Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Magyarországon mekkora a Hold...

Magyarországon mekkora a Hold "fényének" legnagyobb beesési szöge a földfelszínhez képest?

Figyelt kérdés

Ugye a Holdnál ez a Nappal ellentétesen alakul, nyáron kisebb, télen nagyobb. Viszont nem ugyanazt a pályát járják be, a Hold decemberben 80 fok körül látszik így ránézésre, amíg a Nap június 21-én se haladja meg a 68 fokot.

Ha tudjátok esetleg a különbség okát, az is érdekelne.

A válasz valahol itt lehet, csak nem áll össze a kép.

Hold Wiki szócikkből:

"Inklináció:

változik: 28,60° és 18,30° között

(5,145 396° az

ekliptikával) "

Köszi

2017. szept. 8. 00:25
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
A Hold a Nappal ellentétesen alakul - pontosítsunk: ez csak a teliholdra igaz, mert az épp átellenes pontján jár az Ekliptikának. Viszont egy héttel odébb a holdsarló már majdnem egymagasan jár a Nappal, akárhol is van az. A Hold az állócsillagok térképén nagyjából ugyanazt az útvonalat (Ekliptika) járja, mint a Nap és a bolygók, csak van némi kilengés a Naphoz képest. Ez az a bizonyos +/- 5 fok. Tehát a 68-hoz hozzáadod az 5-öt, akkor 73 lehet a maximum eset. Teliholdnál ez valóban decemberre esik, holdsarlónál bármikor, lényeg, hogy az Ikrek lábánál járjon. (A 28,60 fok az az Égi egyenlítőhöz képest mérve. Csillagtérképen tényleg olyan magasan van az Ikrek lába)
2017. szept. 8. 02:02
 2/3 fabijoe ***** válasza:
80%

Körülbelül 70 fok.

A Hold keringési síkja nem állandó szöget zár be az egyenlítővel, 18 és 28 fok között változik. Az egyenlítőtől távol nyilván akkor "delel" legmagasabban, amikor a legnagyobb a pályájának az egyenlítővel bezárt szöge.

Magyarország a 48 szélességi körön fekszik (kerekítés kedvéért, mert Budapest 47,49 fok), és a Hold akkor látszik legmagasabban, amikor a pályája a legnagyobb szöget, azaz 28 fokot zár be az egyenlítővel. Ebből jön ki: ha 48 fokot zárna be vele, akkor 90 fokon, a fejünk fölött delelne, ha ebből a 48 és a 28 különbségét levesszük, kiderül, hogy 20 fokkal alacsonyabb a legmagasabb delelése, azaz 70 fok körüli. Ennél kissé alacsonyabb, hiszen Magyarország "közepe" azért délebbre van.

A különbség oka, az, hogy a Hold nem a Naphoz, hanem a Földhöz kötődik, és pályasíkja sem az ekliptikával, sem a Föld egyenlítőjével nem párhuzamos, és ráadásul ez a pályasík is körbefordul a Föld körül 18,6 év alatt, ezért változik annak az egyenlítővel bezárt szöge, illetve ezen át a Hold "delelési" magassága.

2017. szept. 8. 15:11
 3/3 anonim ***** válasza:
én 5 fokos eltérésről tudok, persze én sosem mértem személyesen.
2017. szept. 24. 15:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!