Miért mondják egyes pedagógusok hogy a nevelés a szülő dolga mikor a pedagógia része a nevelés is?
#25: Ezek szerint voltál már kitiltva... Szóval visszatértél, másik nickkel
Igen, 2 agysejtem szabad volt eddig, mert erre az infóra várt. Én eddig nem voltam kitiltva egy felhasználóval sem
Igen, a pedagógus dolga a nevelés is, sőt, manapság a nevelés-oktatás skálán inkább a nevelés irányába tolódik el a dolga a pedagógiaelméletben (legalábbis az egyetemen így tanítják). Persze a gyakorlat más.
De ez nem azt jelenti, ahogy a laikusok gondolják, hogy innentől kezdve a szülő beadja a gyereket az iskolába, és majd ott mindent megtanítanak neki a tanárok a szülő helyett, ez nagy félreértés. Igenis a szülő neveli alapvetően a gyereket, a tanár nevelése nem azt jelenti, hogy megtanítja a gyereket cipőt kötni vagy rendesen köszönni, vagy azt, hogy a szemetet a kukába kell dobni. Inkább úgy kell ezt elképzelni, hogy pl. a történelemtanár az öntudatos állampolgárságra nevel, a testnevelés órán nevelni kell a gyereket arra, hogy helyesen táplálkozzon, tartsa fontosnak a mozgást. Az osztályfőnök nevel arra, hogyan kell közösségben viselkedni a többiekkel stb. Minden tantárgyhoz lehet sorolni ilyeneket, a NAT-ban benne van, hogy milyen nevelési feladatai vannak a tanároknak.
De mindettől függetlenül, ha a szülő nem fekteti le az alapokat, akkor a tanárt nem kell hibáztatni, ha a gyerekkel semmit nem lehet kezdeni. Igenis, ez a szülő felelőssége és nem a tanáré!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!