Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Melyek a tanári pálya legnagyo...

Melyek a tanári pálya legnagyobb hátrányai?

Figyelt kérdés

2022. márc. 30. 06:15
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
100%

#18-19 teljesen egyetértek veled, én is dolgoztam tanárként és jelenleg egy cégnél dolgozok.

A tanároknál az van, hogy az idősebbek okosabbnak, bölcsnek gondolják magukat és csak az a jó, amit ők csinálnak. Állandóan a másikat fúrják, pedig szinte semmi előrelépési lehetőség nincs. Szánalmas az a lekezelő légkör, ami a tanárban volt. Sok kollégától nem segítséget kaptam, hanem inkább elutasítást, meg futottak az igazgatóhoz, ha valamit csináltam és nekik nem tetszett. Munkaidő szempontjából sokkal szabadabb voltam, meg rengeteg szünet volt, egyáltalán nem szakadtam meg.

A cégnél meg heti 40-56 órákat kell menni, pörgős munka, megállás nélkül jegyzőkönyveket készítek és nagyon oda kell figyelni, mert külföldi cégekhez és küldik. Nálunk is elvárás a folyamatos fejlődés, állandóan új rendszereket, technológiákat, szoftvereket hoznak és mindent tudni kell. Aki nem halad az önfejlesztéssel, senki nem pátyolgatják, hanem egy idő után elküldik, mert alkalmatlan a munkáját 100%-osan elvégezni. És valóban nincs semmiféle szünet, és nem mindig akkor, mikor mi szeretnénk, hanem mikor a cégnél leállás van, vagy kevesebb a munka

2022. ápr. 29. 22:53
 22/27 anonim ***** válasza:

#20, én sem mennék vissza tanítani, de ennek nem az az okat, amit felsoroltál, hogy ha túlterhelődik a Kréta, akkor lefagy, és hogy június 15. után leltározni kell...

Hogy is mondjam, hogy ne legyen félreértés. Szóval nem lebecsülni akarom ezeket a munkákat (leltározás, napló és törzslapírás stb.), nekem csak azzal van a bajom, amikor a tanárok úgy adják elő, hogy nekik ezeket kell csinálni, mintha ez valami kínzás lenne, kb. ami óriási tehertétel és elviselhetetlenné teszi az életüket. Ilyenkor látszik, hogy mennyie burokban éltek (ezt már fentebb is írtam), ugyanis ez az adminisztrációs mennyiség még mindig semmi egy "normális" munkahelyhez képest. Igazából össze sem lehet a kettőt hasonlítani. A mostani munkámhoz képest a törzslapírás nevetséges hülyeségnek tűnik, már ne is haragudj ezért. Ráadásul, amiket leírsz, azok többsége csak időszakos munka, törzslapot nem minden nap kell írni, hanem egy tanévben egyszer (vagy kétszer, félévkor is, erre bevallom, nem emlékszem). De ez ugyanúgy igaz a tanmenetekre is, és a többi dologra, amiket felsoroltál, ezeket egyszer megírod és kész. Persze, mindig van valami, amit csinálni kell, szervezni, tervezni, programok, iskolai ünnepségek stb., erről én is írtam, hogy olyan érzésem volt, mintha soha nem érném utol magam. Viszont azt kéne látni, hogy ez nem egy tanári sajátosság, hiába adjátok elő a hattyú halálát ezzel kapcsolatban, ez senkit nem fog meghatni, mert egy céges munkahelyen ezerszer durvább adminisztráció van, ahol a formai és szakmai követelményeket sokkal komolyabban veszik.

Mi lenne veletek, ha pl. holnaptól a minősítési eljárást (amit annyi tanár szid, hogy milyen tehertétel, holott egy bagatell hülyeség) holnaptól angolul kéne megírnotok? A piaci munkákban pedig az ilyesmi teljesen természetes, mégsem sírnak-rínak ezen az emberek, hanem megcsinálják.

"Nem ez az adminisztráció felesleges, hanem a kirakatórák előkészítése (minősítési eljárás), a tanmenetek készítése (amit úgyis lehetetlen betartani), az osztályjellemzések, esetleges tanfelügyelet..."

Ezen is nevetem kell, minden más munkahelyen felesleges az adminisztráció, legalábbis ez úgy tűnik. Ez sem egy tanári sajátosság, ezekből a mondatokból is kiderül, hogy fogalmatok sincsen a körülöttetek lévő világról.

