A tanárok miért nem magázzák a diákokat?
Egyébként a tegezés/magázás eredetileg nem kor, hanem társadalmi státusz kérdése volt.
A közrendűek tegezték egymást, a nemesek magázták. Még a házastársak is.
Nemesek között a letegezés pusztító becsületsértés volt (ezzel azt fejezted ki, hogy a másikat aljanépnek tartod, méltatlannak a rangjához), általában visszategezés, egymás felpofozása, másnap hajnalban párbaj követte :)
De amúgy így működött, így forsukt elő, hogy a grófék ötvenes lovász Józsija magázta a hatéves úrfit, cserébe az tegezte Józsit, és ez így volt rendben.
Ha bemész a boltba: Mit szeretnél?
Rádióban: Ha balesetet látsz, küldj SMS-t! Hallgasd a legújabb slágereket!
Reklámban: Szívbeteg vagy? Szedj ...-t! Járókeretre van szükséged? Gyere hozzánk!
Iskolában a tanár a tízéves gyereknek: Legyen szíves, mondja meg, mennyi hat a négyzeten! :)
Azt szerettem volna megtudni, hogy a magázódás hogyan, mikor, miért kopott ki és mi az oka annak, hogy csak egyoldalú a tegeződés, miért csak részlegesen kopott ki a magázódás.
Nem tudom a kérdésembem melyik mondat jelentette azt, hogy "régen jobb volt és bár minden olyan lenne, mint régen", de a lényeg, hogy nem azt szerettem volna megtudni, hogy miért jobb most vagy miért rosszabb most a fiatalság. :) Csak efy folyamatról érdeklődöm, hogy az hogyan történt.
Nagyjából hányas években kezdődött például?
Én a személyes tapasztalataimat tudom elmondani. 55 éves vagyok. Engem a tanárok gyerekkoromban tegeztek, középiskolában egy-két idősebb magázódott a többiek tegeztek minket. Ez a nyolcvanas évek. Szüleim még magázódtak, a saját szüleikkel is.
Nekem pl fura volt, hogy én gyerekként a nagyimat tegeztem, anyu meg a saját lánya magázta.
Szerintem a magázódás a 60-as évektől kezdve fokozatosan kezdett kimenni a divatból és egyre szűkebb területeken alkalmazták.
Minket a tanárok az egyetemen magáztak, ez úgy jött le, hogy azért magáznak mert màr felnőttek vagyunk, nem gyerekszámba vesznek, hanem felnőttként kezelnek. Nagyjából ez most is így van.
Az érem másik oldala, amikor szülőként nem tudod, hogy az adott tanárt magázzad vagy tegezzed, mert van aki letegez, van aki magáz, és van aki felajánlja, hogy tegeződjünk.
Nekem középiskolában volt egy tanárom aki mindig magazott minket.akkor vicces volt
A többi tegezett..
Egyébként szerintem az a bunkóság amikor te lemagazol valakit felnőtt létedre az a valaki meg visszategez.
Pl a férjem főnöke.
50 éves,én 32.
Amikor találkozunk megadom neki a tiszteletet,köszönök,hogy jó napot.ő meg simán hogy hello,szia,szervusz....
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!