átgondolni a helyzetet, mert bár a gúnyolódás nem szép dolog, de az nem ad JOGI ALAPOT a tettleges válaszreakcióra.

Ha felpofozod, és ő visszaüt az neki elég komoly védekezési alap, és nem biztos, hogy te jössz ki nyertesként.

Az igazgatóval kéne beszélni, és büntető eljárás nélkül is kirúghatja. Neked az lenne a legjobb rendezési mód meglátásom szerint, ha a suliban rendeződne! Javaslom a szüleid a suliban tegyenek panaszt!

Érdemes tehát nagy levegőt venni legközelebb, és nem belemenni egy tetlegességig fajuló vitába, még ha ő provokálja akkor sem. Ad abszurd, ha van egy általad nem ismert betegsége és a pofon miatt elesik, beveri a fejét, meghal akkor is téged vonnak felelősségre.

Btk:

31. § (1) Az e törvényben meghatározott esetekben a bűncselekmény elkövetője csak magánindítványra büntethető. (2) A magánindítvány előterjesztésére a sértett jogosult. (3)A magánindítványt a korlátozottan cselekvőképes kiskorú sértett önállóan is előterjesztheti, és erre törvényes képviselője is jogosult.

Btk:

22. §

( 3) Nem büntethető, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl.

(4) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.

2015. jan. 27. 22:55
 45/46 anonim ***** válasza:
Utolsó egy tanár aki azt szerette volna elérni, hogy a kérdező ne tegyen feljelentést, hogy ez ne vessen rossz fényt az iskolára és a tanárokra. Gratulálok.
2016. aug. 12. 08:24
 46/46 anonim ***** válasza:
Utolsó: sajnos ez a magyar valóság, hol vannak a jogvédők... a gyermekjóléti, gyámhivatal.. akik! nem csak egyedi ügyeket vizsgálnak, hanem az intézményeket... simán lehet 10 évig hivatalban egy pedofil igazgató stb....no komment. Egy eltusolás is van ilyen komoly, mekkora törést okozhat egy kamaszban. Sajnos sem a pedagógusok alkalmasságát sem vizsgálják kellően, sem a szociális munkásokét. Megjegyzem nem csak az egyetemi, főiskolai felvételikor kellene(már ahol van) hanem folyamatosan. Nincs valódi jelzőrendszer, nincs anonim lehetőség jelenteni stb. Gratulálok a sok álcivilnek is, meg a az állami szférának, a politikának... és bocsi, de a szülőknek is. Ez egy általánosítás, és persze nem jelenti, hogy minden pedagogus szocmunkas, szulo rossz, de ha ők lennének többségben akkor máshogy alakulnának az ilyen helyzetek.
2017. márc. 31. 19:43
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!