Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Melyik a jobb? Ha egy tanár...

Melyik a jobb? Ha egy tanár és diák kölcsönösen megázódik/önöződik vagy ha a tanár egyoldalúan tegez?

Figyelt kérdés
Melyik a jobb? Ha a tanár sem és a diák sem tegeződik vagy ha csak a tanár tegeződik? A kölcsönös tegeződés nagyon ritka, ezért azt nem tüntettem fel a kérdésben, de itt azért leírom.

2021. okt. 17. 16:13
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
59%

#29, #30: Tökéletesen leírtad a kérdésre a választ, én sem tudtam volna jobban.

Igen, sajnos sok neveletlen bunkó születik ebben az évezredben, de nekik ez a norma.

Kiváncsian várom, mi lesz az ő gyerekeiknek a normája, esetleg szó szerint leszarják őket... :-)

2021. okt. 21. 13:37
 32/36 A kérdező kommentje:

Ahhoz képest hogy tanár voltál (szóval valami történhetett) eléggé nevetséges "érveket" hoztál fel. A csendőrpertu r*hadtul nem a tiszteletről szól. Régen ezt ahogy a neve is mutatja a "rosszban sántikálókkal" szemben alkalmazták a csendőrök.

Az meg nevetséges, hogy szerinted gyerek egy 18 éves, bezzeg a kb. 21-24 éves tanára, már felnőtt, aki nem régen végzett. Sőt, vannak olyan diákok is, akik például évvesztesség miatt 19 évesen is gimnazisták. Jogilag szavazhat, felnőtt, de a nála pár évvel idősebb tanára már bölcs, idős tanító? Szerintem nem kicsit vagy bizarr. Vagy mondjuk egy egyetemista nem felnőtt? Elmúlt 18.

Másrészt mi a fenéért kellene valakit tisztelnem pusztán az életkora miatt? Mondjuk egy egész életén át tanuló, nagyon művelt szerzetest vagy tudóst nem azért tisztelek, mert idős, hanem mert olyan életműve és intelligenciája van, ami kevés embernek. Miért kellene tisztelnem valakit csak azért mert idős? Lehet, hogy egy lusta, semmirekellő életet élt. Tiszteljem a piacon kocsmapolitizáló időseket is? Mint ember tisztelem, az életkorát is tisztelem, de nem tisztelem a személyét és az életművét, mert miért is kellene. Ezt a "Tiszteld a személyem és az életművem, mert idősebb vagyok nálad!" általában az olyan idősek hangoztatják, akik semmilyen sikert nem értek el és általában fiatal korukban pont kollektíven az időseket szidták, ekkora hangerővel.

Ezt meg már ismerem... Először van az, hogy 18 éves koráig kisgyerek, aztán 25 éves koráig kisgyerek, aztán 30 éves koráig kisgyerek, végül pedig mindenki kisgyerek, aki fiatalabb nála... A biológia és a lélektan szerint mind szellemileg, mind testileg, mind lelkileg az emberi élet szakaszai legalább 10 stádiumra lehet bontani.

Amúgy honnan vetted, hogy 18 alatti fiatal vagyok? Voltam én már ezen az oldalon boomer, középkorú, kisgyerek, bunkó macsó, lúzer introvertált, magyar, német, külföldi, keresztény, zsidó, muszlim, buddhista, libsi, náci, komcsi stb. Azt könnyebb lenne felsorolni, hogy mi nem voltam még. Ezeken sokszor csak jókat derülök, mert felesleges és értelmetlenség is úgy személyeskedni és a másik személyét minősíteni, hogy nem is ismeri a másik fél. Másrészt hibás érvelésnek is számít.

2021. okt. 21. 17:31
 33/36 A kérdező kommentje:
*, mind szellemileg
2021. okt. 21. 17:35
 34/36 anonim válasza:
Jo nagy az egod baratom
2022. szept. 30. 13:35
 35/36 anonim ***** válasza:
64%

Már egy év eltelt, de azért válaszolok :D (csak most vettem észre, hogy a kérdező reagált nekem, bár őszintén szólva, nem is emlékeztem erre a kérdésre és a válaszaimra sem, de mindegy).

"Ahhoz képest hogy tanár voltál (szóval valami történhetett)"

Igen, az történt, hogy már nem vagyok az. :D

"A csendőrpertu r*hadtul nem a tiszteletről szól."

Mert valaki mondta, hogy igen? Egyébként ez a csendőrpertu dolog nem tudom, hogy jön ide, az, hogy a tanár letegezi a diákot és a diák pedig magázza a tanárt (ami a legnormálisabb dolog), ennek semmi köze nincs a csendőrpertuhoz. Ez azért tudnod kéne, ha annyira nagyra vagy azzal, hogy értesz a történelemhez... Ennyit erről különben.

