Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Rossz ötlet lenne otthagyni...

Rossz ötlet lenne otthagyni az egyetemet, ha olyan szakon vagyok, amit mindigis szerettem volna?

Figyelt kérdés
Tanárin vagyok, ami azért elég egyértelműen azt jelenti, hogy nagyon esélyes, hogy nem lesznek túl jó lehetőségeim anyagilag, ha végzek. Viszont amióta van tervem, hogy mit akarok kezdeni az életemmel, ez volt a terv. Az időbeosztásom miatt most az első félévben sikeresen megszívattam magamat, három-négy tárgyam fixen bukó. Bár már azt is megkérdőjelezték, hogy az időbeosztásom volt a baj, nem a képességeim. A szüleimmel való kapcsolat nem túl fényes(nem mennék bele jobban), jó lenne minél előbb függetlenedni, de amilyen órarendem volt, meg amilyeneket láttam más felsőbbévesektől, szinte lehetetlennek tűnik összehozni, hogy annyit dolgozzák egyetem mellett, hogy ne szoruljak anyagi támogatásra. Pláne, ha a rossz átlagom miatt be se kerülök a későbbiekben koliba. Bár már mindegy, mert a szüleim kijelentették, hogy ha nem leszek kolis/bukok bármiből is, akkor nem támogatnak tovább, tehát ezt is csak hazugsággal, bukás elhallgatással lehet talán megoldani, ha esetleg mégis összejönne a koliba következő tanévre. Helyzetet velük megbeszélni alapból lehetetlen, ahogy ismerem őket, és most, hogy a családon belüli feszültség nagyobb a nagymamám szellemi és fizikai leépülése miatt, nos, így még rosszabb a helyzet. A mentális egészségem rottyon, évek óta hallgatom a külső segítség kérését, és ez egyre rosszabb..
2023. jan. 2. 11:20
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Lehet, hogy ebben a helyzetben tényleg érdemesebb levelezőn tanulni egy fél év kihagyás után. Viszont arra figyelj, hogy legyen munkád és lehetőség szerint elég megtakarításod is a következő félévre.
2023. jan. 2. 11:27
 2/5 A kérdező kommentje:

Viszont intézményen belül nem igazán indult a szak levelezőn az elmúlt években. Ha meg átmegyek máshová, akkor kérdéses, hogy melyik tárgyaimat tudom elfogadtatni. Plusz, ha most ott hagyom a vizsgaidőszak után (hogy azért legyen értelme, hogy bejártam), nekem nincs annyi megtakarításom, hogy szobát béreljek, és akkor kaució, meg kicsi tartalék legyen. Mert ha most félév után hagyom ott, akkor nyilván ki kell költözni a koliból, egyenesen haza, ami elég gyorsan szét fogja verni a mentális egészségem az otthoni légkört ismerve, meg még hozzáadva a kudarcélményt. És akkor arra leszek figyelmes, hogy dolgozom, önbizalmam a béka sgge alatt, egy semmit erő szerencsétlennek érzem magam az otthoni nyomás miatt, és végül akkor se költözöm el, ha már tudok, mert nem fogom magam eléggé életképesnek érezni magam. Kb mindig ez az érzés jön elő, ha huzamosabb ideig vagyok otthon.

Amikor éppen nem a teljes letargia van rajtam, és nem arra gondolok, hogy a célok feladása az egyetlen lehetőségem, akkor amúgy van egy esetleges koncepcióm, csak nem tudom van-e ennél jobb lehetőségem. Éppen jelentkezni készülök egy olyan nyári melóra, ami azzal jár, hogy kb otthon se leszek, addig se tetőzzük a mentális állapotom az otthoni légkörrel. Aztán ha bekerülök koliba, akkor folytatom nappalin, csak értelmesebb időbeosztással, meg remélhetőleg jobb átlaggal. Ha meg nem akkor egy, talán kettő passzív félév, lesz megtakarításom, hogy egy nyomorult kauciót ki tudjak fizetni, tehát költözés, meló, és újratervezés addig is. :D Csak mondom, nem tudom van-e jobb lehetőségem, tudom-e egy teljes féléven át titkolni otthon minimum azokat a bukásokat, amik miatt pár tárgyam csúszhat.

2023. jan. 2. 11:44
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Én őszintén nem küzdenék a tanárival most. Ezek szerint évekig titkolni fogod a szüleid elől, hogy mi a helyzet, évekig küzdesz egy diplomáért, fogynak a fizetős féléveid és ha elvégzed, mivel akkor sem fogsz tudni még egy 10 évig kifizetni a fizudból egy albérletet, élhetsz otthon még egy 13 évet, mentálisan romboló közegben.

Ezek nem végleges dolgok. Most csinálsz valamit, ami tetszik, amiből megélsz. Aztán spórolsz valamennyit és munka mellett megcsinálsz valami egyetemi képzést.

Lehet, hogy nem tanító néni leszel, hanem angoltanár vagy magyartanár, de már elindult az egy éves tanárátképző bizonyos msc-k után, szóval mérnöki végzettséggel is lehetsz tanár egy év alatt. Mivel pedig másoddiplomaként működik, szinte tuti, hogy megoldják, hogy munka mellett is lehessen csinálni.

Első félév után még ki tudsz lépni az egyetemről. Gyűjts össze 250 ezer forintot, talán túlórával még a meki is fizet ennyit egy hónapban és bérelj egy szobát, keress valami normális állást, gondolom egy nyelvet biztos tudsz, szóval esetleg valami irodai munkát, és válj le a szüleidről.

2023. jan. 2. 11:59
 4/5 A kérdező kommentje:

Alapból nem tanító néni szeretnék lenni. Eddig is az volt az elképzelés, hogy középiskolában szeretnék tanítani. Az egyik szakom nekem elég szenvedős(azon is gondolkodom, hogy azt cserélem másikra), a másik meg matek, szóval éppen megoldható, hogy nem lenne teljesen kuka a félévem, ha matek bsc-re megyek át.

De nem hinném, hogy a jelenlegi felállás mellett is 10+ év lenne önállósodni. Mármint bérelhetek csak szobát, és lakhatok random lakótársakkal. Meg simán lehet, hogy menet közben lesz párom, és összeköltözünk.

Meg amúgy szép és jó, hogy gyűjtsek úgy, hogy már első félév után lépjek. Csak mikor? Vizsgáim össze-vissza, készülni is kellene, ha már nem akarom teljesen kivágni a kukába ezt a félévet. Ha meg a vizsgáim után teszem, és nem akarom a támogatott féléveimet pazarolni, tehát kiiratkozom/passziválok, akkor egyetlen lakhatási opcióm otthon van. Az meg tudom, hogy túl sok idő lenne nekem egy hónapig.

2023. jan. 2. 12:53
 5/5 anonim ***** válasza:
44%
Jaj, ne...
2023. jan. 2. 16:41

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!