A Krétáról és a Mozanaplóról meg annyit, hogy a Mozanapló azért nem fagyott le sohasem, mert nem volt általánosan elterjedt, vagyis a felhasználói száma soha nem érte el azt a szintet, hogy lefagyjon a rendszer. Ezzel nem a Krétát akarom védeni, mert azt is illene úgy megcsinálni, hogy ne fagyjon le, viszont szakmai értelemben nem helytálló az érved, mert olyan szempont alapján állítod be jobbnak a Mozanaplót, amely szempont alapján soha nem volt "leméretve". Ezzel együtt a szegedi mozás cuccok nekem is mindig jobban bejöttek az előírt "kincstári" dolgoknál, a tankönyvek is és az egésznek az online támogatottsága (online tananyagok, segédletek, videók stb.).

2022. ápr. 30. 10:49
 23/27 anonim ***** válasza:
100%
#21, én is így látom. A tanári megmaradt a 70-es évek, kádári tekintélyelvű színvonalán. Nem is csodálkozom azon, hogy az "iskola" mint olyan, miért nem képes a 21. századdal együtt haladni. A mai válság oka, ami az oktatásban tetten érhető, szerintem úgy 60-70%-ban ezen alapul, szerintem a tanári mentalitása nagyrészt az oka. A materiális dolgok (fizetés, tankönyvek, adminisztrációs terhelés stb., amit mindig mantráznak) szerintem csak az okok kevesebbik része. A tanári mentalitásnak kéne változni, mert egyáltalán nem passzol a mai kor megváltozott körülményeihez, főleg úgy, hogy a tanárok semmit nem tudnak az őket körülvevő világról, ami az itteni kommentekből is látszik. Hogy akarják akkor pont ők erre a világra nevelni a gyerekeket, akik meg igenis tisztában vannak a világgal?
2022. ápr. 30. 10:53
 24/27 anonim ***** válasza:
Megoldási javaslatok, főleg azoknak, akik még nem is éltek a 70-es években?
2022. ápr. 30. 11:22
 25/27 anonim ***** válasza:

Persze, hogy nem mindennapos a törzslapírás, azt június 15-25. között kell valamikor megírni, ahogy a bizonyítványt is. De ezt is csak arra írtam egyébként, hogy van, aki nem alibiből jár be a tanév zárása után. Meg idén is ott fogok ülni fél hatig és érettségiztetni.

Ha pedig valaki annyira igénytelen, hogy évekig használja ugyanazt a tanmenetet meg szemléltetőanyagot, úgy, hogy közben változik maga a nat, változnak az osztályok is, annak lelke rajta.

Részemről továbbképzésekre járok, minősítésem is megvan, igyekszem innovatív lenni, gamifikáció, projektmódszer, kooperáció, és mégsem jutok egyről a kettőre, engem ez elborzaszt és idegileg teljesen felőröl, ezért várom a pillanatot, hogy végre elmenjek valami 8-tól 4-ig helyre, aztán annyi.

2022. ápr. 30. 11:28
 26/27 anonim ***** válasza:
Nálunk évente minősítenek és ennek megfelelően kapjuk a fizetésemelést. Tanároknál is így kellene lennie és talán nem lenne ennyi alkalmatlan a pályán, aki meg a kevés fizetés miatt háborog, valószínűleg nem tett le annyit... Attól, hogy valaki 30 éve tanár, nem biztos, hogy annyit is ér a munkája, mint gondolja.
2022. ápr. 30. 13:39
 27/27 Andrey7711 válasza:
45%
A szülők ellened hangolják a gyerekeiket, a gyerekek semmibe vesznek, a kollégáid kiközösítenek, mindenki- mindenki ellen hangulat hatja át az iskolákat. A fizetés mindig csak vegetálsára elég. A tehetséges kollégáid kikopnak mellőled, az emberileg ócska alakok és tehetségtelen figurák megmaradnak stabilan. Támogatást sehonnan nem kapsz, és soha semmi nem változik, de az időd visszafordíthatatlanúl múlik, és 40 után ha máshoz nem értesz jó nagy csapdában leszel. Inkább válassz valami más szakmát.
2022. dec. 11. 23:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!