"Az meg nevetséges, hogy szerinted gyerek egy 18 éves, bezzeg a kb. 21-24 éves tanára, már felnőtt, aki nem régen végzett. Sőt, vannak olyan diákok is, akik például évvesztesség miatt 19 évesen is gimnazisták. Jogilag szavazhat, felnőtt, de a nála pár évvel idősebb tanára már bölcs, idős tanító? Szerintem nem kicsit vagy bizarr. Vagy mondjuk egy egyetemista nem felnőtt? Elmúlt 18."

Jaj... Először is, ezt úgy írod, mintha minden középiskolás 19 éves lenne, és minden tanár 21 éves. Gondolom, nem kell magyaráznom, hogy ez a felállás eléggé extrém példa, nem is hiszem, hogy ilyen előfordulna a valóságban. Mint érv, tehát már ezen az alapon bukik, amit ide böfögtél. Extrém példákkal érvelni ugyanis nem érvelés. Ha én találkozok egy fekete szőrű báránnyal, attól még a bárányok 99,99%-a fehér... De nem is az életkor itt a lényeg egyébként.

Ez nem az életkorokról szól, nem azért tegezi le a tanár a diákot, és a diák nem azért magáz vissza, mert ennyi és annyi évesek, hanem a tanár-diák viszony miatt. De ebből is látszik egyébként, hogy milyen éretlen vagy, hogy ezt külön el kell magyarázni... De jó, akkor tegyük meg...

Tehát a tanár-diák viszonynak megvannak a maga normái, a viselkedési szabályai, amit vagy betartanak intelligens és jól nevelt gyerekek, vagy nem. Mindenesetre a diák alkalmazkodik a felnőttekhez és nem fordítva, ezt jó, ha a kicsi fejedbe vésed. Ha a saját gyerekemet, közeli rokont stb. tanítanám az osztályteremben, neki sem engedném meg, hogy az osztályban, mindenki előtt letegezzen. Otthon (vagy más iskolán kívüli helyen) igen, de osztálytermi szituációban NEM. Ha én bent vagyok egy oszályteremben és órát tartok, akkor a velem szemben ülő diák magáz és kész. Teljesen mindegy, hogy én hány éves vagyok, és ő hány éves, felőlem lehet 11 éves, 14 éves, 19 éves is. Ő magáz, én tegezem. Mert a tanára vagyok. Ez egyébként nem jelenti azt, hogy lenézem, mert ismétlem, egy közeli rokonnak sem engedném meg, hogy tegezzen. Ez egyszerűen a tantermi szituáció által megkövetelt normatív viselkedés.

Ha ez nem tetszik, nem muszáj az én órámra járni, van sok más iskola is. Egyébként ha már itt tartunk, hőböröghetsz itt, hogy neked mi tetszik és mi nem, rohadtul nem érdekel még a hőbörgésed sem és az idióta érveid sem, úgyis neked kell alkalmazkodnod a felnőttekhez...

"Másrészt mi a fenéért kellene valakit tisztelnem pusztán az életkora miatt?"

Ennek az életkor dolognak semmi köze nincs ehhez a kérdéshez, ezt már fentebb kifejtettem. Egyébként pedig a többi hülyeséged, amit ebben a témában (az idősebbek kapcsán) kifejtettél, téged minősít, én nem is nagyon reagálnék rá...

"Azt könnyebb lenne felsorolni, hogy mi nem voltam még."

Kit érdekel a nárcisztikus ömlengésed? Attól, hogy össze-vissza beszélsz magadról hülyeséget, még nem lesz igazad a kérdés kapcsán, amit te magad tettél fel... E tárgy alatt diák vagy, te magad pozicionáltad magad ebbe a szerepbe. :D Istenem... :D

"Ezeken sokszor csak jókat derülök, mert felesleges és értelmetlenség is úgy személyeskedni és a másik személyét minősíteni, hogy nem is ismeri a másik fél. Másrészt hibás érvelésnek is számít."

Már bocsika, de aki itt személyeskedik és minősítget, az te magad vagy. Olvasd vissza, hogy miket írtál a tanárokról, az idős emberekről stb. már alapból, össze-vissza általánosítasz és provokálsz. Aztán ne csodálkozz, hogy - mint ebben a válaszban is - amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.

De az is lehet, hogy egy év alatt megkomolyodtál, mire ezt a választ megkapod...

2022. okt. 1. 00:15
 36/36 anonim válasza:

#35-ös

(34-es vagyok)

A legmegfelelőbb választ adtad, én sem írhattam volna le szebben!!!

A kedves kérdezőre visszatérve.. édesapukám mesélte, hogy anno volt neki egy olyan tanítója gimnáziumban aki 2-3 évvel lehetett nála idősebb ezért kölcsönösen tegeződtek, a tanárnőnek ezzel nem volt baja, csak egyszer szünetben megkérte, hogy csak órán, az osztályteremben magázza és ne tegezze.

Szerintem ez teljes mértékben érthető!

A tisztelet nem mindig az életkortól függ.

2022. okt. 3. 01:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!