Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Mire való a magatartás és a...

Mire való a magatartás és a szorgalom jegy?

Figyelt kérdés

Az iskolás éveim alatt nagy jelentősége volt, de nem értettem miért.

Sehol sem nézték, otthon a legtöbb szülő át is ugrotta ezt a részt amikor a bizonyítványt nézte és olyanról sem hallottam, hogy valakit azért nem vettek fel az egyetemre, mert csak hármas vagy négyes volt a magatartása és szorgalma.

nov. 24. 01:38
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
0%
A mostani magatartás jegyek meg főleg számítanak a mai tanárverő, tanárfenyítő cigánygyerekek esetében. :)
nov. 24. 16:04
 12/20 anonim ***** válasza:

Valamiféle visszacsatolást ad azokról a tulajdonságokról, amiket nem a tananyaggal mérnek, inkább a gyerek egyéb készségeit, képességeit stb.

Elég szomorú, ha a szülő még rá se néz erre sem.

nov. 24. 19:07
 13/20 anonim ***** válasza:

"úgy lett kiszámítva, hogy milyen jók voltak a jegyeid, nem hogy milyen szorgalmas voltál igazából"

Nem egészen: a jegyek is beleszámítanak, és a mulasztások is. Rossz jegyekkel valóban nem lehet jó szorgalmad, de akár kitűnő bizonyítvánnyal is lehet gyengébb, ha gyakran hagyod otthon a felszerelésedet, nem csinálod meg az otthoni feladatod, stb.

Mindenesetre egyetértek, hogy ha a jegyek nyomják a legnagyobb súlyt, akkor kb értelmét veszítette az egész. Okosabb lenne a tendenciákra reflektálni, pl hogy az előző méréshez képest rontott, vagy javított, esetleg ingadozó teljesítményt mutat-e. Akkor lehetne egy figyelmeztető marker szerepe, így meg kb semmi.

"Szerintem a magatartás jegy felesleges; sokkal jobb lenne egy szöveges értékelés egy-egy tanulóról"

Értem, hogy mire gondolsz, de két szempontból is vitatkoznék picit. Egyrészt időszakosan van szöveges értékelés is. Másrészt vab értelme a számszerű értéknek is, mert így lehet tendenciákat vizsgálni.

"Magatartás meg teljesen felesleges, mert az osztályfőnökön múlik milyen jegyet ad. "

Ettől még nem felesleges. Az "én időmben" alsóban volt egy magatartástábla a falon, ahol ha valami rosszat csináltál, akkor a rád vonatkozó gombostűt arréb tették egy rubrikával, és három rubrikánként rontottál egy jegyet. Ez elég korrekt kis rendszer volt, mert amikor jött a szülő, mindig rá tudott nézni, hogy mi az ábra. Oké, szubjektív, meg mittudomén de elég fasza kis transzparencianövelő volt.

Margóra mellékesen: a mai napig emlékszem az osztálytársam anyjának a fejére, amikor meglátta, hogy a fia gombostűje az ajtófélfába van szúrva, mert olyan pusztulatos hete volt a kölöknek, hogy kimaxolta a táblát :).

nov. 24. 20:50
 14/20 anonim ***** válasza:
Attól, hogy a szülő átugrotta, még fontos visszajelzés a gyerekről. Az más kérdés, hogy akkor halottnak a csók, ha nincs mellé írásos komment. Mert az egy dolog, hogy végül ki milyen jegyet ér el egy bizonyos tantárgyban, de jó mankó lehet a szülőnek, ha látja, hogy oké, de a gyerek magatartása ilyen meg ilyen, ami arra utal, hogy mennyire hajlandó követni a szabályokat, tisztelni a tanárokat és a társait - ez azért nagy eséllyel befolyásolja majd a későbbiekben a beilleszkedést más helyekre vagy a munkában való helytállást. A szorgalom meg arra utal, hogy mennyire hajt, mennyire akar tanulni. Az pl. akkor kifejezetten hasznos adat, ha nem jók a jegyei, de szorgalmas, mert akkor mondjuk a tanulási módszereken kellene fejleszteni vagy esetleg megvizsgáltatni, hogy van-e vmi tanulási nehézsége.
nov. 25. 16:42
 15/20 anonim ***** válasza:

Szerintem felesleges a magatartás szorgalom jegy a jelenlegi formájában.

Nálunk általánosban ez egy pofára adott valami volt, mert nem volt objektív szempont, hogy mi alapján kell értékelni, így kb az ofőn múlott.. Pl fiúk automatikusan nem kaphattak négyesnél jobbat egyikből sem, csak az egyetlen kitűnő tanuló. Vagy nekem lehúzták egyszer a magatartásjegyem, mert amikor mentem az ellenőrzőért, akkor a lelógó lámpadísz alatt mentem el(amit amúgy én készítettem otthon és hoztam be egy technika ötösért...:D)

Gimiben meg a magatartást azalapján határozták meg, hogy van-e figyelmeztetőd, ha igen, akkor milyen, mennyi, igazolatlanok száma. Szorgalom meg a többi jegy alapján, meg az enaplóba beírt felszerelés és házifeladat hiány alapján (bár ezt a kettőt kb egy tanár se vezette)

És akkor kialakult az a furcsa mutációja a szorgalomjegyeknek, hogy én megírtam a házikat, amiket tudtam, hogy ellenőrzünk és kb ennyi, négyes voltam kb mindenből, így a szorgalomjegyem négyes, szobatársaim(akik osztálytársak voltak) közül az egyik kb vért izzad a tanult, járt korrepetálásra, minden feladatot megcsinált, mindig minden órára készült, de hármasai voltak, így a szorgalomjegye is hármas volt kb mindig, a másik szobatársam meg a hosszabb beadandókat megírta, óra előtti szünetben lemásolta a házit valakiről, amúgy délután anime nézésen kívül szrt se csinált, de mivel ötös tanuló volt, ezért szorgalom ötös. Tehát a szorgalomjegy nem is tükrözi a szorgalmát a diáknak.

Szóval, ha szülő lennék, ennek fényében én szrnék ezekre a fszságokra. A magatartás-szorgalom jegyre, ha nincs objektív szempontsor, akkor pofára megy, ha meg van, akkor még csak a többi enaplóba rögzített dolognak az egy számba foglalása. Teljesen felesleges.

nov. 25. 17:02
 16/20 anonim ***** válasza:
49%
Mi már akkor is el voltunk romolva. Kenyérgalacsinnal dobáltuk a busz ablakát, meg az Ofotértbe jártunk cukrot lopni! :)
nov. 25. 20:08
 17/20 anonim ***** válasza:
Miért lettem lepontozva???
nov. 25. 20:14
 18/20 anonim ***** válasza:

"Miért lettem lepontozva???"

Melyiket írtad te? A #9-#10-est? Ha igen, akkor egy ember fel-, egy meg lepontozott.

nov. 25. 20:20
 19/20 anonim ***** válasza:
18-as.Igen,én voltam a kilences. 🙃Nem sűrűn válaszolgatok itt, nem tudtam, hogy ez így működik. Köszönöm szépen a válaszod.
nov. 26. 04:35
 20/20 anonim ***** válasza:
#19, szívesen. Ha rákattintasz a pontszámodra, megmutatja, hányan értékeltek és hogyan.
nov. 26. 06:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!