Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Miért alakul ki sok szülőnél...

Miért alakul ki sok szülőnél az a felfogás, miszerint ha a gyerek rossz jegyet kap, az a tanár hibája?

Figyelt kérdés

Nem értem. Én tanár leszek, de ezt a mentalitást sosem értettem. Oké, hogy vannak olyan ROSSZ tanárok, akik pikkelnek egyes gyerekekre, de ez eléggé kisebbség.

Viszont nem egyszer hallottam olyat, hogy a gyerek nem tanult, zavarta az órát, a tanár a gyerek "semmilyen" dolgozatára 1-est adott, és a szülők bementek panaszkodni, hogy mi az az egyes a gyerek ellenőrzőjében.

Most ha egy gyerek nem tanul, vagy nem tanul eleget, esetleg nem érdekli az egész, akkor mégis milyen jegyet kéne kapnia az ilyen szülők szerint?

Ha valaki 2-est kap, mert hanyag, és nem tanult, akkor miért a szülőnek áll feljebb, és a tanárt hibáztatja?

A legfőbb érv az ilyenektől, hogy "a tanár pikkel a gyerekemre", holott szerintem 200-ból HA 1 ilyen eset van.

Miért van ez? Mit gondolnak az ilyen szülők? Vagy miért nem látják át a problémát, hogy itt nem a tanár a felelős és a rossz?

2014. dec. 6. 15:41
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Sajna olyan országban élünk, ahol mindig mindenki hibás, de "én" sosem. Mindig bűnbakot kell keresni/találni, de a felelősséget még véletlen sem vállalni. Ezek a szülők így ugyanerre tanítják - ha egyáltalán tanítják - a gyerekeiket.

Meg hát ugye könnyebb egy gyereket megszülni - mert hát a társadalmi elvárást követni kell -, minthogy előtte elgondolkodni azon, hogy a szülés utána fogok-e azzal a gyerekkel foglalkozni.

2014. dec. 7. 20:37
 12/14 anonim válasza:
Gyakorlatilag mindent leírtak, amit én is gondolok. Az én elvem, hogy " a tanárnak mindig igaza van".Az én lányom így nőtt fel és az unokáim is. Sose bántam meg, hogy így tettem, de persze többször beszéltem az illető tanárral, és én felnőtt fejjel meg tudtam itélni, hogy mi a helyzet.De a tanár tekintélyét nem szabad lerombolni!
2014. dec. 8. 17:33
 13/14 anonim ***** válasza:
92%

Tény, hogy vannak rossz és szívatós tanárok, de még több elfogult betokosodott szülő van.

Anyum tanárnő, szóval tudom miről beszélek. Volt olyan is, hogy egyszerre 4-5 tanár panaszkodott a gyerekre, ugyanazokkal a gondokkal (fegyelmezetlen, nem tanul, üti-veri az osztálytársait, pofázik órán), a szülők mégis a tanárokat hibáztatták, mert az ő gyerekük tökéletes. Oké, hogy egy darabig mindenki elfogult a gyerekével szemben, de azért van egy határ. Ha 5 tanár egybehangzó véleményének nem hisznek, meg biztos "szívatják szegény gyereket a gonosz tanárok", akkor vegyék ki az iskolából (mindenki jól járna vele), aztán taníttassák magánsuliban.

Vannak olyan buta, hülye gyerekek, akiknél a tanár fejre is állhat, akkor sem fog jól viselkedni, vagy tanulni, és a tanár csak akkor tud ilyen helyzetben tenni valamit, ha ebben a szülő is partner. Ha nem partner, hanem még a szülőnek áll feljebb az 1-es, akkor egyszerűen képtelenség valamit csinálni.

Sajnos rengeteg manapság az olyan gyerek, aki buta mint a fene, de 2-essel átrugdossák, mert nem akarnak vele már tovább szenvedni, mert nincs értelme. Volt ilyen osztálytársam gimnáziumban.

Az egyik hozzászólásra:

Igaz, hogy a tanárnak meg kell tanítani az anyagot, de képtelenség azt úgy elmagyarázni akár 2-3szor is, hogy mind a 30 gyerek megértse. Egyetemen is mondta az egyik tanár, hogy mindig lesznek olyanok tantárgytól függetlenül, aki a 10. féle magyarázásnál hall először arról a dologról, pedig előtte benn ült órán rendszeresen.

Ha a tanárnál sehogy sem érti, járjon mellette magánórákra. (én is jártam) Nem a legolcsóbb módszer, de hatásos.

2014. dec. 12. 16:07
 14/14 Babuci222 válasza:
Sajnos ez olyan komplex dolog, amit nehéz megmagyarázni.Durván szólva egy közmondással felelnék: Az emberek olyanok, hogy mindig másra kenik a szart.A szülők saját vagy gyermekeik hibáit takargatják, amikor a tanárt hibáztatják a gyerekeik eredménytelenségeiért. A tanár is ember és néha felhasználja katedrát, hogy elégtételt vegyen a tanuló szemtelenségéért, rossz magaviseletéért, a tanulással szemben tanúsított hanyag, lusta, magatartásért. De szerintem sem ez a jellemző, a legtöbb tanár örül, ha felkészült tanulót feleltethet, ha szorgalmas, tisztelettudó diákokkal van dolga. Manapság minden fegyelmező eszköz ki van véve a tanár kezéből, ezért néha a törvényes számonkérés ruhájába bújtatja a megtorlást. Ez nem azt jelenti, hogy a tanárok 99% direkt szórakozásból keresi a kákán a bogot, vagy valami aljas szórakozásból osztogat rossz jegyeket. A tanulóknak és a szülőknek is megvan a maguk része abban , hogy "mindig a tanár a hibás"! Én sajnos gyakorlatból ismerem ezt a helyzetet: egy 25 létszámú osztályból, ha szó szerint vennénk a dolgokat 15 tanulót meglehetne buktatni ha nem létezne statisztika, szénalom, a maradék 4-5 nagyon jó, a többi 4-5 halad, mert a kritikus helyzetekben kapnak tanári segítséget, ami átsegíti a holtponton. A viselkedés, a magaviselet és a gyenge tanulmányi előmenetel testvérek, a fegyelmezetlen diáktól ne várj nagy, tudományos eredményeket. Sok esetben a tanuló gyenge minősége a szülők tükörképe, és persze könnyebb a tanárt vádolni, hibáztatni, mint saját hibáinkat megtenni a rossz jegyek okául.Ez a felfogás sajnos örökletes dolog, a gyermek a szülőtől tanulja meg, hogy majd mint szülő ő is a tanárt hibáztassa gyermeke gyenge iskolai eredményeiért. Ez a jelenség már régen született,de sajnos az utóbbi években mind jobban rontja a tanár,a tanuló és a szülök harmonikus kapcsolatát. Végül is bármelyik tanulót lelehet pontozni igazságtalanul, de egy felkészült diákot sorozatosan nem lehet rossz jeggyel "pikkelni" ha a tanár az ördög cimborája is. Minden szülő mielőtt a tanárokat hibáztatná jobb lenne ha a tükör elé állni és tárgyilagosan megnézni, milyen szülő vagyok én, hol hibáztam, mint szülő és a ficsurom vagy a kisleányom éppen olyan ártatlan-e, mint amilyennek mondja magát, vagy amilyennek tűnik.
2014. dec. 12. 22:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!