Mit szóltok ahhoz, hogy a diákok nehéznek találták a magyar érettségit és aggódnak?
Kevés volt a lexikális tudnivaló, a szövegértésen volt a hangsúly.
Legalábbis nálunk.
Kemény 1 válaszoló hozta szóba, hogy a magyar változott a legjobban. Érvelés helyett irodalmi feladatlap. Ha nem tudod hogy Adynak az ars poeticája az a Góg és Magóg fia vagyok én, akkor marad a tipmix. Emellett nagyon igazságtalan némelyik része. Táblázatban hiába nevezed meg jól az írót, meg a mű címét ha nem helyes a műfaj akkor 0 pont. De, igaz, voltak könnyűek is, pl: nevezz meg 2 görög istent a szövegből és azok szerepkörét. Ott volt Zeusz is benne. Na meg, 6 kötelező költő helyett mostmár 10 van. A szövegértésben már nyelvtani kérdések is vannak. Emellé én megtanultam 80 költő és író arcképét, miután a próba érettségiben ott volt Goethe képe, akit fel kellett volna ismerni. Na meg, a tanár is hangsúlyozta.
A magyar első része nem volt nagyon nehéz, de könnyű sem. Azt figyeltem meg hogy az irodalmi feladatlap (a próbámhoz képes) volt a legkönnyebb, valószínűleg mert ez volt az első élesben. A többi pedig mivel nagyrészt megmaradt a réginek, nehezebb volt.
Amiket itt olvastam, arról eszembe jutott hogy rokonom mondta,hogy neki 3-as lett a matek érettségije..anno mikor 5 feladat volt. Na már most 5 és 17 feladat között van különbség. Így aki nem az elmúlt mondjuk 4-5 évben érettségizett, na az olyan mint a rokonom.
Aki tényleg kíváncsi rá, az megoldja az első részt legalább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!