Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Középsulis koliban mennyire...

Középsulis koliban mennyire gyakori, hogy este bömböltetik a zenét vagy bármilyen formában nem hagynak aludni?

Figyelt kérdés

Vasárnap költözök be koliba életemben először és félek tőle, hogy nem fogom tudni magam kipihenni. Azért nagy félelmem ez, mert nekem nagyon fontos a minőségi pihenés, különben nagyon ki tudok borulni ha nem alszom eleget.

Legalább 7 órát aludnom kell. Ez ugye biztosított egy koliba? Ráadásul én olyan vagyok, hogy teljes sötétség és csend is kell a minőségi alváshoz és ha valaki zenét nyomat vagy beszélget, valamint ég a villany akkor képtelen vagyok aludni.

Akinek van tapasztalata attól érdekel leginkább válasz, a házirendet nyilván már én is olvastam. A mennyire tartják be dologgal viszont még nem vagyok tisztában.

aug. 27. 00:13
 1/8 anonim ***** válasza:
46%

Fuh hát el foglak keseríteni, de egy kollégiumban még a zene lesz a legkevesebb amit al kel viselned.

Folyamatos bulizás, ivászat, adott esetben drogozás, mellé óbégatás, hányás, ezek teljesen mindennaposak bármely random kollégiumban, tudom mert több haverom is volt kolis anno gimiben. Nagyon meredek dolgokat meséltek heti szinten. 7 órát nyugodt körülmények közt biztosan nem fogsz aludni, sajnos.

aug. 27. 00:18
 2/8 A kérdező kommentje:
#1 középsulis koliban ilyenek vannak?😳😳
aug. 27. 00:20
 3/8 anonim ***** válasza:
74%

Jesszus!

Ezt egy egyetemi koliról el tudom képzelni, de egy középiskolai koliról nagyon nehezen. Nemrég fejeztem be én is a középsulit, igaz nálunk egyházi volt a koli is és a suli is, de én nem hallottam olyanról, hogy ennyire durva lenne a helyzet a középsulis kolikban.

De ettől függetlenül sajnos a 7 órás nyugodt alvás úgy, hogy nincs sem beszélgetés, sem pedig zene, szerintem sem fog menni.

aug. 27. 00:38
 4/8 A kérdező kommentje:

#3 Szóval akkor sajnos megvan az az osztálykirándulás feeling.

Mert ott szokott olyan lenni, hogy még ilyenkor is éber mindenki és megy a zene meg a hangos beszélgetés.

Ami amúgy ott olyankor nem is zavaró, de más mikor másnap koncentrálni kellene egész nap.

aug. 27. 01:45
 5/8 anonim ***** válasza:
40%
Szerintem inkabb ne menj koliba
aug. 27. 08:12
 6/8 anonim ***** válasza:
87%
Középsulis kollégiumban este 9-kor van a takarodó, és a nevelők szigorúan veszik. Max a szobatársaid halk beszélgetéssel tudnak zavarni, de se lámpafény zene meg főleg nem zavarhat. Különben jöhet a vacsora utáni szilencium.
aug. 27. 09:09
 7/8 anonim ***** válasza:
86%

Nem "biztosított" 7 órányi alvás a koliban sajnos.

Egy középiskolaiban nagyon nem mindennapi dolog a piálás, bulizás, de olyan többször meg tud esni, hogy az egyik szobában hangosabban beszélgetnek, nevetgélnek és/vagy úgy hallgatnak zenét, hogy az áthallatszik még éjjel is. Nálunk, gimi alatt, volt olyan lánycsapat, akikre rendszeresen szólnia kellett az éjjeli nevelőnek, mert éjszakába nyúlóan röhögcséltek, hangosan beszélgettek. Tőlük eltekintve másoknál nem volt ilyen gond.

aug. 27. 09:24
 8/8 anonim ***** válasza:
86%

Attól függ, hogy mennyire alarják/tudják betartatni a nevelők a szabályokat. Na meg a szobatársaktól.

Elvileg 9-10 körül takarodó van legkésőbb. Gyakorlatilag ez egy közepes kollégiumban betartathatatlan. Nálunk két emeleten, négy folyosón laktak diákok. Az emelet közösségi terme/tanuló szoba egyik oldalán fiúk, a másikon lányok. A fiú folyosók rövidebbek voltak, ott a két folyosóra volt egy nevelő, a lányos folyosón pedig 1-1. Namármost,ha valaki visít és zeng tőle az épület, azt hallja a tanár. Ha csak hangos, akkor hallja, ha épp a tanárral szomszédos szoba az, vagy ha épp a folyosón az adott szoba előtt sétál el. Egyébként a tanár akkor tudja, hogy mi van a szobában, ha esti ellenőrzéskor benyit, megnéz titeket, lecsukatja a villanyt. Ha nincs szobán kívülről érzékelhető rendbontás, akkor ébresztőig nem megy be.

Tehát ha valaki az íróasztali olvasólámpa mellett halk kuncogások és pofázások közepette ébren akar maradni egész este, akkor meg tudja tenni, függetlenül attól, hogy a szoba másik két lakóját ez kvára zavarja. Ugyanez, ha Miss Picsa este tizenegy és hajnali kettő közötti idősávban akarja lebonyolítani a kanjával történő rikoltozós veszekedést a nagy büdös semmiről, vagy a hasonló hangerejű nyáladzást és gügyögést, miközben rajta kívül három másik ember van a szobába. Csak az egyik szobatárs túl empatikus, hogy közbe szóljon, hogy kuss má' bmeg, a másikat nem zavarja, tud zajban aludni, a negyedik meg te vagy, akit ez marhára zavar, de túl csendes. És a kislámpánál való tanulás se tiltott este.

A legutolsó dolog, amit javaslok, hogy a tanárnak szólj, ha valaki az életmódjával zavar. Tapasztalatból mondom, nem használ, mert nincs ott a tanár folyton. Annyi történik, hogy pl bekussol a kanjával visító delikvens, amíg a tanár bent van, amúgy meg megharagszik rád, pofákat vág ha ránéz, meg sértettségből elkezdi a szekrényajtaját is csapkodni mellé.

Igazából én középiskola alatt tanultam meg szemtakaróval és füldugóval aludni. Ha teljes csendet meg sötétet akarsz, erre ez a legjobb módszer, mert az alapvetően csendes szobatársaknál is előfordul, hogy a szomszéd hangos, vagy épp a szobatársad még tanulni akar takarodó után, kislámpánál. Nálunk meg speciel takarodó után nem engedtek ki a tanuló szobába, a tanulással el kellett volna készülni tanszoba időben, csak épp azt tojták le, hogy nekünk az aznapi tanszoba teljes idejére kötelező és kihagyhatatlan foglalkozásnak be volt írva egy tanulásmódszertan (amin soha nem az iskolai anyag volt a téma), kimenő idő felére kötelező csopfog(olyan, mint az osztályfőnöki), a rugalmatlan csoportvezetővel, és akkor takarodóig maradt két órád arra, hogy lefürödj, a másnapi hét órára készülj el, miközben lesz egy felelésed, két témazáród, meg amúgy még egy adag írásbeli házi is lenne.

Egyszerűen nem hákliskodhatsz minden zajra, mert sok konfliktust fog okozni, de cserébe amúgy csend se lesz végsősoron. Szemtakaróv, füldugó, és ha azon keresztül is hallod, akkor szólj. Úgy is megsértődnek, de sokkal könnyebben vesz figyelembe egy aránylag normális szobatárs, ha nem azt látja, hogy mindenen nyafogsz, neked semmi se jó.

aug. 27. 11:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!